Brexit : Τα επόμενα βήματα και τα «αγκάθια» μετά τη συμφωνία
Μετά τη συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον ίδιο
Στο τέλος του φαίνεται πως φτάνει το θρίλερ του Brexit. Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα γίνει το «διαζύγιο» στις 31 Οκτωβρίου.
Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.
🇪🇺🤝🇬🇧 Where there is a will, there is a #deal – we have one! It’s a fair and balanced agreement for the EU and the UK and it is testament to our commitment to find solutions. I recommend that #EUCO endorses this deal. pic.twitter.com/7AfKyCZ6k9
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) October 17, 2019
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για «καταπληκτική συμφωνία» και κάλεσε τους βρετανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.
We’ve got a great new deal that takes back control — now Parliament should get Brexit done on Saturday so we can move on to other priorities like the cost of living, the NHS, violent crime and our environment #GetBrexitDone #TakeBackControl
— Boris Johnson #StayAlert (@BorisJohnson) October 17, 2019
Τι απομένει
Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, που συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα.
Prime Minister Boris Johnson's spokeswoman says the plan is to put forward the new Brexit agreement for a vote in Parliament on Saturday
— Sky News Breaking (@SkyNewsBreak) October 17, 2019
Το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέχει δέκα έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνει ότι είναι αντίθετο με την συμφωνία, τη δεύτερη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.
Ακόμη πάντως κι αν χάσει τις 10 ψήφους του Ενωτικού κόμματος, κάτι που απεύχεται ο βρετανός πρωθυπουργός, θεωρεί πιθανό να πάρει κάποιες ψήφους από τους Εργατικούς και άλλους βουλευτές που θα θέλουν να υπάρξει τελικά μια συμφωνία.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λοιπόν, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η συγκεκριμένη συμφωνία εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι ζυμώσεις πάντως έχουν ήδη αρχίσει στο παρασκήνιο και το επόμενο διήμερο αναμένεται σίγουρα ιδιαίτερα θερμό.
Σημειώνεται πως η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρεια Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, στη Βρετανία έχουν εκφραστεί ήδη οι πρώτες αντιδράσεις.
Ειδικότερα, ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε δήλωσή του χαρακτηρίζει την συμφωνία που επετεύχθη σήμερα «ακόμα χειρότερη» από εκείνη που είχε φέρει η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Από όσα γνωρίζουμε, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει διαπραγματευθεί μία ακόμα χειρότερη συμφωνία από εκείνη της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε συντριπτικά» αναφέρει.
«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα» δήλωσε.
Και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, ότι δεν μπορεί δηλαδή να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας, ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίστηκε από κοινού και ήταν ενιαία.
Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
"The EU and the UK were fully committed to protect peace and stability on the island of Ireland" – EU chief negotiator Michel Barnier says Brexit discussions "have been difficult, but we have delivered"https://t.co/XDLy5AR6iD pic.twitter.com/Dd5MWVYHSj
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) October 17, 2019
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις