Novartis: Θα γίνει σοβαρή έρευνα από τη Βουλή;
... Ή θα δούμε ξανά ένα κακόγουστο θέατρο
Πριν από λίγες μέρες αποφασίστηκε από τη Βουλή η σύσταση της αρμόδιας επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην Υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην πολύκροτη υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.
Όμως από πολλές πλευρές γίνονται διάφορες επιλογές οι οποίες μάλλον σηματοδοτούν ,ότι δεν οδεύουμε σε κάποια σοβαρή ποινική διερεύνηση!
Και θα αναφέρω ενδεικτικά στο σημείο τούτο ορισμένες επιλογές οι οποίες αποκαλύπτουν – κατά τη γνώμη μου- την ανωτέρω εξέλιξη .
1 Κάποια κόμματα δεν ήθελαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αποχώρησαν. Έτσι ο Γιάννης Βαρουφάκης και το κόμμα του έμειναν βολικά στον «πολιτισμό του καταγγελτικού λόγου» και κατήγγειλαν απλώς ότι η Βουλή δεν μπορεί να μεταβληθεί σε ένα άθλιο υποκατάστατο της Εισαγγελικής Αρχής.
Και μετά αποχώρησαν , γιατί προφανώς δεν ήθελαν να ανακατευτούν σε αυτή την έρευνα ( επιφυλάσσοντας απαράδεκτα για τον εαυτό τους το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ή του «ιστορικού θεατή»).
Και την ίδια στάση κράτησε , δυστυχώς, και το ΚΚΕ (:εύκολη καταγγελία και αποχώρηση).
Και βεβαίως , όπως σημείωνε από το 2013 και η «Επιτροπή Βενετίας» του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες την ποινική δίωξη κατά Υπουργών την κάνουν οι ( κανονικές) Εισαγγελικές αρχές για συγκεκριμένα αδικήματά και όχι οι Βουλευτές.
Στη χώρα μας ατυχώς τη δίωξη κατά Υπουργών την κάνει η Βουλή. Και αυτό έχει οδηγήσει σε απίστευτες καταχρήσεις οι οποίες αφορούν την «προστασία των Υπουργών της εκάστοτε κυβέρνησης».
Ωστόσο, και με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο πιστεύω, ότι υπάρχει ευρύ περιθώριο για μια σοβαρή ποινική διερεύνηση , εφόσον βεβαίως υπάρχει και η απαιτούμενη βούληση.
Επομένως η στάση των παραπάνω κομμάτων ήταν σίγουρα ανερμάτιστη και αδικαιολόγητη!
2. «Σκευωρίες και συνωμοσίες» . Επιπλέον ο πρώην Υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «έδειξε» σαφώς με την παρουσία του στη Βουλή,, ότι δεν θα βοηθήσει καθόλου στην έρευνα , παρουσιάζοντας μανιχαιστικά τον εαυτό του ως «θύμα».
Και μη απαντώντας ασύνετα στις σοβαρότατες καταγγελίες της πρώην Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Ράικου , ότι την πίεζε για να κινηθούν παράνομες ποινικές διώξεις κατά των Σαμαρά, Βενιζέλου κλπ !
« Άσκησε εσύ τις ποινικές διώξεις και ας απαλλαγούν παρακάτω». Αυτό είχε καταγγείλει η κυρία Ράικου !
Μάλιστα ανέφερε αστειευόμενος, ότι θα έπρεπε οι αντίπαλοί του να τον αποκαλούν Μακιαβέλλι και όχι Ρασπούτιν.
Αγνοούσε προκλητικά ότι η σύγχρονη πολιτική επιστήμη εκτιμά τον Μακιαβέλλι γιατί απελευθέρωσε τις δυτικές πολιτικές θεωρίες από τις θεολογικές τους δεσμεύσεις ( « Ο Μακιαβέλλι στο σύγχρονο Marketing και Management»).
3. Η κυβέρνηση . Επιπλέον, η κυβέρνηση βαρύνεται ήδη με την αρχική προβληματική επιλογή να δώσει a priori ένα «ποινικό συγχωροχάρτι» στον Αλέξη Τσίπρα (λες και ήταν ο Μεγαλοπρεπής Λαυρέντιος των Μεδίκων).
Και αυτό βεβαίως το εκμεταλλεύθηκε κατάλληλα ο πρώην πρωθυπουργός (ο οποίος διατύπωσε στη Βουλή και κάποιες ειρωνικές παρατηρήσεις)!
Ωστόσο, γίνονται και άλλα πράγματα τα οποία είναι ανεξήγητα. Έτσι λ.χ. προβάλλει ακόμη και σήμερα η κυβερνητική πλευρά εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου την κατηγορία για το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς σε τέλεση κακουργήματος.
Ωστόσο αυτό το έγκλημα δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο κατηγορητήριο, αφού με μια ακατανόητη ρύθμιση του καινούργιου Ποινικού Κώδικα είναι απαραίτητο για την τέλεση του να υπάρχει και «ύπαρξη αμοιβής»!
Επομένως για ποιο λόγο παραμένει ακόμη αυτή η κατηγορία;
Μήπως για να στείλει ένα «μήνυμα» η κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να είναι «αυστηρή» σε αυτό το ζήτημά;
Ώστε να καταπραΰνει ενδεχόμενα κάποιους ψηφοφόρους της που είχαν δυσφορήσει έντονα μετά τη βιαστική απαλλαγή του Αλέξη Τσίπρα;
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια σοβαρή και ολοκληρωμένη ποινική διερεύνηση από τη Βουλή, ώστε να ανιχνευθεί οπωσδήποτε και ένα άλλο σημαντικότατο ζήτημα. Ποιο;
Δηλαδή, σε ποια πρόσωπα διοχετεύθηκαν «οι μίζες των 28 ευρώ» που είχαν δοθεί από τη φαρμακευτική εταιρία Novartis, στις οποίες είχε αναφερθεί η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κυρία Ράικου , όταν είχε υποβάλλει την παραίτησή της ( « ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/10»)!
Εν κατακλείδι : θα γίνει σοβαρή έρευνα από τη Βουλή ή θα δούμε ξανά μια κακόγουστη και εξευτελιστική για τη συνείδησή μας «θεατρική παράσταση» μεταξύ των κομμάτων ;
O Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ (kalfelis@law.auth.gr)
- ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Μπαγιάτικο το «νέο» και το «καινοτόμο» που πουλάει, από κανάλι σε κανάλι
- H 85χρονη γιαγιά από τη Ζάμπια είναι το νέο, απίθανο είδωλο της μόδας
- Ολυμπιακός: Ο Κίναν Έβανς «πάτησε» παρκέ και μετράει αντίστροφα (pics, vids)
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ζαχάρως
- Κλιματική αλλαγή: Καμπανάκι κινδύνου για τη Μεσόγειο – Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
- Ανδρουλάκης: Η πολιτική της ΝΔ πρέπει να αποτελέσει παρελθόν το γρηγορότερο