Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ασχολήθηκε με μία σειρά από θέματα, μερικά εκ των οποίων είχαν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ήταν ένα από αυτά και μάλιστα συμπεριελήφθη στο κείμενο των συμπερασμάτων μετά από παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού. Η Αθήνα προφανώς είναι ικανοποιημένη από τη σχετική αναφορά στο σημείο 8 του κειμένου, κάτι που ανέφερε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται η Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και οι χώρες εκείνες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν καθόλου σε έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων, να αναθεωρήσουν. «Αυτή η πολιτική δεν στέκει, είναι απαράδεκτη» δήλωσε ευθέως, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έβαλε το θέμα ως προτεραιότητα της χώρας του, ενώ άφησε αιχμές αν αυτό συνέβαινε στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό – Μεγάλο φαγοπότι με τα κονδύλια και τις απευθείας αναθέσεις

Η Τουρκία

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Β. Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε ομοφωνία καθώς τρεις χώρες διαφώνησαν.

Πλέον, είναι θέμα που πάει για το 2020, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θεωρεί μεν τη Συμφωνία των Πρεσπών προβληματική, πλην όμως από τη στιγμή που έχει κυρωθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως και ανέφερε σχετικά το θέμα των εμπορικών σημάτων.

Διαβάστε επίσης: Καζάνι που βράζει η Β. Μακεδονία – Οργιάζουν οι φήμες παραίτησης του Ζάεφ 

Δημοσιονομικά και Brexit

Απόλυτα σαφής ήταν και στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2017. Άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, ανέφερε με έμφαση ότι η ελληνική θέση απηχεί την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε.. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής.

Όσο για το Brexit που ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, η συμφωνία που επετεύχθη να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ