Σοφία Κοκοσαλάκη : Η σχεδιάστρια που σύστησε την ελληνική μόδα παγκοσμίως
Ο θάνατος της Σοφίας Κοκοσαλάκη βύθισε σε πένθος τον χώρο της μόδας παγκοσμίως
Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998.
Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν σε καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες.
Οι βραβεύσεις
Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Το 2004 η Σοφία Κοκοσαλάκη κέρδισε το βραβείο New Generation Designer.
Η έμπνευση
Tα ρούχα της Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονται από το διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στυλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας.
Τα υλικά που χρησιμοποιούσε η σχεδιάστρια, είναι υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονταν στο χέρι, ενώ είχε συνεργαστεί με τεράστια ονόματα της παγκόσμιας σκηνής της μόδας, όπως τον γαλλικό οίκο Vionnet, τον επιχειρηματία Renzo Rosso, την Diesel και τον κολοσσό του Only the Brave.
H Ελληνίδα σχεδιάστρια ήταν μητέρα, σύμβουλος σε εταιρείες και δεχόταν συχνά προτάσεις από διάσημους οίκους μόδας, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αγάπη της και για την σύγχρονη τέχνη.
Τα πρώτα χρόνια στο εξωτερικό
Τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στη σχολή η Σοφία Κοκοσαλάκη αποδεικνύεται μια όχι και τόσο δημοφιλής παρουσία.
«Ήμουν κυρίως μόνη μου, οι παρέες και τα ενδιαφέροντά μου ήταν διαφορετικά» λέει. Συνεχίζει να σχεδιάζει, την ενδιαφέρει πολύ όχι μόνο η μορφή, το σχήμα, η φόρμα, αλλά δουλεύει και στην επιφάνεια του υφάσματος.
Γίνεται βοηθός της Λένας Νάιτ, μπαίνει στα περιοδικά, γνωρίζεται με τον Αγγελο Φρέντζο και δημιουργούν ως ντουέτο τους Visionaires, τα ρούχα της πωλούνται στο Clothes της Λένας Παπαχριστοφίλου και κάνει πλέον δικά της εντιτόριαλ στη «Γυναίκα».
«Ποιος όμως θα αγόραζε τέτοια ρούχα στην Ελλάδα; Η δουλειά μας ήταν πολύ αβάν γκαρντ για να σταθεί σε αυτή την αγορά. Χωρίς υπερβολή θεωρώ ότι κάναμε πολύ μοντέρνα ρούχα» προσθέτει.
Η Σοφία, που αγαπάει τον Margiela, τους Commes des Garcons, τη Sibila και τον Yammamoto, κάνει αίτηση στο St. Martin’s.
«Είμαστε διακοπές με τον Bill και τον Τάσο στη Μύκονο και λέμε: Δεν πάμε Λονδίνο;» Παράλληλα μαθαίνει ότι έγινε δεκτή.
Η ζωή στο Λονδίνο
Το Λονδίνο είναι το κέντρο της μόδας και το σχολείο της στο μικροσκόπιο όλων των οίκων που αναζητούν εκεί το επόμενο μεγάλο όνομα.
Ο ανταγωνισμός; «Α, αυτό μάλλον δεν περιγράφεται!». Ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό…
«Αν είναι δυνατόν να απομονωθούν οι χώροι όπου δουλεύει ο καθένας για να μη δει ο διπλανός του τι ετοιμάζει», μια αίθουσα όπου η Ντόνα Κάραν συζητούν συχνά με τους καθηγητές για τα νέα ταλέντα. Και από την άλλη πλευρά η Λουίζ Γουίλσον, διευθύντρια της σχολής, η οποία προσπαθεί να «σπρώξει» τους ένδεκα μεταπτυχιακούς και στις άλλες αίθουσες της σχολής «γιατί πιστεύει ότι είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουν την ιστορία της τέχνης παράλληλα με την ιστορία της μόδας».
Για παλαιότερη επίδειξή της η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε ήδη στη διάθεσή της σπόνσορα. Οι γούνες που θα χρησιμοποιούσε ήταν Fendi, τα παπούτσια του Cristian Labautin, το μετάξι της Κάραν.
Βέβαια, όχι τα υφάσματα της πρώτης γραμμής, από την αποθήκη μην περιμένεις, αλλά και αυτό είναι σπουδαίο. Και εγώ μερικές φορές το σκέφτομαι και τρελαίνομαι. Τι νομίζεις;»
Η ιέρεια του Grecian Chic
H Σοφία Κοκοσαλάκη έντυσε μερικές από τις πιο γνωστές σταρ του Χόλυγουντ, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κριστίνα Ρίτσι, η Κέιτ Χάντσον, η Νταϊάνα Κρούγκερ, η Κάμερον Ντίαζ και πολλές άλλες. Η σχεδιάστρια ανέδειξε μέσα από τη δουλειά της στον κόσμο την ομορφιά του αρχαιοελληνικού στυλ, στην πιο μοντέρνα εκδοχή του, με κορυφαία περιοδικά μόδας να υμνούν τα ανεπανάληπτα ντραπέ της και να την αποκαλούν βασίλισσα του «Grecian Chic», στην οποία οφείλεται η μεγάλη επιστροφή του αρχαιοελληνικού στυλ στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας.
Αστείρευτη πηγή δημιουργικότητας
Αν και ταλαντούχα και καταξιωμένη, η δημιουργικότητα της Σοφίας Κοκοσαλάκη ήταν ανεξάντλητη. Η ίδια ξεκίνησε με τη δημιουργία συλλογών ρούχων υψηλής ραπτικής με αέρινα υφάσματα και ultra chic κομμάτια.
Αργότερα, το 2013, προστέθηκαν και υπέροχες νυφικές συλλογές, συνδυάζοντας τις λιτές αρχαιοελληνικές γραμμές με σύγχρονα στοιχεία, ενώ το 2014, γνωστή ελληνική αεροπορική εταιρία παρουσίασε τις νέες της στολές, σχεδιασμένες από τη Σοφία Κοκοσαλάκη, θέλοντας να ανανεώσει την εικόνα του ανθρώπινου δυναμικού της.
Μετά τα σικάτα ρούχα και τις νυφικές συλλογές, ανακοινώθηκε και η πρώτη συλλογή κοσμημάτων με την υπογραφή της Σοφίας Κοκοσαλάκη. Μινιμαλιστικά και εκλεπτυσμένα αριστουργήματα, εμπνευσμένα από την Ελλάδα με αναφορές στην ελληνική μυθολογία και το αρχιτεκτονικό τοπίο της χώρας μας.
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης