Δοκιμάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών – Φόβοι για ισχυροποίηση των εθνικιστών στα Σκόπια
Το ενδεχόμενο να επανέλθουν στο «τιμόνι» της γειτονικής χώρας εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως το erga omnes για το όνομα μπορούν να βρεθούν στον «αέρα»
Έντονος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου.
Το ενδεχόμενο να επανέλθουν στο «τιμόνι» της γειτονικής χώρας εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως το erga omnes για το όνομα μπορούν να βρεθούν στον «αέρα».
Όλα όσα ακολούθησαν μετά το γαλλικό βέτο για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα μετά τη γαλλική άρνηση και βγαίνει αποδυναμωμένος στην πολιτική σκακιέρα . Την ίδια στιγμή η Αντιπολίτευση στα Σκόπια, προεξάρχοντος του πρώην κυβερνώντος VMRO και του επικεφαλής του Μικόσκι, θεωρεί τη συγκυρία ευνοϊκή για την ίδια.
Το κόμμα είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση κατά της μετονομασίας της χώρας, προειδοποιώντας ότι θα έχανε μέρος της ταυτότητάς της χωρίς να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη.
Ο βουλευτής του VMRO και πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά της μετονομασίας, είπε προς την FAZ ότι ήταν μεγάλο λάθος να δεχθεί η χώρα το νέο όνομα. Η αλλαγή του ονόματος χωρίς καμία εγγύηση είναι ‘σαν να ακρωτηριάζεις το πόδι σου χωρίς να πάρεις προηγουμένως μια δεύτερη ή τρίτη γνώμη από άλλο γιατρό’, όπως είπε».
Τι θα γίνει με τα δημόσια έγγραφα
Ορισμένες υποχρεώσεις των Σκοπίων για το προσεχές διάστημα είναι συνδεδεμένες με τον βηματισμό προσέγγισης προς την ΕΕ όπως επισημαίνει με άρθρο του στα ΝΕΑ ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, όπως η αναγραφή στα δημόσια έγγραφα του τίτλου «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και η επιτάχυνση εξεύρεσης ρυθμίσεων στη διακίνηση προϊόντων, ακόμη και στη διαμόρφωση σχολικών εγχειριδίων.
«Πόλεμος» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο.
«Η Ελλάδα μαζεύει τα σπασμένα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και του θιάσου Κοτζιά – Καμμένου» τόνισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως οι πολίτες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα επί 4,5 χρόνια κομπάρσο στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινήθηκε πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και για να αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας αλλά και την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη.
«Όπως προκύπτει από τα επιτεύγματα των πρώτων εκατό ημερών στα εξωτερικά θέματα, από τη συμπεριφορά των εταίρων μας κι από τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια. Όλα τα άλλα είναι ψέματα, φαντασιώσεις και προφάσεις εν αμαρτίαις» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε χθες, να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις εξελίξεις με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη εξωτερικής πολιτικής και απουσίας από τις εξελίξεις στη γειτονιά των Βαλκανίων.
- Αμαλιάδα: Αναζητείται δικαίωση για τα πέντε παιδιά – Η αντίδραση της Ειρήνης στα νέα στοιχεία για τον Παναγιωτάκη
- Νέα «τρομακτικά» στοιχεία για τον πύραυλο Ορέσνικ – «Δεν ξέρουμε πώς το έκαναν αυτό οι Ρώσοι»
- Γιορτές: Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- Τίλντα Σουίντον: Θα βραβευτεί με την Τιμητική Χρυσή Άρκτο στη Berdinale
- Μήπως κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για την ειρήνη στην Ουκρανία;
- Μαγδεμβούργο: Το προφίλ του δράστη της επίθεσης – Σαουδάραβας που είχε αποκηρύξει το Ισλάμ, υποστήριζε το AfD