Αυτό το είδος καφέ θα σε «γλιτώσει» από την χοληστερίνη (και δεν είναι ο ελληνικός)
Σύμφωνα με μελέτη
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Τον κατάλληλο τύπο καφέ που μπορούν να πίνουν άφοβα όσοι έχουν χοληστερίνη παρουσιάζει μία μελέτη.
Κι όμως όσο κι αν ακούγεται περίεργο ο κατάλληλος καφές για όσους έχουν χοληστερίνη δεν είναι ούτε ο ελληνικός, ούτε ο γαλλικός, ούτε το εσπρεσάκι.
Είναι ο στιγμιαίος και κατ΄επέκταση ο φραπέ.
Σύμφωνα με τον δρ Rob Van Dam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερο καφεστόλη (cafestol) από τον γαλλικό καφέ, ή από τον ελληνικό καφέ.
Τι είναι η καφεστόλη
Η καφεστόλη είναι μια ουσία που δυνητικά μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη. Αν δηλαδή έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, ο στιγμιαίος καφές είναι μια καλύτερη επιλογή από τον γαλλικό ή ελληνικό καφέ.
Ο Dr. RobVan Dam, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αναφέρει πως ο λόγος που ο στιγμιαίος καφέ είναι κατάλληλο για όσους έχουν χοληστερίνη είναι επειδή είναι ο καφές με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ.
Πίνοντας ένα φραπέ, η ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνουμε (65-100mg) είναι μικρότερη από αυτή που περιέχεται σε έναν καφέ φίλτρου (115-175mg).
Καφεΐνη
Ο στιγμιαίος καφές φραπέ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλες τις μάρκες, αλλά αν διαβάσετε τις ετικέτες, μπορείτε να βρείτε στιγμιαίο καφέ με μόλις 27 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι συνήθως 1 κουταλάκι του γλυκού. Ένα φλιτζάνι από άλλα είδη καφέ έχει τουλάχιστον 95 mg καφεΐνης.
Καφεστόλη και χοληστερίνη
Η καφεστόλη είναι ο πιο ισχυρός γνωστός παράγοντας αύξησης της χοληστερόλης, ανέφεραν ο David Moore, καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας και η Marie-Louise Ricketts, μεταδιδακτορική φοιτήτρια και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Η αφαίρεση της καφεΐνης δεν αφαιρεί την καφεστόλη στον καφέ συνεπώς υπάρχει και στο ντεκαφεϊνέ. Ο γαλλικός καφές (french press coffee), o βρασμένoς σκανδιναβικόςκαι ο espresso περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα καφεστόλης η οποία αφαιρείται από χαρτί φίλτρου.
Οι μελέτες ενός άλλου ερευνητή, του Ολλανδού Martijn Katan, ο οποίος έχει συμβάλλει σημαντικά σε έρευνες γύρω από τη χοληστερόλη, δείχνουν ότι η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών γαλλικού καφέ την ημέρα (περιέχουν 30 mg καφεστόλης) για τέσσερις εβδομάδες αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος κατά 6-8%.
- Μητσοτάκης: Η πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους θα αποκατασταθεί πλήρως από το Δημόσιο
- Παμ Μπόντι: Ποια είναι η γυναίκα που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ;
- Αλέξης Τσίπρας: Κάλεσμα για συμμετοχή και το ραγισμένο brand του ΣΥΡΙΖΑ – τα βαρίδια, ο Κασσελάκης και ο επόμενος πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις