Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα εργασιακά
Ανέβηκαν πολύ οι τόνοι κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και δη των εργασιακών διατάξεων που περιλαμβάνει στη Βουλή. Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις και από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, μετά και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στη ακρόαση φορέων στις αρμόδιες επιτροπές
- Τι γνωρίζουμε για τις εκρήξεις μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας - Νεκρός ο δράστης
- Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Μάλαγα - Σε κόκκινο συναγερμό ξανά η πολύπαθη Βαλένθια
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Πολυτεχνείο 1973: Η εξέγερση ενάντια στη Χούντα ξεκινά
Το κεφάλαιο με τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά ζητήματα, αναδεικνύεται σε ζήτημα σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στη Βουλή, όπου εξελίσσεται η συζήτηση και επεξεργασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, όπως διατυπώθηκαν στη σημερινή μαραθώνια ακρόαση φορέων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αξιοποιήθηκαν δεόντως από την αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να απαντά ότι η «κόκκινη γραμμή» της ασκούμενης πολιτικής είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας και άρα και των επιχειρήσεων.
«Σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λίγο προτού κλείσει η εξάωρη ακρόαση 30 και πλέον φορέων, οι οποίοι είχαν κληθεί να συνεισφέρουν με τις παρατηρήσεις τους στη διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου.
«Σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας»
«Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα νομοσχέδιο έχει τόσο μεγάλο ειδικό βάρος για την οικονομία της χώρας μας και θα την επηρεάσει, σε βάθος χρόνου, σε όλα τα επίπεδα, και οικονομικά και κοινωνικά.»
» Αυτό δεν είναι κάτι αυθαίρετο, δεν είναι κάτι που λέει ένας υπουργός της κυβέρνησης. Είναι κάτι που μετρήθηκε από την ΤτΕ η οποία αποτίμησε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα έχει επίπτωση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με αύξηση του.»
» Σε 10 χρόνια, μόνο με αυτό το νομοσχέδιο, θα έχουμε αύξηση 5% στο ΑΕΠ της χώρας», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και υπογράμμισε:
«Ως υπουργός, βίωσα τη δύσκολη περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από τις αλυσίδες της αδράνειας. Η Ελλάδα έχει δυνάμεις και πρέπει να πάει μπροστά και αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα για να πάμε μπροστά.»
» Γιατί πραγματικά, αλλάζει πολλά σε όλα τα επίπεδα: στην ανάπτυξη, στο ψηφιακό κράτος και στην αγορά εργασίας».
«Θέλουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές»
Στην αιχμή του δόρατος βρέθηκε και μια ακόμη φορά το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Είναι ξεκαθαρισμένο. Το νομοσχέδιο αυτό αποτυπώνει και έχει στον πυρήνα του τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πιστεύει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.»
» Κρατάει ψηλά το συνδικαλισμό. Γιατί πιστεύει στον συνδικαλισμό, τον υγιή, τον ακηδεμόνευτο, τον ανεπηρέαστο, τον συνδικαλισμό που είναι μακριά από κόμματα.»
» Αυτόν τον συνδικαλισμό πιστεύει αυτό το νομοσχέδιο που βάζει μια σειρά από ζητήματα στη σωστή πορεία», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Σε σχέση με τις κλαδικές συμβάσεις, ο κ. Βρούτσης σημείωσε: «βεβαίως έχουμε διαφορετική προσέγγιση από αυτό που ειπώθηκε πιο πριν από τον ΣΕΒ.»
» Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι είναι υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων. Δικαίωμά του. Εμείς πιστεύουμε και είμαστε υπέρ των κλαδικών συμβάσεων -και στην τήρησή τους και στη διατήρησή τους- και αυτό κάνει το νομοσχέδιο, σε όλη του την έκταση», είπε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε:
«Εισάγουμε το opt out, δηλαδή φέρνουμε τη ρύθμιση μόνο για τις επιχειρήσεις που είναι στο χείλος της καταστροφής. Το ερώτημα είναι απλό: έχουμε μια επιχείρηση που καταρρέει.»
» Με την ισχύουσα νομοθεσία, τι θέλουμε; Να διατηρήσουμε ένα μισθολογικό περιβάλλον πάνω από την Εθνική Γενική; Να βάλουμε τη ρήτρα απασχόλησης, που τη βάλαμε στο νομοσχέδιο, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Να είναι λοιπόν ζωντανή η επιχείρηση ή να γκρεμιστεί η επιχείρηση και να κλείσει;»
» Και να χάσουμε και την επιχείρηση και τους φόρους, και τις ασφαλιστικές εισφορές και να μείνουν άνθρωποι στην ανεργία; Εμείς είμαστε υπέρ του πρώτου. Να κρατηθεί, δηλαδή η επιχείρηση και οι μισθοί των εργαζομένων και οι θέσεις απασχόλησης. Η συρροή, η ευνοϊκή ρύθμιση και η επεκτασιμότητα συνεχίζουν να υπάρχουν. Τίποτα από αυτά δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Διατηρούνται απόλυτα. Οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν θα είναι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, με τον κοινωνικό διάλογο στον οποίο πιστεύουμε».
Το ηλεκτρονικό μητρώο
Ο υπουργός Εργασίας απάντησε και για το δικαίωμα στην απεργία, την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου και την πρόβλεψη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας.
«Το ηλεκτρονικό μητρώο ποιους φοβίζει άραγε; Είναι εικόνα να βλέπουμε σήμερα μια ΓΣΕΕ, η οποία δεν μπορεί να διαμορφώσει, από το Συνέδριο της, τους εκπροσώπους της; Είναι κακό να υπάρχουν μέσα σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο, με απόλυτη διαφάνεια, τα στοιχεία όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες; Όλα στη διαφάνεια, και οι πόροι οι οικονομικοί και ποιους εκπροσωπούν και τον αριθμό των εργαζομένων. Δεν πρόκειται να θίξουμε προσωπικά δεδομένα, διότι θα είναι απρόσωπα τα ΔΣ», είπε ο υπουργός Εργασίας.
«Την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν την επιβάλλουμε. Δυνητικά τη δίνουμε ως εργαλείο», επανέλαβε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Και σε ποιον τη δίνουμε ως εργαλείο; Θα είναι εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων και των συνδικάτων τα οποία, αν θέλουν, θα την χρησιμοποιήσουν. Στην Ευρώπη τα περισσότερα σωματεία αξιοποιούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία και επιβάλλεται. Εδώ τη φέρνουμε δυνητικά, δηλαδή εάν και εφόσον τη θέλουν οι εργαζόμενοι. Η εκτίμησή μου είναι ότι μετά από την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, θα ωριμάσει το εργατικό κίνημα και θα τη θέλουν από μόνοι τους».
«Το νομοσχέδιο απλοποιεί διαδικασίες, δημιουργεί περιβάλλον να έρθουν επενδύσεις, δημιουργεί ανάπτυξη, είναι υπέρ της αύξησης των μισθών, είναι υπέρ της απασχόλησης, υπέρ της πλήρους απασχόλησης και στηρίζει τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση, χτυπάει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.»
» Και γι΄αυτό θέλω να καθησυχάσω τις ανησυχίες και τα ερωτήματά σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το νομοθετικό της έργο γιατί αυτό το νομοσχέδιο θα μας πάει όλους μπροστά», είπε επίσης ο υπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ: «Λαθρεπιβάτης στον αναπτυξιακό νόμο ο υπουργός Εργασίας»
Η παρέμβαση του κ. Βρούτση προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά που κατηγόρησε τον υπουργό για έπαρση και συνέχιση της πολιτικής που εκτόξευσε την ανεργία και διευκόλυνε τις απολύσεις.
«Αναρωτιέμαι από που αντλεί ο κ. Βρούτσης αυτή την έπαρση. Νομοθέτησε δύο φορές, τη μια ως κανονικός κοινοβουλευτικός διαρρήκτης, πέντε λεπτά πριν κλείσει η διαδικασία της Βουλής, με αποτέλεσμα να μείνει μόνη της η κυβερνητική παράταξη στην αίθουσα και να αποχωρήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση.»
» Γιατί αφού είναι τόσο θετικές για την κοινωνία οι ρυθμίσεις σας κύριε Βρούτση, δεν φέρατε ξεχωριστό νομοσχέδιο; Και έρχεστε και δεύτερη φορά να νομοθετήσετε, ως λαθρεπιβάτης στον αναπτυξιακό νόμο.»
» Και έρχεστε να μας πείτε τί; Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν υπάρχουν δυσκολίες στην οικονομία και διευκολύνετε τις απολύσεις, οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν να απολύσουν; Από πού αντλείτε αυτή την έπαρση;», είπε ο Νίκος Παππάς και επέμεινε:
«Είχατε κάποτε τη δικαιολογία των θεσμών. Μήπως έχετε και τους ίδιους συνεργάτες με τους οποίους επεξεργάζεστε τα νομοθετήματα και τα φέρνετε τώρα χωρίς να τα ζητήσει το ΔΝΤ; Λέτε σοβαρά ότι είστε υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και εισάγετε μια τόσο γενική πρόνοια εξαίρεσης από αυτές όπου πρακτικά κάθε επιχείρηση θα μπορεί να εξαιρείται;»
» Είχατε μια πολιτική. Εκτοξεύσατε την ανεργία στο 27%. Μια λέξη αυτοκριτικής βρε παιδιά! Πείτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, στους φορείς, στους εργαζόμενους: Κάναμε ένα, δύο, τρία, τέσσερα λάθη. Δεν έπεσε από τον ουρανό η ανεργία. Με τις δικές σας πολιτικές εκτοξεύτηκε.»
» Και έρχεστε ξανά- μετά τον αγώνα που κάναμε εμείς, που ρίξαμε την ανεργία και μάλιστα με συλλογικές διαπραγματεύσεις, με αύξηση του κατώτατου μισθού, με επεκτασιμότητα- να κάνετε όλα τα βήματα μαζί προς τα πίσω. Εάν είχατε την πολιτική παρρησία και το θάρρος κύριε Βρούτση, και τις προηγούμενες ρυθμίσεις που φέρατε και τις σημερινές, θα τις τραβούσατε από το νομοσχέδιο, και να τις φέρετε αυτοτελώς σε νομοσχέδιο ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη διαβούλευση».
Κίνημα Αλλαγής: Οι αλλαγές στα εργασιακά ο πραγματικός πυρήνας του αναπτυξιακού
Την θέση ότι ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τα εργασιακά, διατύπωσε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
«Έχω μείνει άφωνος, με το πάθος που ο κ. Βρούτσης επέμεινε για δεύτερη φορά, σε αυτό το νομοσχέδιο, να πάρει το λόγο και να υπερασπιστεί με αυτό τον τρόπο τις διατάξεις της αρμοδιότητάς του.»
» Αν είχε τη δυνατότητα να ακούσει όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τον τρόπο με τον οποίο διαφώνησαν, να ακούσει τα επιχειρήματά τους, την προβολή στο μέλλον του εργασιακού τοπίου -όχι με φόβους αναιτιολόγητους αλλά με εικόνες από την εργασιακή τους καθημερινότητα- είμαι σίγουρος ότι θα ήταν πολύ πιο φειδωλός.»
» Αν το συνδυάσουμε με τη δημόσια παραδοχή, μάλιστα, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν κομίζει και κάτι εντυπωσιακό, εδώ αποκαλύπτεται ότι ο πραγματικός λόγος και το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα που η κυβέρνηση θέλει να περάσει με το δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο, είναι αυτές οι αλλαγές στα εργασιακά που όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφωνούν ότι απορρυθμίζουν μια αγορά που είναι δύσκολη», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Θα σύστηνα λοιπόν στον κ. Βρούτση μεγαλύτερη συστολή και ας παραδεχθεί η κυβέρνηση ότι αυτό το νομοσχέδιο έγινε μόνο και μόνο για τα εργασιακά. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι φορέων το υπερασπίστηκαν σήμερα, επίσης με πάθος» πρόσθεσε.
ΜέΡΑ 25: Διάτρητες οι συλλογικές συμβάσεις
«Η τρόικα ήταν πιο ειλικρινής που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις. Εσείς κάνατε τόσο διάτρητες τις συλλογικές συμβάσεις ώστε να μην υπάρχει αξία στα κινήματα, στους συνδικαλιστές, στους εργαζόμενους να παλεύουν γι΄αυτές», είπε ο εισηγητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης και προσέθεσε:
«Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε την απλή αναλογική στους δήμους για να βελτιώσει την κυβερνησιμότητα. Εσείς υποχρεώνετε το 50+1 των εργαζομένων να υπερψηφίζουν τις απεργίες για να τις διευκολύνετε; Για να διευκολύνετε το έργο των συλλογικών φορέων, το κάνετε αυτό;».
ΝΔ: Κόκκινη γραμμή η διάσωση των θέσεων εργασίας
«Το αναπτυξιακό είναι ένα πολυνομοσχέδιο που δεν έχει την πυρηνική μεταρρύθμιση. Κάνει όμως κάτι σπουδαίο. Παρεμβάσεις μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες που θα φέρουν πολύ μεγάλες αλλαγές σε μια σειρά από τομείς που αποτελούσαν αντικίνητρα για την ανάπτυξη.»
» Υπάρχει πρόβλεψη και της ΤτΕ για το ουσιαστικό αποτύπωμα που θα αφήσουν αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις δηλαδή αύξηση 5% του ΑΕΠ μέσα στη 10ετία», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για τα εργασιακά, αλλά αγνοεί σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου, δηλαδή ότι υπάρχει πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που είναι σε δεινή οικονομική θέση (επιχειρήσεις υπό πτώχευση, εξωδικαστικό συμβιβασμό).
«Τίποτε από αυτά που ισχύουν στις συλλογικές συμβάσεις, στις κλαδικές συμβάσεις δεν αναιρείται, αντίθετα επικυρώνεται για μια ακόμη φορά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Όταν μια επιχείρηση είναι στο χείλος του γκρεμού, για εμάς η κόκκινη γραμμή είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Οικονόμου.
ΚΚΕ: Με τις πλάτες της ΓΣΕΕ οι ανατροπές στα εργασιακά
Τη σημερινή παρουσία της ΓΣΕΕ στη Βουλή σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
«Οι θερμές χειραψίες ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι αυτή η «ομάδα» στη ΓΣΕΕ θέλει να βάλει πλάτη στις ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι πλέον στους χώρους δουλειάς «δεν θα υπάρχει τίποτα, θα εφαρμόζουν ό,τι θέλουν επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο υπερυπουργός θα είναι αυτός που θα καθορίζει ποιος θα αμείβει τι και με ποιους όρους».
Ο κ. Κατσώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παράτασης της ΕΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι έχει καταργηθεί η διαπραγμάτευση για τον κατώτερο μισθό των εργαζομένων.
Ειδική αναφορά έκανε και για τις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα λέγοντας ότι υπάρχει η ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα.
«Προς τι το καταστατικό να είναι στα χέρια της εργοδοσίας; Τα καταστατικά τα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι, είναι νόμιμα από το Πρωτοδικείο και έχουν τους όρους λειτουργίας ενός συνδικάτου. Το θέλει προφανώς για να βάλει χέρι στα ίδια τα συνδικάτα. Προς τι το μητρώο; Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει «άκρα του τάφου σιωπή», όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Βρούτσης: Κάτω του 15% του χρόνου η ανεργία
«Το 50+1 για το δικαίωμα στην εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε. Η κ. Αχτσιόγλου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Εμείς το ψηφίσαμε μαζί τους. Μην το χρεώνετε λοιπόν στη ΝΔ. Να το χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, απευθυνόμενος στο ΜέΡΑ25 ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε:
«Σας έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάτε για το ζήτημα του κατώτατου μισθού. Ξέρετε με ποιο νόμο έγινε η αύξηση του κατώτατου μισθού; Με το Ν. 4172/2013, νόμος Βρούτση. Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο νόμος; Ο νόμος «γαλέρα», ο νόμος «μεσαίωνας».»
» Αλλά τη μέρα που τον έφερα στη Βουλή, το 2013, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ήρθε, ω του θαύματος, πανηγυρίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ, να επιβεβαιώσει το νόμο Βρούτση, και πράγματι δόθηκε αυτή η αύξηση. Όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας να είστε προσεκτικοί. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι με ΝΔ αποκλιμακώνεται η ανεργία. Του χρόνου η ανεργία θα κλείσει κάτω από το 15%».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις