Δανία : Μετακίνησαν φάρο σε ράγες για να τον σώσουν από τη διάβρωση
Η μετακίνηση ενός ολόκληρου φάρου 720 τόνων και 120 ετών κρίθηκε αναγκαία στη Δανία για να σωθεί από τη διάβρωση και τη θάλασσα.
- Βόμβα τα ενοίκια για το εμπόριο – Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Για 120 ολόκληρα χρόνια ο φάρος Ρούμπεργκ Κνουντ έστεκε επιβλητικός και… φύλακας πάνω σε έναν αμμόλοφο στη βορειοδυτική ακτή της Δανίας. Ωστόσο, οι άνεμοι της Βόρειας Θάλασσας έχουν διαβρώσει το έδαφος και ο φάρος απειλείται να βρεθεί μέσα στα άγρια νερά της θάλασσας.
Το κτίριο των 720 τόνων σώθηκε σε μια εκπληκτική επιχείρηση της Μηχανικής. Ο φάρος τοποθετήθηκε σε ράγες και μετακινήθηκε όσα μέτρα χρειαζόταν για να γλιτώσει από τη διάβρωση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας, Λι Βερμέλιν, χαρακτήρισε τον φάρο «εθνικό θησαυρό», σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το κόστος των 673.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την μετακίνηση του.
Όταν ο ύψους 23 μέτρων φάρος του Ρούμπεργκ Κνουντ, άναψε για πρώτη φορά το 1900, η απόσταση του από την ακτή ήταν 200 μέτρα. Σήμερα αυτή έχει μειωθεί στα έξι.
Ο δήμαρχος Άρνε Μπελτ δήλωσε πως κατά την μετακίνηση ενός τόσο παλιού κτίσματος, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος, καθώς όχι μόνο ζυγίζει 1000 τόνους αλλά βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού. «Αξίζει το ρίσκο καθώς η εναλλακτική λύση θα ήταν να αποσυναρμολογήσουμε τον φάρο», είπε ο δήμαρχος.
Η μετακίνηση κράτησε περίπου 10 ώρες και η ταχύτητα υπολογίζεται σε 12 μέτρα την ώρα.
Ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί το 1968 και μετατράπηκε σε μουσείο, ενώ προσελκύει κάθε χρόνο, περισσότερους από 250. 000 επισκέπτες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις