Σύνοδος Κορυφής ΕΕ : Δύσκολη η ισορροπία με την Τουρκία
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της διεύρυνσης, είναι σαφές ότι το Παρίσι δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του για αλλαγή στη μεθοδολογία της διεύρυνσης
Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν σε συμφωνία επί της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε επιστολή καθώς και τα νέα κείμενα της Συμφωνίας Αποχώρησης και της Πολιτικής Διακήρυξης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εισηγούμενος αυτά να εγκριθούν από τους «27» στη συνεδρίασή τους σήμερα το απόγευμα.
Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για «καταπληκτική συμφωνία» και κάλεσε τους βρετανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον αν ο κ. Τζόνσον έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να περάσει τη συμφωνία, καθώς το βορειοϊρλανδικό DUP επέμενε μέχρι και πριν από λίγο στις αντιρρήσεις του.
Δύσκολη η ισορροπία με την Τουρκία
Την ίδια στιγμή, μία δύσκολη ισορροπία επιδιώκει να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε σχέση με την Τουρκία ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, το ζήτημα της Τουρκίας θα απασχολήσει τους ηγέτες στο δείπνο της Πέμπτης, με τρεις ουσιαστικά πτυχές: την εισβολή της στη Βόρεια Συρία, το Προσφυγικό και τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι ηγέτες δεν πρόκειται να υπεισέλθουν σε νέα συζήτηση επί κυρώσεων, καθώς ως φαίνεται καλύπτονται από τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Ιδιαίτερα σε σχέση με το εμπάργκο όπλων, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα των κρατών – μελών. Αναφορικά με το Προσφυγικό, επισημάνθηκε ότι η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και το εν λόγω ζήτημα αποτελεί κρίσιμο κρίκο αυτής της στρατηγικής σχέσης.
Ανυποχώρητη η Γαλλία για τη διεύρυνση
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της διεύρυνσης, είναι σαφές ότι το Παρίσι δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του για αλλαγή στη μεθοδολογία της διεύρυνσης.
Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται αρνητικό στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Αλβανία. «Το ζήτημα της έναρξης συνομιλιών έχει φορτιστεί συναισθηματικά σε υπερβολικό βαθμό» τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως πρόσθεσε, η χορήγηση ημερομηνίας για έναρξη συνομιλιών δεν σημαίνει και αυτό έναρξη της διαδικασίας. Αυτή εκκινεί μετά από την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη που δεν αναμένεται παρά εντός του 2020.
Εξέφρασε μάλιστα την απορία, σε μία έμμεση «μομφή» προς τη Γαλλία, για ποιον λόγο δεν έθεσε το ζήτημα μίας νέας μεθοδολογίας όταν είχε διεξαχθεί ανάλογη συζήτηση τον περασμένο Ιούνιο.
Ο ίδιος αξιωματούχος είχε μόνο θερμά λόγια να πει για τη Βόρεια Μακεδονία και τα όσα έχει καταφέρει ως τώρα – με έμφαση τη Συμφωνία των Πρεσπών.
- Ο Kendrick Lamar έκανε πάλι το θαύμα του: κυκλοφόρησε το άλμπουμ-έκπληξη «GNX»
- Ρωσία: Γιατί «έσκισε» το κύριο ψυχροπολεμικό δόγμα χτυπώντας με Oreshnik
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Σερέλης: «Όταν περάσαμε μπροστά χάσαμε το μυαλό μας»
- Γυναίκες: 30 είδη προκατάληψης αντιμετωπίζουν στην εργασία – «Αποτελούν απλά δικαιολογίες»