Ψήφος αποδήμων : «Παιχνίδια» ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη συναίνεση – Συνεδριάζει η Διακομματική
Σε πολιτικά «παιχνίδια» μέχρι την τελευταία στιγμή επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την ψήφο των αποδήμων. Σήμερα συνεδριάζει και πάλι η Διακομματική.
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πολιτικές συναινέσεις από τους περισσότερους αρχηγούς κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων, οι τακτικισμοί και τα παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή.
Οι πρόσφατες συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων δημιούργησαν προσδοκίες για επίτευξη συναίνεσης καθώς παρά τους «αστερίσκους» που έθεσε η πλειονότητα των πολιτικών ηγετών φάνηκε ότι θα ήταν πιθανό αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά να συγκεντρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 200 βουλευτών που απαιτείται για την ψήφο των αποδήμων .
Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, εκτός από τη διαφαινόμενη συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης, ΚΙΝΑΛ, Ελληνικής Λύσης και υπό προϋποθέσεις από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 (σ.σ το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου) , αυτό που έμεινε ήταν η πολιτική απομόνωση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβάλλει τις αντιρρήσεις τους για μία σειρά θεμάτων, καλώντας τον πρωθυπουργό να αλλάξει… ρότα.
«Πιρουέτες» και τακτικισμοί
Τις τελευταίες ώρες ωστόσο, και όσο πλησιάζει η σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής για την ψήφο των αποδήμων φαίνεται πως έρχονται στο προσκήνιο τακτικισμοί και «παιχνίδια» από πλευράς ορισμένων με απώτερο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την «πολιτική απομόνωση» τους και την αδυναμία τους να εξηγήσουν τους πραγματικούς λόγους της διαφωνίας τους για την ψήφο των αποδήμων, προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στο άλλο στρατόπεδο.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τους τέσσερις άξονες που έχει θέσει η κυβέρνηση. Μία πρόταση που φέρεται να ικανοποιεί τις βασικές θέσεις με τις οποίες έχουν προσέλθει στο διάλογο τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι εξής προτάσεις:
1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.
Η αναδίπλωση ΣΥΡΙΖΑ
Η αλλαγή πλεύσης που καταγράφηκε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποφάσισε να συμπορευτεί με τη θέση του ΚΚΕ έδωσε πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση να μιλήσει για «κωλοτούμπα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε από την πρώτη στιγμή μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς όμως να δημιουργούνται θεσμικά προβλήματα. Αντίστοιχης λογικής προτάσεις κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ και το Μέρα25. Και τα τρία κόμματα αναγνωρίζουν δηλαδή την ανάγκη για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων με μέριμνα όμως να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος» αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτει δε, πως οι οι τρεις προτάσεις θέτουν ως όρο:
– είτε τις ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)
– είτε προϋποθέσεις για τον ορισμό του εκλογικού σώματος πριν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).
«Πυρά» ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ από την πλευρά της δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα στο θέμα με την ψήφο των αποδήμων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ψεύδεται» ακόμα και για ένα θέμα για το οποίο τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, αναφέρει η ΝΔ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Τάσο Γαϊτάνη «ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο της πολιτικής απομόνωσης, αναγκάστηκε να κάνει μια ακόμη πιρουέτα».
Ο κ. Γαϊτάνης υπενθυμίζει ότι η ΝΔ από το 2009 είχε φέρει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στη βουλή που δυστυχώς συγκέντρωσε μόνο 159 θετικές ψήφους και το οποίο ο ΣΥΝ (ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ) είχε καταψηφίσει και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έφερε ποτέ προς συζήτηση το θέμα στη Βουλή και πως «δεν χρειάζεται να προσπαθεί να την καλύψει αραδιάζοντας σειρά από ψέματα».
Η «κόκκινη» γραμμή ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ με νεότερη ανακοίνωση υποστήριξε ότι θέλει να βρεθεί λύση με την ψήφο των αποδήμων, προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανοιχτός σε συναινέσεις υπό μία μόνο προϋπόθεση: Η όποια νομοθετική παρέμβαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην κινδυνεύει στο μέλλον να εκπέσει ως αντισυνταγματική (π.χ. ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα κλπ).
«Από την άλλη, η ΝΔ μέχρι πριν από λίγες μέρες ζητούσε να ψηφίζουν όλοι όσοι είναι ή μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και το αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ζητούσε δηλαδή ένα σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης».
Προσθέτει δε, πως «μετά το αδιέξοδό της, αφού ουδέποτε είχε στόχο τη συναίνεση αλλά το μόνο που ήθελε ήταν η αλλοίωση του εκλογικού σώματος και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο, η Ν.Δ., με την πρόταση που έστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε άρδην τη θέση της και δέχεται ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, αφού ενσωματώνει – επιλεκτικά – περιορισμούς (ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα) στη σύνθεση του εκλογικού σώματος.
Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, έχει το θράσος να μιλά για δήθεν «πιρουέτα» του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ίδια μπροστά στο αδιέξοδό της έχει κάνει τετραπλό τόλουπ και τριπλό άξελ μαζί» σημειώνεται στην ανακοίνωση».
Καταψηφίζει το ΜέΡα25
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 ενώ είχε διαφανεί ότι μπορεί να συναινέσει υπό προϋποθέσεις με την κυβερνητική πρόταση, φαίνεται πως θέτει στο τραπέζι του διαλόγου αρκετές ενστάσεις.
Σε σημερινή του ανακοίνωση εξαπολύει «πυρά» τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «δρομολογούν μία μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες».
Υποστηρίζει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχή «αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων».
- Αμαλιάδα: Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)
- Επίκειται επέλαση της ρωσικής ελίτ των χάκερ – Σήμανε συναγερμό η Google
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ