Handelsblatt : H Ελλάδα ελκυστική για επενδυτές
Η εφημερίδα εκθειάζει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα
- Ο Κίλιαν Μέρφι δηλώνει πλέον και επιχειρηματίας - Η μεγάλη επένδυση του ηθοποιού μαζί με τη σύζυγό του
- Κέρδη δισεκατομμυρίων για τις απάτες deepfake – Γιατί προτιμούν τον Έλον Μασκ
- Μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο
- «Οι σκηνές ήταν τρομακτικές» - Από... τούρτα γενεθλίων ξέσπασε η φωτιά στο μπαρ στο Παγκράτι
«Οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου που φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt.
H εφημερίδα κάνει λόγο «για θεαματικές αποδόσεις αν αναλογιστεί κανείς πού βρισκόταν η χώρα αρχές του 2012, όταν επενδυτές και μίντια αναφέρονταν σκωπτικά στα ελληνικά ομόλογα σαν «ουζο-ομόλογα», ένας υπαινιγμός για την απόδοση των δεκαετών ομολόγων, η οποία τότε με 40% ήταν τόσο υψηλή όσο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο ελληνικό εθνικό ποτό.
Όποιος ήθελε τότε να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα έπρεπε να έχει γερά νεύρα και να του αρέσει η ανάληψη ρίσκου. Αυτό φάνηκε με το ΄κούρεμα’ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012. Τότε οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές πήραν νέα ομόλογα στη θέση των ελληνικών ομολόγων τους που είχαν τη μισή αξία».
«Η επόμενη παρτίδα αγωνίας ξεκίνησε στις αρχές του 2015 με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα με τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης απέναντι στους δανειστές στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε πάλι πάνω από 25%. Τώρα οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Αθήνα. Ο εκλεγμένος στις αρχές Ιουλίου Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα φιλικό οικονομικό πρόγραμμα. Θέλει να κυβερνήσει τη χώρα με δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Η εφημερίδα, όπως αναφέρει η DW σημειώνει ακόμα πως «ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει το φιλόδοξο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα μέχρι το 2021 στην κατηγορία των αξιόπιστων οφειλετών. Κλειδί για μια μεγαλύτερη φερεγγυότητα είναι κυρίως η σταθεροποίηση των κλονισμένων τραπεζών». Η HB καταλήγει πως «οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα αναμένουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα μπορούσε να φθάσει και πάλι στην Α’ Εθνική».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις