Κέρκυρα : Το παρατηρητήριο του αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’ στον Πέλεκα
Σε ύψος 270 μέτρων από τη θάλασσα, στην κορυφή του χωριού Πέλεκα, στα μεσοδυτικά της Κέρκυρας, στέκει αγέρωχος και επιβλητικός ο πέτρινος θρόνος του Κάιζερ, γνωστός και ως παρατηρητήριο του Κάιζερ
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Σε ύψος 270 μέτρων από τη θάλασσα, στην κορυφή του χωριού Πέλεκα, στα μεσοδυτικά της Κέρκυρας, στέκει αγέρωχος και επιβλητικός ο πέτρινος θρόνος του Κάιζερ, γνωστός και ως παρατηρητήριο του Κάιζερ.
Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, ήταν το αγαπημένο σημείο του τελευταίου γερμανού αυτοκράτορα και βασιλιά της Πρωσίας Γουλιέλμου Β’, ευρέως γνωστού ως Κάιζερ.
Ο Κάιζερ συνήθιζε κάθε φορά που ερχόταν στην Κέρκυρα να ανεβαίνει στην κορυφή του λόφου του Πέλεκα και από εκεί να αγναντεύει την πανοραμική θέα στο νησί, αλλά και στο μαγευτικό κοκκινόχρυσο ηλιοβασίλεμα.
Ο πέτρινος θρόνος, το παρατηρητήριο του Κάιζερ, κατασκευάστηκε λίγο μετά το 1907, όταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας, ύστερα από πρόταση τού τότε βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου Α’, αγόρασε το Αχίλλειο.
Η αγάπη του Κάιζερ για την Κέρκυρα έγινε αισθητή από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στο νησί, ενώ ο ίδιος είχε βοηθήσει ενεργά στις ανασκαφές των Αγίων Θεοδώρων στη Γαρίτσα, καλώντας τότε το γερμανό αρχαιολόγο Νταίρπφελντ. Ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.
Στην Κέρκυρα σώζονται σήμερα αρκετές οικοδομικές κατασκευές με το όνομα τού Κάιζερ, μεταξύ αυτών η γέφυρα του Κάιζερ, που χτίστηκε προκειμένου ο αυτοκράτορας να πηγαίνει από το παλάτι του, το Αχίλλειο, στην πλησιέστερη παραλία, χωρίς να γίνεται αντιληπτός.
Το παρατηρητήριο στον Πέλεκα φέρεται να είναι και το τελευταίο έργο του Γουλιέλμου Β’ στο νησί, καθώς το ταξίδι που έκανε το 1914 στην Κέρκυρα έμελλε να είναι το τελευταίο.
Το παρατηρητήριο του Κάιζερ στην πραγματικότητα είναι μια σιδερένια εξέδρα σμιλευμένη πάνω στο βράχο.
Μικρά πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη στον «αυτοκρατορικό θρόνο» και τον αποζημιώνουν με τα χρώματα του δειλινού.
Το παρατηρητήριο περιστοιχίζεται από έναν πέτρινο τοίχο. Περνώντας τη βαριά σιδερένια καγκελωτή πόρτα του, που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής, ο επισκέπτης εισέρχεται στον κήπο των ελαιών, για να φθάσει τελικά, ανηφορίζοντας το πέτρινο μονοπάτι, στον αυτοκρατορικό θρόνο.
Φημολογείται πως ο Κάιζερ έφτιαξε το παρατηρητήριο για να απομακρύνεται από τον κόσμο και τους αυλικούς του και να στοχάζεται μόνος του, σαν αετός, πάνω από τις ελαιόφυτες βουνοπλαγιές της Κέρκυρας, σε ένα σημείο όπου το βλέμμα χάνεται στο βαθύ γαλάζιο του Ιονίου.
Ο θρόνος του Κάιζερ προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες, που τον επισκέπτονται για να απολαύσουν τη μαγευτική θέα που απλώνεται πανοραμικά σε όλο το νησί των Φαιάκων, αλλά και να δώσουν, κάτω από τον καταγάλανο ουρανό, όρκους παντοτινής αγάπης.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις