Μητσοτάκης : Διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση για την επιστολική ψήφο των αποδήμων
Την πρόθεσή του να υποχωρήσει στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου των αποδήμων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από αυτό προκύπτει ότι μια συμφωνία με το ΚΚΕ είναι εφικτή, άρα και η συγκέντρωση των απαραίτητων 200 ψήφων στη Βουλή.
Την πρόθεσή του να υποχωρήσει στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου των αποδήμων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από αυτό προκύπτει ότι μια συμφωνία με το ΚΚΕ είναι εφικτή, άρα και η συγκέντρωση των απαραίτητων 200 ψήφων στη Βουλή.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Όποιος είναι εγγεγραμμένος στο εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δε θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όλων όσοι ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές».
Υποχώρηση για την επιστολική ψήφο
«Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα», όπως είπε.
Προς συμφωνία με το ΚΚΕ
Η πρόθεση αυτή του πρωθυπουργού επί της ουσίας σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία με το ΚΚΕ και άρα να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 200 ψήφοι στη Βουλή.
Κάνοντας ένα βήμα πίσω από την αρχική πρότασή του, όπως την διατύπωσε κατά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να βρεθεί κοινός τόπος με το ΚΚΕ, που είχε θέσει «βέτο» για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε δηλώσει ότι: «Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια».
Στις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ για να συμφωνήσει για την ψήφο των αποδήμων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε υπογραμμίσει: «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν».
Επιπλέον το ΚΚΕ ζητά οι απόδημοι που θα ψηφίζουν να έχουν οικογένεια ή περιουσία ή ΑΦΜ στην Ελλάδα, καθώς και να απουσιάζουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη χώρα, όχι για παράδειγμα 100 χρόνια πίσω, δηλαδή να είναι οικογένεια δεύτερης, τρίτης ή τέταρτης γενιάς και βάσει αυτού να γίνεται επίκληση στο «δίκαιο του αίματος».
Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδεχτεί επί της αρχής την πρόταση Μητσοτάκη. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ, όμως, ζητά την θέσπιση επιστολικής ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου ο πρωθυπουργός να εξασφαλίσει την συναίνεση του ΚΚΕ θα πρέπει να συνομιλήσει για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου και με την Φώφη Γεννηματά.
Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΚΙΝΑΛ είναι:
- Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
- Θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
- Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.
- Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους.
Εφόσον υπάρξει συμβιβασμός, τότε στην κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, προστίθενται οι ψήφοι των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25, με την πλειοψηφία να διαμορφώνεται στις 214 ψήφους, βάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο , απέναντι, στο πολιτικό περιθώριο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, πάντως, ότι «είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα οι ψήφοι να γίνουν 300».
Τα «κουκιά»
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής:
ΝΔ 158 βουλευτές
ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές
ΚΙΝΑΛ 22 βουλευτές
ΚΚΕ 15 βουλευτές
Ελληνική Λύση 10 βουλευτές
ΜέΡΑ 25 9 βουλευτές
- Μέσι: «Θα επιστρέψω κάποια στιγμή στη Βαρκελώνη»
- Πέδρο Πασκάλ – Πολ Μέσκαλ: Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Μονομάχου II» στο Μαρόκο
- Dark web: Πώς καταλήγουν τα δεδομένα μας στο σκοτεινό διαδίκτυο – Πώς θα τα κρατήσουμε μακριά
- Ελβετία: «Εξομολόγηση» στο… avatar του Ιησού με βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
- Εθνική ομάδα: Με πέντε ώρες καθυστέρηση έφυγε από το Λονδίνο
- «Μην υποτιμάτε τις απειλές της Ρωσίας», προειδοποιεί ο Όρμπαν