Β. Μακεδονία : Καταιγιστικές εξελίξεις, διάγγελμα του Προέδρου και… φήμες
Πολύ μεγάλη πολιτική κρίση προκάλεσε στην Βόρεια Μακεδονία το όχι των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια
Πολύ μεγάλη πολιτική κρίση προκάλεσε στην Βόρεια Μακεδονία το όχι των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια.
Η εξέλιξη ήρθε αφότου οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είχαν κοπάσει και η Β. Μακεδονία ετοιμαζόταν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της στην ΕΕ.
Ωστόσο το βροντερό όχι της Γαλλίας, ήρθε να βυθίσει τη χώρα και πάλι στην πολιτική κρίση, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για παραίτηση του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του αντίδραση μετά την άρνηση της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας είχε… χτυπήσει καμπανάκι λέγοντας ούτε πολύ ούτε λίγο πως αν δεν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε και την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Πενταρόφσκι έκανε διάγγελμα στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ στα… σκαριά υπάρχει ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Νωρίτερα, κυκλοφόρησαν πληροφορίες, που πρώτο μετέδωσε το ιταλικό ANSA, ότι ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας παραιτήθηκε, ωστόσο τοπικά ΜΜΕ έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ο Ζόραν Ζάεφ , που γύρισε στα Σκόπια πριν το τέλος της Συνόδου Κορυφής, βρίσκεται σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις και σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ πιθανές θεωρούνται και οι παραιτήσεις και άλλων μελών της κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζάεφ ένιωσε έντονη απογοήτευση με την επιλογή των Βρυξελλών, που δεν εκτίμησαν όπως έπρεπε τους συμβιβασμούς που έκανε στην επίλυση διαφορών, αλλά ούτε και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε.
Την ίδια στιγμή, μέλη του κόμματος φέρεται ότι επιδιώκουν να προλάβουν μια παραίτηση Ζάεφ και να τον μεταπείσουν από το να παραιτηθεί. Παράλληλα, άλλα μέλη της κυβέρνησης με πόστα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση επίσης θέλουν να παραιτηθούν.
Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει εάν τυχόν παραίτηση του Ζάεφ θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Πενταρόφσκι, που μπορεί να την αναθέσει σε κάποιον άλλον.
Πάντως η κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύδει τις φήμες.
«Δεν είναι ώρα για απογοήτευση»
Ο πρόεδρος της Στέβο Πενταρόφσκι, σε διάγγελμά του προς τον λαό ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι η στιγμή για «απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».
«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και δεν αντιστοιχούν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΕ. Ενώ είμαστε απογοητευμένoi, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα», έγραψε ο πρόεδρος των Σκοπίων.
Ο Πενταρόφσκι τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε δικαίωμα να είμαστε μέρος του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, στο μήνυμά του επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές στο νομικό σύστημα, καθώς και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο.
«Έχω προσκαλέσει τους ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων να αφήσουν πίσω τα συμφέροντά τους και να επιβεβαιώσουν το όραμά μας για το μέλλον της χώρας. Τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε την ενότητα γύρω από τους στρατηγικούς μας στόχους», ανέφερε.
Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται μετά το «όχι» Γαλλίας και Ολλανδίας στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αναβάλλουν το ζήτημα για τον Μάιο.
Κάλεσμα Μπορίσοφ σε Ζάεφ να συνεχίσει την προσπάθεια
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.
Την άρνηση της ΕΕ να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τίρανα και Σκόπια επέκρινε τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος», όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε τις δύο χώρες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.
Το φρένο της ΕΕ
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο με τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και με την Αλβανία, με τις Βρυξέλλες να ιευκρινίζουν ότι το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020.
Πίσω από την αρνητική απόφαση, φέρεται να κρύβεται η Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έχει ταχθεί εναντίον της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, έως ότου ολοκληρωθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ.
Παράλληλα, το Παρίσι έχει εκφράσει επιφυλάξεις και ως προς την επιτευχθείσα πρόοδο στον τομέα της διαφθοράς και του κράτους δικαίους, ιδίως στην περίπτωση της Αλβανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας αποτέλεσε κεντρικό αφήγημα και βασικό στόχο της κυβέρνησης Ζάεφ, κατά την προσπάθεια έγκρισης και υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπακασέτα και Μλαντένοβιτς κόντρα στον Πανσερραϊκό
- Νετανιάχου: «Βλέπει» πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [23.12 – 29.12.2024]
- Νέα Αριστερά: Επίσκεψη Στη δομή προσφύγων Μαλακάσας – Παρέδωσε δώρα και υλικά για τους 210 ανήλικους που διαμένουν
- Ρωσία: Εθελοντές ζητούν άμεση βοήθεια από τον Πούτιν για την πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα
- Ο Πιρς Μόργκαν αποκάλεσε αηδιαστικό το κοινό του «SNL» επειδή χειροκρότησε τον Λουίτζι Μαντζιόνε