Συρία : Συμμαχίες, απειλές και έντονο παρασκήνιο συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα
Πιο ασταθής από ποτέ είναι η παγκόσμια ισορροπία στην 8η μέρα της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία. Το παιχνίδι πλέον παίζεται σε πολλαπλά μέτωπα, μετά την είσοδο της Ρωσίας, η οποία σε συνεργασία με τον συριακό στρατό του Άσαντ ήρθε να ταράξει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή
Πιο ασταθής από ποτέ είναι η παγκόσμια ισορροπία στην 8η μέρα της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία. Το παιχνίδι πλέον παίζεται σε πολλαπλά μέτωπα, μετά την είσοδο της Ρωσίας, η οποία σε συνεργασία με τον συριακό στρατό του Άσαντ ήρθε να ταράξει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή.
Η κίνηση αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μέχρι τώρα παρέμενε σιωπηρός θεατής, έρχεται να βάλει κάποιου είδους φρένο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έμοιαζε ασταμάτητος και δεν υπολόγιζε καθόλου τις αυστηρές συστάσεις τις Ευρώπης, ούτε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, έδειξε να αναδιπλώνεται από τις κινήσεις της Μόσχας.
Αυτό διότι η Ρωσία αποφασίζοντας να εμπλακεί ενεργά επέλεξε να κινηθεί σε δύο μέτωπα προκειμένου να καλύψει το κενό που άφησε η Ουάσινγκτον στην Συρία με την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών. Πρόκειται για το Κομπάνι και το Μάνμπιτζ.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι σήμερα, Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ούτε το Μάνμπιτζ, ούτε το Κομπάνι ενδιαφέρουν την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, οι πάντες απειλούν τους πάντες. Και όλοι περιμένουν να δούνε που θα κάτσει η μπίλια και ποιοι θα είναι οι νικητές και οι χαμένοι της υπόθεσης.
Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις ο Ντόναλντ Τραμπ ζει… στον κόσμο του αφού μετά τα παραληρηματικά tweets των πρώτων ημερών, στη συνέχεια ζήτησε από τον Ερντογάν να κηρύξει εκεχειρία, για να συμφωνήσει μαζί του μια μέρα μετά ότι το PKK είναι μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από το Ισλαμικό Κράτος!
Στο Κομπάνι ο Άσαντ με τις «πλάτες» του Πούτιν
Με απόλυτα στρατιγικό τρόπο κινήθηκε η Ρωσία, η οποία με τη συμμετοχή του στρατού της Συρίας έσπευσε να κινηθεί στις πόλεις Κομπανί και Μάνμπιτζ
Αναφορικά με την πρώτη, πρόκειται για πόλη στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των τουρκοσυριακών συνόρων και βρισκόταν υπό κουρδική κατοχή. Μετά την συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού, όμως, ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο.
SON DAKİKA
Suriye Rejimi ile Rus ordusuna ait bir grup asker Kobani'ye giriş yapıyor pic.twitter.com/6p8piPsqaC— Türkçü Beğ (@Turkcu_1881) October 16, 2019
Το σκηνικό στη δεύτερη είναι πιο ρευστό, αφού το Μανμπίζ, είναι μία πόλη – κλειδί για τα συμφέροντα των παικτών της περιοχής. Η Μανμπίζ βρίσκεται στην εθνική οδό Μ4, μία κρίσιμης σημασίας εμπορική διαδρομή που συνδέει το δυτικό λιμάνι της Λαττάκειας με το Χαλέπι, την Ράκκα και την πλούσια σε πετρέλαιο, Ντεϊρ αζ Ζορ στα ανατολικά της χώρας.
Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την πόλη η Άγκυρα δεν έκρυβε τα σχέδια της να την καταλάβει. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι είπε στον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν πως δέχεται ρωσικές δυνάμεις και ο συριακός στρατός να πάρουν τον έλεγχο της πόλης αν πρώτα διώξουν τους Κούρδους μαχητές.
The first batch of five buses of Syrian government forces have arrived in the city of Ain Al Arab/Kobani https://t.co/lyLErD4uK4 pic.twitter.com/tH0eYBc6G4 via @NPA_SY #Syria
— Liveuamap MiddleEast (@lummideast) October 16, 2019
🔵 #Suriye'de Esad rejimine bağlı güçler #YPG kontrolündeki #Kobani'ye girdi.
📸 pic.twitter.com/yZTSC7hDI6— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) October 16, 2019
Κάνει πίσω ο Ερντογάν
Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε επιχειρήσει… υποχώρηση τόσο από το Μάνμπιτζ, όσο και από το Κομπάνι.
Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «για εμένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (σ.σ.: του Άσαντ) στη Μανμπίτζ, αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ.: εννοεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG) . Εγώ είπα στον Πούτιν «αν εσείς απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση». Για το Κομπάνι ο Τραμπ μου είπε «μην το χτυπήσετε». Του είπαμε ότι απλά το έχουμε περικυκλώσει. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι».
Ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας απλώς ενεπλάκησαν σε μια επιχείρηση στα περίχωρα του Κομπάνι, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επέμβασης σε περίπτωση που υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις.
Αλλά… απειλεί και με αντίποινα στις ΗΠΑ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ωστόσο, ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στις ΗΠΑ ως αντίποινα των τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επέμβαση ενάντια στις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Ωστόσο, οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου τόνισαν πως τα μέτρα, μεταξύ άλλων η αύξηση στους δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα από την Τουρκία και η παύση στις εμπορικές συνομιλίες, δεν ήταν τόσο ισχυρές για να επηρεάσουν.
Μιλώντας σε ένα υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ο Καλίν ανέφερε πως ειπώθηκε ξεκάθαρα σε αμερικανούς αξιωματούχους πως η Τουρκία δεν θα κηρύξει εκεχειρία στην βόρεια Συρία και πως δεν θα διαπραγματευτεί με Κούρδους μαχητές.
Ερντογάν όπως… Τραμπ
Νωρίτερα ο Ερντογάν μάλλον… ζήλεψε λίγο από τη δόξα του Ντόναλντ Τραμπ και λίγη ώρα
Λίγη ώρα μετά το τελεσίγραφο που έστειλε στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ο τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Σημειώνεται πως οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν αύριο, Πέμπτη, στην Αγκυρα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον Ερντογάν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία. Μάλιστα, αναμένεται να υπενθυμίσουν «τη δέσμευση του Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση».
Στις δηλώσεις του, λοιπόν, ο Ερντογάν τόνισε πως δεν θα δει με τους δύο άνδρες για να συζητήσουν για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας να αιωρείται ασάφεια ως προς το αν θα τους συναντήσει ή αν απλώς θα θέσει το ζήτημα αυτό εκτός ατζέντας.
Λίγη ώρα αργότερα, κι ενώ τα μεγάλα διεθνή δίκτυα έκαναν λόγο για κίνηση του Ερντογάν που ωθεί στα άκρα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ήρθε η κυβίστηση της τουρκικής προεδρίας από τον υπεύθυνο επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωσή του, ο Ερντογάν τελικά θα δεχτεί να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα. «Ο Ερντογάν προβλέπεται να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία» έγραψε στο Twitter.
Συνάντηση Ερντογάν και με τον Πούτιν
Μάλιστα, αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου στο ρωσικό θέρετρο Σότσι.
Η επίσκεψη Ερντογάν θα διαρκέσει μια ημέρα. Χθες Τρίτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Ερντογάν να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία.
Στον κόσμο του ο Τραμπ
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα στην Τουρκία επί αρκετές δεκαετίες, συνιστά «πιθανόν» μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Το PKK, το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων, όπως γνωρίζετε, είναι πιθανότατα χειρότερο σε όρους τρομοκρατίας και μια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή με πολλούς τρόπους από όσο το ΙΚ», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.
Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από αυτήν την περιοχή.
«Δεν έδωσα στον Ερντογάν την έγκριση για επίθεση»
Υποστηρίζοντας την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Τραμπ ανέφερε πως δεν έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έγκρισή του για μια στρατιωτική επίθεση, όπως τον κατηγορούν πολλοί που βρίσκονται και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
«Δεν του έδωσα το πράσινο φως, και όταν το λέτε αυτό, είναι πολύ παραπλανητικό», είπε. «Ήταν το αντίθετο από ένα πράσινο φως, καταρχήν δεν είχαμε σχεδόν κανέναν στρατιώτη εκεί, οι περισσότεροι είχαν φύγει».
«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία παίρνει εδάφη στη Συρία. Η Συρία δεν είναι χαρούμενη. Ας βρούνε μια λύση», πρόσθεσε.
«Δεν θα εμπλακώ σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», είπε.
ΗΠΑ: «Χαστούκι» για τον Τραμπ από τη Βουλή
Όλα αυτά ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 354 ψήφους υπέρ έναντι 60 κατά, καθώς δεκάδες Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συστρατεύτηκαν με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών .
Η ψήφος των βουλευτών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο Κογκρέσο για την ενέργεια του Τραμπ, την οποία πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θεωρούν ως εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολεμούσαν μαζί με τους Αμερικανούς ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης οι βουλευτές καταγγέλλουν την αποφυλάκιση τζιχαντιστών του ΙΚ έπειτα από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα.
Η γεωπολιτική «σκακιέρα» της Συρίας
Καλεσμένος στο One Channel βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16/10) ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης επιχειρώντας να ρίξει φως στις διεθνείς εξελίξεις με φόντο την τουρκική εισβολή στην Συρία αλλά και την προκλητικότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις