Brexit : Ξεκίνησε τους εκβιασμούς ο Τζόνσον – «Ή αυτή η συμφωνία, ή καμία συμφωνία»
«Ο Μπόρις Τζόνσον θα πει στους ηγέτες της ΕΕ ότι είτε θα υπάρξει αυτή η συμφωνία είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία - όχι όμως αναβολές», δηλώνει πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκλείσουν νέα αναβολή του Brexit, την οποία δεν θα την αποδεχθεί, αν του προταθεί, δήλωσε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.
«Είτε θα υπάρξει αυτή η συμφωνία είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία»
«Ο πρωθυπουργός θα πει στους ηγέτες της ΕΕ ότι είτε θα υπάρξει αυτή η συμφωνία είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία – όχι όμως αναβολές», σημείωσε η ίδια πηγή. «Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχθεί παράταση, αν του προταθεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.
Προηγουμένως και η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ είχε τονίσει, επικαλούμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit, ευελπιστώντας ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα προτιμήσουν στην περίπτωση αυτή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με την συμφωνία του από μια έξοδο χωρίς συμφωνία.
«Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες να αποκλείσουν περαιτέρω αναβολή – αναμένεται να τους ζητήσει να καταστήσουν σαφές ότι είναι «είτε η νέα συμφωνία είτε καμία συμφωνία, αλλά όχι άλλες αναβολές», σημείωσε η Κούενσμπεργκ.
Ηχηρό «όχι» από DUP και SNP
«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Ηδη, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν την νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόσον, καθιστώντας αβέβαιη την έγκρισή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.
«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».
Τουσκ: Μια συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από μια μη συμφωνία
«Μια συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από μια μη συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τη νέα συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε σήμερα.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: «Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τη διαδικασία με αυτή τη συμφωνία».
Κόρμπιν: Χειρότερη η συμφωνία από αυτή της Μέι
Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε δήλωσή του χαρακτηρίζει την συμφωνία που επετεύχθη σήμερα «ακόμα χειρότερη» από εκείνη που είχε φέρει η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Από όσα γνωρίζουμε, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει διαπραγματευθεί μία ακόμα χειρότερη συμφωνία από εκείνη της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε συντριπτικά» αναφέρει.
«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα» δήλωσε.
Το Σάββατο η συζήτηση στο Κοινοβούλιο
Οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.
Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.
Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα σχέδια για την αγορά
Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίστηκε από κοινού και ήταν ενιαία.
Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις