Πλεόνασμα : Στο 3,6% ο στόχος για το 2020
Το σχέδιο που υποβλήθηκε στην ΕΕ και για τον οποίο υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2020
Οριακά υψηλότερο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020 περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα προβλέπει πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,4% του ΑΕΠ φέτος και 1% το 2020.
Σε διαρθρωτικούς όρους η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 2,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,8% το 2020.
Το πρωτογενές πλεόνασμα
Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,7% του ΑΕΠ φέτος και 3,6% το 2020 (έναντι στόχου για 3,5%).
To προσχέδιο που δημοσιεύθηκε επιμένει στην πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% το 2020 και προβλέπει ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε ορισμένες επιμέρους προβλέψεις, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά επιπλέον έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών βασίζεται σε πολύ υψηλά έσοδα ιδιωτικοποιήσεων από 0,2% του ΑΕΠ φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ το 2020 (σ.σ. τα ποσά αποτυπώνονται ως μείωση χρέους). Συνολικά το χρέος υπολογίζεται ότι από το 173,3% του ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσει στο 167,8% το 2020 (μεταβολή κατά 5,6%).
Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα έχει ως επόμενο σταθμό το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου. Η πολιτική επικύρωση θα γίνει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Η διαδικασία για το πλεόνασμα
Η διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον επόμενο Ιούνιο, με την ανακοίνωση των τελικών συστάσεων λήψης μέτρων προσαρμογής, αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού
Το νέο σχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ προβλέπει:
-Έσοδα 557 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
-Έσοδα 73 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση του διαδικτυακού στοιχήματος.
-Aπό την επισκόπηση εσόδων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έσοδα 134 εκατ. ευρώ.
-Aπό την επισκόπηση δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εξοικονομήσεις 50 εκατ. ευρώ.
-Από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων Γενικής Κυβέρνησης εξοικονομήσεις 123 εκατ. ευρώ.
-Αύξηση εσόδων 60 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. AirBnB).
-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία κατά 142 εκατ. ευρώ, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες.
-Έσοδα 50 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;
- Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών