Διακομματική : Δεν τα βρίσκουν στο χρόνο απουσίας από την Ελλάδα
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της χρονικής απουσίας από την Ελλάδα για τους Έλληνες του εξωτερικού - Νέα συνεδρίαση της Διακομματικής την Τρίτη.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Η αδυναμία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρουν κοινή λύση στο ζήτημα του χρόνου απουσίας από την Ελλάδα των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι η αιτία της καθυστέρησης εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ψήφου των αποδήμων.
Κατά τη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η αναμενόμενη συμφωνία «σκόνταψε» στο ζήτημα που αφορά το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.
Κριτήριο του ΚΚΕ
Το συγκεκριμένο κριτήριο είχε τεθεί από το ΚΚΕ ως προϋπόθεση για συναίνεση και το υιοθέτησε στη γραπτή πρότασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη, καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.
Αν και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Γκιόκας αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στην αρχική θέση και ότι αναμένει από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το τεχνικό ζήτημα.
Το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης, κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση.
«Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση και πρόσθεσε:
«Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».
Υπαναχώρηση της κυβέρνησης καταγγέλλει ο Κατρούγκαλος
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για υπαναχώρηση από πλευράς κυβέρνησης.
«Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα» σημείωσε σε δήλωσή του.
«Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει τον χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν νοείται δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν» συμπλήρωσε.
Αρνείται επιστολική ψήφο το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ εμμένει στην αρχική θέση του και για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα (πρεσβείες, προξενεία κ.λπ) χωρίς εξαιρέσεις, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Για τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.
ΥΠΕΣ: Θα κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν: «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς και να βάλουμε νερό στο κρασί μας προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να βρεθεί λύση, η οποία θα λάβει 200 ψήφους. Περιμένουμε ανάλογη υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση και από τους υπεύθυνους των κομμάτων».
Τέλος, από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε ότι θέση του κόμματος είναι η διευκόλυνση και μέσω της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τόνισε πως «δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλείδες – φράχτες».
Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε επίσης την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες του εξωτερικού».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις