Brexit : Ο Τζόνσον καλεί τους βουλευτές να ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα
Κατά την έναρξη της ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να καταθέτει προς ψήφιση τη συμφωνία Brexit που κατάφερε τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει με τις Βρυξέλλες.
Περισσότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα και την νίκη του Brexit, ο Τζόνσον επιχειρεί να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για τη συμφωνία διαζυγίου που πέτυχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Κατά την έναρξη της ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».
«Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.
Κόρμπιν: Ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο
Ο ηγέτης των Βρετανών αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο.
«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.
Δείτε ζωντανά την κρίσιμη συνεδρίαση:
Διαβάστε επίσης: Τα δύο δραματικά τηλεφωνήματα που «ξεκλείδωσαν» τη συμφωνία για το Brexit
Το αποκαλούμενο «Σούπερ Σάββατο», η φαντασμαγορία του Brexit έρχεται ως αποκορύφωμα μιας φρενήρους εβδομάδας κατά την οποία ο Τζόνσον σάστισε τους αντιπάλους του πετυχαίνοντας να συνάψει με την ΕΕ μια νέα συμφωνία, βρίσκοντας τους Βορειοιρλανδούς συμμάχους του αντίθετους με αυτή.
Αν κερδίσει, θα περάσει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που ολοκλήρωσε ένα Brexit με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Αν αποτύχει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ταπείνωση, καθώς υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit «πάση θυσία» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Μέχρι και τη τελευταία στιγμή ο βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 320 ψήφων ώστε η συμφωνία του να κόψει το νήμα και η χώρα να βγει με συντεταγμένο τρόπο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται εξαιρετικά αβέβαιο, κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση που διεξάγεται Σάββατο, μετά τον πόλεμο στα νησιά Φώκλαντ πριν από 37 χρόνια.
Για να κερδίσει την ψηφοφορία, ο βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να πείσει αρκετούς αντάρτες βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit, και στο δικό του Συντηρητικό κόμμα και στους Εργατικούς, να στηρίξουν τη συμφωνία του. Οι Βορειοιρλανοί σύμμαχοί του και τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει αντίθετα στη συμφωνία του.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών, υποσχόμενη πως μόλις η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί, το Κοινοβούλιο θα έχει λόγο στις συνομιλίες με την ΕΕ για το εμπόριο και για τα εργασιακά δικαιώματα.
Η προκάτοχος του, Τερέζα Μέι, εξωθήθηκε σε παραίτηση αφού η Βουλή απέρριψε τρεις φορές νωρίτερα φέτος τη συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες.
Η δεύτερη πρόταση
Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο προτάσεις προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Στην δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.
Μία ακόμη τροπολογία προτείνει για αύριο ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν – που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.
Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν αύριο το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις