Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος των 12 συλληφθέντων για τη διαμαρτυρία το πρωί στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης.

Η δικογραφία αφορά τα αδικήματα της «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και της «έκθεσης σε κίνδυνο αντιποίνων» (άρθρο 141 του Π.Κ.), που είναι και τα δύο σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αυτοαποκαλούμενης «Αναρχικής Ομοσπονδίας», σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η διαμαρτυρία ήταν «παρέμβαση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη Ροζάβα από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας».

Οι 12 συλληφθέντες κρατούνται και θα οδηγηθούν αύριο στον αρμόδιο εισαγγελέα.

«Εισβολή» Ρουβίκωνα

Υπενθυμίζεται, ότι το πρωί της Πέμπτης μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στο τουρκικό προξενείο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα άτομα αυτά μπήκαν παριστάνοντας τους επισκέπτες.

Στη συνέχεια ωστόσο, άνοιξαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρων των Κούρδων και κατά της Τουρκίας.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν οι Αρχές, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε δώδεκα προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Αγκυρα: Αναρχικοί που συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις

Απο πλευράς του το τουρκικό ΥΠΕΞ,  ζήτησε από την απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των δραστών.

Ο εκπρόσωπός του, Χαμί Ακσόι, χαρακτηρίζει τους δράστες «αναρχικούς» και υποστηρίζει ότι συνδέονται με τις κουρδικές οργανώσεις, τις οποίες η Τουρκία τώρα πολεμά στη Bόρεια Συρία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι ελληνικές αναρχικές ομάδες, οι οποίες είναι γνωστό ότι διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες στο όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG, επιχείρησαν σήμερα (17 Οκτωβρίου) και ώρα 11 το πρωί να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο σπίτι του Ατατούρκ, στο οποίο συστεγάζεται το Γενικό μας Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους του Γενικού Προξενείου μέσα στον κήπο της οικίας του Ατατούρκ και στη συνέχεια η Eλληνική Aστυνομία τους συνέλαβε πριν να βρουν την ευκαιρία να βλάψουν την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των μελών του Γενικού Προξενείου και της οικίας του Ατατούρκ, που έχει πολύ υψηλή ηθική αξία για το τουρκικό έθνος.

Προσδοκούμε από τις ελληνικές Aρχές να αποτρέpουν στο ξεκίνημά τους παρόμοιες ενέργειες, να λαμβάνουν τακτικά μέτρα προστασίας των αποστολών μας και του προσωπικού μας, καθώς επίσης και να φέρουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να τους τιμωρήσει, όπως τους αξίζει».

Καταδικάζει την εισβολή το ΥΠΕΞ

Στην «απερίφραστη καταδίκη» της «εισβολής» των αντεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του τουρκικού προξενείου το μεσημέρι της Πέμπτης προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη» επισημαίνοντας ότι «οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη είσοδο μελών συλλογικότητας του αντιεξουσιαστικού χώρου στον προαύλιο χώρο του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ευρίσκεται και η Οικία Ατατούρκ.

Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη.

Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, οι οποίες κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, έχουν ήδη πραγματοποιήσει προσαγωγές υπόπτων ενώ προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση των περιστατικών και τη παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της Δικαιοσύνης.