Πλειστηριασμοί : Στο «σφυρί» πάνω από 5.000 ακίνητα μέχρι τέλη Δεκεμβρίου
Σε επίπεδα ρεκόρ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Ταχύτητες ανεβάζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους καθώς έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο «σφυρί» πάνω από 5.000 ακίνητα.
Οι πλειστηριασμοί που βρίσκονται προ των πυλών αφορούν μικρά και μεσαία διαμερίσματα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων είναι εμπορικοί και βιομηχανικοί χώροι, καθώς επίσης και πολυτελείς και εξοχικές κατοικίες.
Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία αυτών που έχουν σπεύσει να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Οι τράπεζες ήδη αρχίζουν να βγάζουν από το πέπλο προστασίας για πολλές κατοικίες, θεωρώντας ότι όποιος επιθυμεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία έχει διαθέσιμα τα εργαλεία και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υπάρχει η άτυπη παύση πλειστηριασμών για όλους.
Ασταμάτητοι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της AXIA, για τον Σεπτέμβριο καθώς είχαν προγραμματιστεί 3.195 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση, οι συνολικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι για τον Σεπτέμβριο έφτασαν τους 3.195, αυξημένοι κατά 18% σε ετήσια βάση, ενώ αυτοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 2.195, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση.
Οι πλειστηριασμοί που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν διαμορφώθηκαν στους 945 και 57 αντίστοιχα. Έτσι, ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα – ρεκόρ τόσο για τους πλειστηριασμούς που προγραμματίστηκαν όσο και για αυτούς που διενεργήθηκαν.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι συνολικοί πλειστηριασμοί έφτασαν τους 11.999 σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Παράλληλα, 6.418 πλειστηριασμοί (+143% ετησίως) ανεστάλησαν και 265 (+52) ακυρώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία γ’ τριμήνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 3.550 σημειώνοντας μείωση 9% σε τριμηνιαία βάση και 13% σε ετήσια.
Τραπεζικά στελέχη, εκτιμούν ότι στο ηλεκτρονικό σφυρί θα βγαίνουν και ακίνητα αξίας ακόμα και 50.000 ευρώ.
Παράλληλα, υπάρχει έντονος ο φόβος ότι θα ξεκινήσουν και εξώσεις, ειδικά σε περιπτώσεις ακινήτων που έχουν περάσει σε funds, τα οποία δεν θα διστάσουν να εξαντλήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να αποκομίσουν χρήματα από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους.
Παράταση του νόμου Κατσέλη
Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές βρίσκεται το ενδεχόμενη επέκτασης του νόμου Κατσέλη, ο οποίος εκπνέει στο τέλος του χρόνου.
Η ελληνική πλευρά ζητά παράταση για 12 μήνες αλλά και επέκταση της περιμέτρου των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, φοβούμενη ότι, με τη λήξη της ισχύος του νόμου θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες «απροστάτευτοι» δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας.
Οι θεσμοί σε πρώτη φάση δείχνουν ανένδοτοι στα ελληνικά αιτήματα, ζητώντας να μην υπάρξει καμία απολύτως παράταση στη διάρκεια ισχύος του νόμου, ενώ παράλληλα δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις