Στουρνάρας : Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές
«Ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει» αποκαλύπτει ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας για τις δραματικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, καθώς και την απειλή του GRexit, στο οποίο η Ελλάδα έφθασε δύο φορές πολύ κοντά (μία το 2012 και μία το 2015), έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού.
Μία από αυτές είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει το 2015 από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές!
Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας είπε: «Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.»
» Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça…», εκδόσεις Stock, 2016) οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει.»
» Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο» αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας παραθέτοντας αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο δυο Γάλλων δημοσιογράφων.
Η «πληροφορία» του Πούτιν στον Ολάντ
Σύμφωνα με το αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που παρέθεσε αυτούσιο ο κ. Στουρνάρας:
«…Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν εξομολογητικός. Μας διηγείται μια εκπληκτική ιστορία.
‘Ο Βλαντιμίρ Πούτιν’, μας λέει τον ‘κάλεσε μυστηριωδώς’, τρεις μέρες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος που είχε διοργανώσει και κερδίσει ο Τσίπρας, για να του ‘δώσει μια πληροφορία’.
Γεμάτος περιέργεια, ο Ολάντ, μας μεταφέρει τη συζήτηση του με τον οικοδεσπότη του Κρεμλίνου.
– Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση ανάμεσά μας….
– Ναι, κανένα πρόβλημα, πες μου, απαντά ο Ολάντ, πολύ περίεργος…
– Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία, γιατί δεν έχουν, πια, εκτυπωτικές μηχανές για να το κάνουν, επιβεβαιώνει ο Πούτιν.
Απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία, εκείνη τη χρονική στιγμή, εξέταζε καλά το ενδεχόμενο να φύγουν από την Ευρώπη, και κατά συνέπεια να ξανασυνδεθούν με το ιστορικό τους νόμισμα.
– Τι τους απάντησες; ρωτά ο Ολάντ
– Απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;
– Είναι ένα κυρίαρχο κράτος η Ελλάδα, αν έβγαινε από τη ζώνη ευρώ, θα χρειαστεί χαρτονομίσματα, δεν θα με σόκαρε αν η Ρωσία το έκανε, θα απαντούσε έτσι σε ένα αίτημα, αυτοσχεδιάζει ο Ολάντ, όλο και περισσότερο αιφνιδιασμένος.
– ‘Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτή η πρόθεσή μας’ καταλήγει ο Πούτιν, πριν κλείσει το τηλέφωνο.
Περίεργο, αυτό το τηλεφώνημα, ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τι μήνυμα ήθελε να περάσει; ‘Αναρωτήθηκα γιατί μου το είπε αυτό’ αναρωτιέται ο Ολάντ, μπροστά μας.
»Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα εκτός της ζώνης ευρώ, και επίσης για να μου πει ότι αυτό ήταν ένας κίνδυνος και έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί.»
Ο Ολάντ ήταν σίγουρος ότι αν ο Πούτιν έκανε αυτήν την εντυπωσιακή κίνηση προς το μέρος του, »ήταν με καλή πρόθεση».
»Εξάλλου, την κράτησα για τον εαυτό μου». Τέλος πάντων, όχι εντελώς.»
Χάος, πανικός και αδιέξοδο
«Η αποκάλυψη αυτή των δυο Γάλλων δημοσιογράφων σε ένα βιβλίο τους που δημοσιεύθηκε το 2016 με περιεχόμενο συνομιλίες που είχαν με τον τέως Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, και το οποίο δημοσιεύτηκε με τη συναίνεσή του, είναι ενδεικτική του χάους και πανικού που επικρατούσε στην Ελλάδα τις δύσκολες εκείνες μέρες και του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η χώρα εκείνο το καλοκαίρι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ανερμάτιστη διαπραγμάτευση, αντιφατικά μηνύματα και συνεχείς μπλόφες που προκαλούσαν σύγχυση στους εταίρους της χώρας.
Το βιβλίο των δύο Γάλλων, «προσθέτει επίσης ακόμα μία ένδειξη, στις τόσες άλλες που διαθέταμε τότε, ότι η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, φλέρταρε επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Οι δραματικοί μήνες
Χαρακτηρίζοντας «δραματικούς» τους μήνες που έζησε η χώρα από τα τέλη του 2014 και μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015, ο κ. Στουρνάρας εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό που ήδη από το τέλος του 2014 «δίχασε την ελληνική κοινωνία σε δύο στρατόπεδα, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς […] και έφερε στο προσκήνιο νέες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αρνήθηκαν να δουν την πραγματικότητα και στηρίχτηκαν σε μια λαϊκίστικη και ακραία ρητορική […] εμποδίζοντας την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση».
Ο κ. Στουρνάρας κάνει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον απολογισμό της περιόδου εκείνης, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει και για τις ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, αλλά και της προσωπικής επίθεσης που δέχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Κοπιάσαμε πολύ να μη φύγει το τρένο από τις ράγες»
Ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του ομολογώντας ότι δυσκολεύτηκε να δεχτεί την πρόσκληση.
«Σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να αναλύσω με αντικειμενικότητα το βιβλίο των πολύ αγαπητών μου Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού».
Πρώτον, όπως εξήγησε, γιατί συνδέεται φιλικά μαζί τους και δεύτερον γιατί η περίοδος που πραγματεύεται το βιβλίο τους «δεν ήταν για μένα απλώς μια από τις κρισιμότερες περιόδους της μεταπολίτευσης.»
» Ήταν ταυτόχρονα και μια περίοδος που ανέδειξε το ρόλο και τη συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στη διατήρηση της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και τελικά στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, και στην οποία περίοδο έτυχε να είμαι ο Διοικητής της.»
» Δηλαδή, το βιβλίο τους αναφέρεται σε μια πολύ πρόσφατη περίοδο, κατά την οποία τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και εγώ, αφιερώσαμε ατέλειωτες ώρες και κοπιάσαμε πολύ για να μην φύγει το τρένο από τις ράγες».
Θυμίζοντας δε το πολεμικό κλίμα μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε: «Κι αυτό μέσα σε ένα κλίμα συνεχών αντεγκλήσεων, πιέσεων, συνεχών κλητεύσεών μου στη Βουλή σε διάφορες εξεταστικές επιτροπές, επίσημων ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου ή ανεπίσημων non-papers και διαρροών εναντίον μου, και, τελικώς, προσπαθειών παρεμπόδισης του έργου μας μέσα από μεθοδεύσεις και διαδικασίες που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».
Η μόνη χώρα που χρειάστηκε τρία μνημόνια
Χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ‘Η Τελευταία Μπλόφα’ «συγκλονιστικό χρονικό» και «εξαιρετικό ιστορικό ντοκουμέντο» το οποίο συστήνει σε «κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» να διαβάσει «για να μάθει και κυρίως για να μην λησμονήσει» ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι το βιβλίο «πιάνει το νήμα της αφήγησης από τα τέλη του 2014, όταν η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, δοκιμασιών και θυσιών του ελληνικού λαού».
«Βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων ήταν η διατήρηση της δημοσιονομικής και νομισματικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», επανέλαβε ο κ. Στουρνάρας και εξαπέλυσε επίθεση στους λαϊκιστές που αποπροσανατόλισαν την κοινή γνώμη περί μνημονίων και πιθανών λύσεων και δίχασαν την κοινωνία.
«Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι είμαστε η μόνη χώρα μέλος της ευρωζώνης που παρέμεινε για τόσο μεγάλο διάστημα σε πρόγραμμα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έκλεισαν σύντομα τις εκκρεμότητές τους» είπε χαρακτηριστικά.
Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit το 2012
Ήδη από το 2012 υπήρχε συγκεκριμένο plan B για την Ελλάδα, σημείωσε ο Γ.Στουρνάρας μιλώντας για υπαρκτό κίνδυνο Grexit.
«Όλοι γνωρίζαμε το καλοκαίρι του 2012 όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά την επισφαλή θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Κανείς όμως δεν γνώριζε πόσο άμεσος και υπαρκτός ήταν ο κίνδυνος εξόδου που διέτρεχε.» επισήμανε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε:
«Όπως σωστά αποκαλύπτει το βιβλίο υπήρχε συγκεκριμένο plan B για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012 στις συναντήσεις του ΔΝΤ στο Τόκυο. Τον κίνδυνο αυτό τον κατάλαβα ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών τότε, όπως και όλα τα άλλα μέλη της αποστολής που συνοδεύαμε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Καγκελάριο Μέρκελ, τον Αύγουστο του 2012».
Το «War Room» στο Μαξίμου
«Όταν λάβαμε στα χέρια μας τη λίστα με τις 80 μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν και έπρεπε να γίνουν μέχρι το επόμενο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, στο οποίο κρινόταν ουσιαστικά το μέλλον της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη, συνειδητοποιήσαμε την ηράκλεια προσπάθεια που έπρεπε να καταβληθεί για να γίνουν σε δύο μήνες μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και όμως τα καταφέραμε!»
» Τα καταφέραμε γιατί δουλέψαμε όλοι σαν μία ομάδα ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης (θυμίζω ήταν κυβέρνηση τριών κομμάτων – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), θέσης, αξιώματος, τίτλων, μία ομάδα που για δύο μήνες μαζευόταν κάθε μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου από το πρωί ως το βράδυ στην αίθουσα που τώρα γίνονται τα υπουργικά συμβούλια και τότε το είχαμε ονομάσει χάριν αστεϊσμού »War Room»» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η οικονομική δραστηριότητα είχε αρχίσει για πρώτη φορά να σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα δίδυμα ελλείμματα είχαν σχεδόν εξαλειφθεί και το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη της ευρωζώνης, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη θετική πορεία και άλλων κρίσιμων οικονομικών δεικτών.
«Οι δείκτες ήταν ανοδικοί, η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές είχε στεφθεί με επιτυχία και ακόμα πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι είχαν εδραιωθεί οι προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση και να βαδίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης».
Πολύ μεγάλη και η ευθύνη των εταίρων για ό,τι ακολούθησε
Ο κ. Στουρνάρας δεν μάσησε τα λόγια του για την ευθύνη των δανειστών, κατηγορώντας τους μάλιστα για εμμονές, «ιδιαίτερα ενός μέλους της τότε τρόικας».
«Τότε ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κλείσει η διαπραγμάτευση, γιατί η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές ήταν πολύ μικρή, δραματικά μικρότερη από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, που ήρθε μετά. Με το όφελος της στερνής γνώσης, δηλαδή γνωρίζοντας εκ των υστέρων τι ακολούθησε, μπορώ να πω ότι η ευθύνη των εταίρων της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη για την εξέλιξη αυτή. Οι εμμονές τους, ιδιαίτερα ενός μέλους της τότε τρόικας, πληρώθηκαν ακριβά».
Και μετά… ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ
«Οι εξελίξεις μετά τον Ιανουάριο του 2015 ανέτρεψαν το θετικό κλίμα που είχε αρχίσει να δημιουργείται στην οικονομία την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο, και μετά από πολλές προσπάθειες και θυσίες […]»
» Επιχειρήθηκε από τη νέα κυβέρνηση μια διαπραγμάτευση εντελώς διαφορετική, που στηρίχθηκε στη ρήξη, βασισμένη στη λανθασμένη πεποίθηση ότι οι εταίροι της Ελλάδας και οι δανειστές της θα φοβηθούν μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.»
Γιατί η χρεοκοπία δεν φόβιζε τους εταίρους
«Η πεποίθηση αυτή, όμως, ήταν εντελώς λανθασμένη», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, «διότι το ευρώ είχε ήδη θωρακιστεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήδη από το 2012, με τη δημιουργία κατάλληλων μέσων πολιτικής, κυρίως με τα προγράμματα SMPs και OMTs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τη δημιουργία του EFSF και μετά του (πληρέστερου) ESM, και βεβαίως της, έστω και ατελούς, τραπεζικής ένωσης.»
» Επομένως, η χώρα οδηγήθηκε, μέσα από μια αδιέξοδη, ατέρμονη και ανερμάτιστη διαπραγμάτευση, σε μία παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και στις δραματικές εξελίξεις που κορυφώθηκαν στα μέσα του 2015, πρώτα με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια, με την επιβολή ελέγχων στις αναλήψεις μετρητών και τις μεταφορές κεφαλαίων, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.»
Ο αγώνας της ΤτΕ το κρίσιμο εξάμηνο
«Το ζητούμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν απλό. Η υπογραφή μιας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης, ώστε η χώρα μας να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο της πτώχευσης.» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε μιλώντας για το δύσκολο έργο που ανέλαβε η ΤτΕ.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της στην επίτευξη αυτού του στόχου, τη στιγμή που τα σύννεφα πύκνωναν πάνω από τη χώρα μας, και τόνιζε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν σε θέση να καλύψει το έδαφος που είχε χαθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 με τις ατέρμονες και εν πολλοίς ανερμάτιστες διαπραγματεύσεις, οι οποίες στηρίζονταν σε λανθασμένες παραδοχές για το τι θα πράξουν οι δανειστές.»
» Καθ΄ όλο το δύσκολο αυτό εξάμηνο, η Τράπεζα της Ελλάδος επιτέλεσε το καθήκον της, που είναι, με βάση το Καταστατικό της και τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, η διαφύλαξη της νομισματικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας περιγράφοντας αναλυτικά τις δράσεις στις οποίες προχώρησε η ΤτΕ.
Μάλιστα απάντησε εμμέσως και στην κριτική που δέχθηκε για κάποιες από τις κινήσεις και τις δηλώσεις του εκείνη την εποχή, όπως η έκθεση του το 2015.
«Με τις ανακοινώσεις και τη συμμετοχή της στο δημόσιο διάλογο προσπάθησε να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση με έναν κατανοητό τρόπο, τις συνέπειες μιας αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις, καθώς και να προσφέρει σε όλους τους πολίτες αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές και τις συνακόλουθες επιπτώσεις τους.»
» Ιδιαίτερα δραματικές θυμάμαι ήταν οι προειδοποιήσεις που υπήρχαν στην Έκθεση της 17ης Ιουνίου 2015, μία ακριβώς ημέρα πριν το εξίσου δραματικό και τελικά αποτυχημένο Eurogroup του Ιουνίου, την οποία Έκθεση η τότε Πρόεδρος της Βουλής μου την επέστρεψε ως απαράδεκτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διοικητής της ΤτΕ στη λύση που βρήκε προκειμένου να πληρωθούν χρεολύσια στο ΔΝΤ «και να αποφύγουμε την χρεοκοπία».
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο κόστος του πρώτου εξαμήνου, σημειώνοντας ότι «η σημαντικότερη όμως επίπτωση από αυτή την κατάσταση ήταν η αβεβαιότητα και η απώλεια της εμπιστοσύνης, που είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε με πολύ κόπο ως τα τέλη του 2014.»
» Ας μην ξεχνάμε ότι απωλέσθησαν 45 δισεκ. ευρώ περίπου καταθέσεων, επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων με σημαντικό πρόσθετο κόστος για την οικονομία, ενώ χρειάστηκαν νέα κεφάλαια για τις τράπεζες.»
» Και αυτά μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, και μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις χωρίς στόχο και αποτελέσματα. Τα μηνύματα που εξέπεμπε τότε η χώρα ήταν αντιφατικά, οι μπλόφες συνεχείς και προκαλούσαν σύγχυση στους εταίρους της. Στην ‘Τελευταία Μπλόφα’ αυτό αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας».
Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015…
«Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, με την ευρεία συναίνεση που διαμορφώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ανέκοψε τη δυσμενή και αβέβαιη πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς. Για να κερδηθεί όμως ξανά η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα απαιτήθηκε πολύς κόπος, μεγάλο κόστος και πολύς χρόνος.»
» Και δυστυχώς η συνέχεια, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει το περιεχόμενο ενός άλλου συναρπαστικού βιβλίου, μας επεφύλαξε ακόμα μεγαλύτερες και πιο δυσάρεστες εκπλήξεις, που μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται ευρύτερα γνωστές, αφού τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν κυρίως στο παρασκήνιο» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
…και η στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων
Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, τακτική την οποία απέδωσε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθμίσει την ήττα της, καθώς αναγκάστηκε να υπογράψει μια κακή συμφωνία.
Διότι, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «κατά την τότε κυβέρνηση, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 ήταν μία ήττα, μία υποχώρηση από αυτά που πρέσβευε και έπραττε μέχρι τότε. ‘Έπρεπε λοιπόν με κάθε τρόπο, αυτή η ήττα και αυτή η υποχώρηση να αντισταθμιστούν από κάτι άλλο.»
» Και αυτό το κάτι άλλο ήταν η στοχοποίηση, με τρόπο εξωθεσμικό και φρικτό, που δεν χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου ενός πολιτισμένου κράτους, των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και γενικά προσώπων που δεν ήταν διατεθειμένα να παραβούν το καθήκον τους και να καταλύσουν την ανεξαρτησία των θεσμών που υπηρετούν.»
» Και για να γίνει η πίεση στα πρόσωπα αυτά ακόμα μεγαλύτερη, η στοχοποίηση συμπεριέλαβε και μέλη της οικογένειάς τους, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο σε πολιτισμένα κράτη».
» Δεν θα πω όμως περισσότερα γι’ αυτό, μιας και η Βουλή των Ελλήνων και η Δικαιοσύνη, έχουν ήδη αναλάβει την διερεύνηση των υποθέσεων αυτών. Είμαι βέβαιος ότι τόσο οι βουλευτές που έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό, όσο και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα ρίξουν άπλετο φως και θα αποκαλύψουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς καθώς και τους συνεργούς αυτών των αποτρόπαιων πράξεων ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών».
- LIVE: Athens Kallithea – Πανσερραϊκός
- Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μαζική παραγωγή του νέου υπερόπλου Oreshnik
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Eυρώπη: Η ασταθής οικονομία οδηγεί σε μειωμένες θέσεις εργασίας – Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις
- Πούπι Αβάτι: «Μια ασπρόμαυρη ταινία δεν είναι απαραίτητα ένα αριστούργημα»
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική