Η Τουρκία θέτει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα
Μετά τις συνεχόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία ανησυχεί τώρα για την εθνική της μειονότητα στη Ρόδο και την Κω.
- Σήμερα ξεκινά η καταβολή της πρώτης δόσης για το επίδομα θέρμανσης – Τα ποσά
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Κλιμακώνει τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα η Τουρκία, καθώς θέτει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα – ειδικά στη Ρόδο και την Κω.
Στις 10 – 11 Οκτωβρίου διοργανώθηκε στη Σμύρνη Διεθνές Συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER), με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Συμπόσιο , η Άγκυρα τόνισε πως δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα μόνο στη Θράκη, αλλά και στην Ρόδο και την Κω και εξέφρασε την ανησυχία της για την εξαφάνιση των μουσουλμανικών περιουσιών των Τούρκων που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές.
Κύριοι ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της γνωστής ανθελληνικής οργάνωσης FUEN Gösta Toft, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα) και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, καθώς και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω.
«Ο κύριος σκοπός του συμποσίου είναι η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία παρέμειναν στα νησιά της Δωδεκανήσου, τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω», έγραψε ο τουρκικός Τύπος.
«Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται»
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu: «Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται». Παρόμοιος τίτλος υπάρχει και στο δημοσίευμα της Daily Sabah.
Στο άρθρο του Anadolu αναφέρεται ότι περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας στο συμπόσιο στη Σμύρνη, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού (YTB), δήλωσε ότι ο αριθμός των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών έχει μειωθεί δραματικά.
«Το 90% των βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 βακούφια και τώρα υπάρχουν μόνο 40», τόνισε. Το βακούφι είναι δωρεά, συνήθως κτηματική, η οποία παραχωρείται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, για μουσουλμανικούς θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς
Ο Eren δήλωσε ότι οι ιδιοκτησίες των Τούρκων έχουν πωληθεί εδώ και καιρό, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία.
Στο άρθρο, αναφέρεται ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου φιλοξενείται μια τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 6.000 ανθρώπων.
«Η Ελλάδα καταστρέφει επίτηδες τα βακούφια»
Στην ίδια εκδήλωση, μίλησε και ο δημοσιογράφος Bahadir Selim Dilek.
Ο Dilek ανέφερε ότι η μουσουλμανική περιουσία στα Δωδεκάνησα «λεηλατήθηκε, καταστράφηκε και έλιωσε σαν το κερί».
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι η Ελλάδα επίτηδες καταστρέφει τα βακούφια και δίνει τις περιουσίες αυτές σε άτομα κοντά στην ελληνική κυβέρνηση.
Κατήγγειλε επίσης δήθεν εσκεμμένη αλλαγή στην αρχιτεκτονική οθωμανικών κτιρίων, τα οποία «έχασαν την πραγματική τους ταυτότητα» έπειτα από την ανακαίνισή τους από το ελληνικό κράτος.
«Οι Τούρκοι των Δωδεκανήσων δεν μπορούν να μάθουν τη γλώσσα τους»
Επίσης, μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου, ισχυρίστηκε ότι στα νησιά αυτά υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.
Ο Kaymakci δήλωσε ότι οι «Τούρκοι των Δωδεκανήσων» αντιμετωπίζουν πολυάριθμα προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελευθερία της λατρείας και άλλα δικαιώματα.
Πρόσθεσε ότι κατά τη δεκαετία του 1970, τα τουρκόφωνα σχολεία στα Δωδεκάνησα έκλεισαν και η Ελλάδα σταμάτησε να τους αποκαλεί Τούρκους, αποκαλώντας τους αντ’ αυτού Έλληνες μουσουλμάνους.
«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», τόνισε.
«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα», δήλωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις