Joseph Plateau : Αφιερωμένο στο βέλγο φυσικό το doodle της Google
Η συσκευή που κατασκεύασε δημιουργούσε την ψευδαίσθηση μιας εικόνας και ήταν εμπνευσμένη από τους κινούμενους δίσκους.
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο debate υποψηφίων προέδρων – Κάλεσμα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου – Στο ίδιο κάδρο αποστάτες – διαπλοκή
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
Αφιερωμένο στον Βέλγο φυσικό Joseph Antoine Ferdinand Plateau είναι το σημερινό της doodle της Google.
Ο Joseph Plateau κατάφερε με την έρευνα του στον τομέα της οπτικής αντίληψης να εφεύρει μία συσκευή που ονομάζεται phenakistiscope, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην γέννηση του κινηματογράφου. Η συσκευή που κατασκεύασε δημιουργούσε την ψευδαίσθηση μιας εικόνας και ήταν εμπνευσμένη από τους κινούμενους δίσκους.
Το doodle αντικατοπτρίζει το ύφος του Plateau, με διαφορετικές εικόνες και θέματα σε αυτά σε διαφορετικές πλατφόρμες συσκευών.
Γεννημένος στις Βρυξέλλες σαν σήμερα το 1801, ο Plateau ήταν γιος ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη που εξειδικεύτηκε στη ζωγραφική λουλουδιών.
Μετά τη μελέτη του νόμου ο Plateau έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου αιώνα για τη μελέτη του στην όραση και ιδιαίτερα την επίδραση του φωτός και του χρώματος στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.
Η διδακτορική διατριβή του Plateau περιγράφει λεπτομερώς πώς σχηματίζονται οι εικόνες στον αμφιβληστροειδή, σημειώνοντας την ακριβή διάρκεια, το χρώμα και την ένταση. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ήταν ικανός να δημιουργήσει μια στροβοσκοπική συσκευή το 1832, εξοπλισμένη με δύο δίσκους που περιστρέφονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ένας δίσκος ήταν γεμάτος με μικρά παράθυρα, ομοιόμορφα χωρισμένα σε έναν κύκλο, ενώ ο άλλος είχε μια σειρά από εικόνες ενός χορευτή. Όταν και οι δύο δίσκοι στράφηκαν με τη σωστή ταχύτητα, οι εικόνες φαινόταν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός χορευτή σε κίνηση.
Παρά το ότι ο Plateau έχασε την όραση του στη διάρκεια της ζωής του, συνέχισε να έχει παραγωγική σταδιοδρομία στην επιστήμη ακόμα και μετά την τύφλωση.
Εργάστηκε ως καθηγητής της πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης με τη βοήθεια συναδέλφων που συμπεριλάμβαναν τον γιο του Felix Plateau και τον γαμπρό του Gustaaf Van der Mensbrugghe.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις