Συγκινητική αυλαία για τον Ζούμπιν Μέτα στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ
Ο Ζούμπιν Μέτα, που πέρσι υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκινικό όγκο, στηριζόταν σε μπαστούνι για να περπατήσει μέχρι το πόντιουμ.
Ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Ζούμπιν Μέτα έδωσε την Κυριακή την τελευταία του συναυλία στο Τελ Αβίβ ως μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ αφού αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί, στα 83 του, μετά από 50 χρόνια καριέρας σε αυτό το μουσικό σύνολο.
Στηριζόταν σε μπαστούνι
Ο ινδός μαέστρος, που πέρσι υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκινικό όγκο, στηριζόταν σε μπαστούνι για να περπατήσει μέχρι το πόντιουμ. Διηύθυνε την ορχήστρα καθιστός σε εξέδρα, σε κατάμεστη αίθουσα, με το κοινό να τον αποθεώνει στο τέλος.
«Αυτό που μου έδωσε αυτή η ορχήστρα, αυτό που μου έμαθε, όχι μόνο αυτή η γενιά των μουσικών αλλά και όλες οι προηγούμενες… δεν μπορώ να το περιγράψω», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Ζούμπιν Μέτα.
Η τελευταία του συναυλία μεταδόθηκε απευθείας από τον ιστότοπο medici.tv.
«Δεν αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τι συμβαίνει. Μάλλον θα το καταλάβω απόψε, μέσα στο αεροπλάνο που θα με μεταφέρει στο Λος Αντζελες, τι είναι αυτό που εγκαταλείπω», πρόσθεσε.
Με Λιστ και Μάλερ
Η τελευταία συναυλία περιλάμβανε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Λιστ και τη Δεύτερη Συμφωνία της Αναστάσεως του Μάλερ.
Με το τέλος της συναυλίας ο Ζούμπιν Μέτα αναγορεύτηκε επίτιμος μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Θα τον διαδεχτεί ο Ισραηλινός Λαχάβ Σάνι, 30 ετών.
Ο Ζούμπιν Μέτα ανέλαβε μουσικός σύμβουλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ το 1969 και καλλιτεχνικός διευθυντής της το 1977.
Το 1999 συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης κοινής συναυλίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας με γερμανικό μουσικό σύνολο στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχεβαλτ.
Περισσότερες από 3.000 συναυλίες
Στην 50χρονη καριέρα του διηύθυνε περισσότερες από 3.000 συναυλίες και στις πέντε ηπείρους.
Παράλληλα, ο Μέτα ήταν μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Αντζελες από το 1962 μέχρι το 1978 και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης από το 1978 μέχρι το 1991 ενώ έχει διευθύνει και άλλα μουσικά σύνολα, στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Ο Μέτα γεννήθηκε στη Βομβάη το 1936 και είναι γιος του Μέχλι Μέτα, ο οποίος ίδρυσε τη Συμφωνική Ορχήστρα αυτής της ινδικής μητρόπολης.
Μαζί με τον αδελφό του, τον Ζαρίν, διευθύνει το Μουσικό Ιδρυμα Μέχλι Μέτα στη Βομβάη, όπου μικρά παιδιά μαθαίνουν κλασική, δυτική μουσική.
- «Ελευθερία»: H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ
- «Η γη της ελιάς» στο MEGA: Συγκλονιστικές εξελίξεις και ανατροπές στα νέα επεισόδια
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Με επιδοτήσεις από νέο φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς η ελάφρυνση των τιμολογίων
- ΠΑΟΚ: Δύσκολα να προλάβει το ματς με τον Αστέρα ο Σβαμπ
- ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ debate, πολιτικού διαλόγου και…τοξικότητας (;)
- Αντώνης Ρέμος – Δέσποινα Βανδή: Η λαμπερή πρεμιέρα τους στη μουσική σκηνή NOX