Σαραρέ Κχαντεμί : Να μην εκδοθεί στο Ιράν η 37χρόνη ζήτησε η αντεισαγγελέας του ΑΠ
Με το σκεπτικό πως αν η 37χρονη μητέρα από το Ιράν, Σαράρε Κχαντεμί, εκδοθεί στη χώρα της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε προς τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα κρίνουν το σχετικό αίτημα να πουν «όχι» στην έκδοση της γυναίκας
Με το σκεπτικό πως αν η 37χρονη μητέρα από το Ιράν, Σαράρε Κχαντεμί, εκδοθεί στη χώρα της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε προς τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα κρίνουν το σχετικό αίτημα να πουν «όχι» στην έκδοση της γυναίκας.
Νωρίτερα, με δάκρυα στα μάτια η 37χρονη ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της. «Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της» είπε η εκζητούμενη.
Πρόσθεσε δε πως όποιος έχει πολιτική δράση στη χώρα της συλλαμβάνεται και η ίδια, όπως είπε, βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης και τις έστελνε σε αλλά κανάλια.
«Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια»
Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο συγγραφέας, Απόστολος Δοξιάδης, υποστήριξε ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει στο Ιράν.
«Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδος του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών». Όπως είπε, στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά αποτελούνται μόνο από άντρες.
«Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι ο Εμπραχήμ Ραιζί. Αυτός έχει ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων. Η γυναίκα από τα εννέα της χρόνια της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμός, σταύρωση!!! Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής…» είπε ο Απόστολος Δοξιάδης λέγοντας στο τέλος της κατάθεσης του:
«Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές».
Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του -απόφαση ζωής για την 37χρονη και την ανήλικη κόρη της – στις 29 Οκτωβρίου 2019.
Η ιστορία της Σαραρέ Κχαντεμί
Η Σαραρέ Κχαντεμί απευθύνει έκκληση να μην εκδοθεί πίσω στο Ιράν.
Η 37χρονη έφυγε από την πατρίδα της, πέρασε παράνομα από τον Έβρο στην Ελλάδα μαζί με την 6χρονη κόρη της το περασμένο καλοκαίρι, για να γλιτώσει από τον σύζυγό της που τις κακοποιούσε συστηματικά.
Η Σαραρέ Κχαντεμί συνελήφθη στην Ορεστιάδα με ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε από το Ιράν, καθώς ο σύζυγός της την κατήγγειλε για αρπαγή ανηλίκου και ότι συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Το Ιράν ζητάει την έκδοση της Σ. Κχαντεμί που κρατείται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Εκρήξεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να διαρρήξουν τις γραμμές άμυνάς μας κοντά στο Κουπιάνσκ
- Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους Κύπριοι φοιτητές για τη μαύρη επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
- Ισπανία: Δεκάδες διασώσεις και 3.000 εκκενώσεις στη Μάλαγα – Δραματικές σκηνές
- Σάκοτα: «Είχαμε πει στους παίκτες μου ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί» (vid)