Προκλητικός Τσαβούσογλου : Θα συνεχίσουμε και θα αυξήσουμε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
Μπορεί η Τουρκία να πήρε αυτό που ήθελε από την επιχείρηση «πηγή ειρήνης» στη Συρία, ωστόσο όπως φαίνεται δεν θα... απολαύσει καθόλου την επιτυχία της
Μπορεί η Τουρκία να πήρε αυτό που ήθελε από την επιχείρηση «πηγή ειρήνης» στη Συρία, ωστόσο όπως φαίνεται δεν θα… απολαύσει καθόλου την επιτυχία της.
Από την επόμενη κιόλας μέρα -όχι ότι σταμάτησαν και ποτέ- οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις τόσο σε Αιγαίο, όσο και σε Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά, τη στιγμή που τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Στο τελευταίο, χρονικά, χτύπημα ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σε επιθετικό τόνο δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ωστόσο ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας περιφερειακής συμφωνίας για το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.
Παράλληλα παρομοίασε για ακόμα μια φορά την εισβολή στην Κύπρο το ’74 με την επιχείρηση στη Συρία.
Άλλαξαν οι ισορροπίες
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανά της, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην περιοχή.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά διεξάγει μονομερώς δραστηριότητες γεωτρήσεις», είπε ότι «με αυτές τις κινήσεις ενισχυθήκαμε εκεί περισσότερο και στο τραπέζι και στο πεδίο», ανέφερε.
«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας και εμείς αυτή την υφαλοκρηπίδα την έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και κάθε χρόνο το ανανεώνουμε αυτό. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο συζητούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνοκυπριακής πλευράς και είμαστε πάντοτε μέσα για μια περιφερειακή συμφωνία. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή με μια αντίληψη διαμοιρασμού. Ο συνομιλητής του ελληνοκυπριακού τομέα είναι η ‘τδβκ’», ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο δεύτερος στόχος της τουρκικής πλευράς είπε, είναι να θέσει υπό εγγύηση τα συμφέροντα των τουρκοκύπριων, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα για να αποδεχτεί τα δικαιώματα τους και να τα θέσει υπό εγγύηση, αντίθετα οι ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μονομερείς δραστηριότητες γεώτρησης και προσφέρουν αδειοδοτήσεις.
«Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των Τ/Κ», ανέφερε.
Λάθος η αλληλεγγύη ΕΕ
Ο τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι χώρες της ΕΕ έδειξαν αλληλεγγύη στην ε/κ πλευρά επειδή είναι μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «δεν θα ωφελήσει η αλληλεγγύη σε λάθος σημείο και δεν θα φέρει λύση».
«Αυτό που πρέπει στην ουσία να κάνετε εσείς είναι να πιέσετε την Ε/κ πλευρά να θέσει υπό εγγύηση τον ‘τ/κ λαό’. Εάν αυτό δεν γίνει με μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει να προσεγγίσει, τότε να ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία. Αν η κοινή εταιρεία δεν είναι λύση, να ιδρυθεί επιτροπή, ένας μηχανισμός της ΕΕ, ένας μηχανισμός των ΗΕ. Η τουρκική πλευρά έκανε μια πρόταση για ίδρυση επιτροπής, είναι ακόμη στο τραπέζι. Εμείς εδώ είμαστε σύμφωνοι για λύση αλλά πρέπει να υπάρξει εγγύηση για δίκαιο διαμοιρασμό. Οι διεθνείς οργανώσεις και οι χώρες της ΕΕ αντί να κάνουν θόρυβο ας κάνουν βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως όποιες επιδεικτικές αποφάσεις και να πάρει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, θέλει να λύσει αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε πως «εάν είναι ειλικρινείς, θα λύσουν και αυτή την υπόθεση με την ΕΕ».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι θέλουν μόνιμη λύση στην Κύπρο ωστόσο στο τέλος όλων αυτών των προσπαθειών και ειδικότερα στο τέλος της συνόδου των 11 ημερών στο Κραν Μοντανά, είδαν πως πραγματικά η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την Τ/κ πλευρά.
Υποστήριξε, δε, πως για τα θέματα που συμφώνησαν πριν φτάσουν στο Κραν Μοντάνα ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης υπαναχώρησε σε όλα και μετά στη συνέχεια εξήγησε γιατί.
«(Ο Αναστασιάδης) στην πραγματικότητα είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί ο,τιδήποτε με τους Τ/Κ και επομένως ο ίδιος ο ηγέτης ήταν υποχρεωμένος να υπαναχωρήσει. Πραγματικά εκεί όλοι είδαν ότι θέλαμε λύση. Είδαν και την αποφασιστική μας στάση αλλά είδαν ότι είμαστε και εποικοδομητικοί στο θέμα των βημάτων που μπορούν να γίνουν. Ως αποτέλεσμα το τραπέζι αναποδογυρίστηκε πάνω τους», ανέφερε.
Η επιλογή ομοσπονδίας δεν αποκλείστηκε
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ομοσπονδία συζητείται εδώ και 60 χρόνια και αυτή η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί, προσθέτοντας ότι από δω και μπρος δεν θα αντέξουν άλλη αποτυχία.
«Εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τί θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Πρέπει τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική ισότητα να κατατεθούν. Τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τ/κ όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η σύν μία ψήφος πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι όταν αύριο φτάσουμε εκεί, εάν θα ξεκινήσουμε με αυτό το έγγραφο των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα».
Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, «τελείωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος, όλα θα είναι καθαρά. Γι αυτό θα κάνουμε σύνοδο 5 συν 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Πριν από αυτό είπανε να γίνει σύνοδος ΗΕ συν 2. Είπαμε μπορεί να γίνει. Αυτές θα γίνουν ανεπίσημα, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Σε αυτές τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέμα και αυτό το διαπραγματευτικό έγγραφο τότε μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πλέον δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους. Εμείς θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, εκείνοι που δεν θέλουν λύση είναι η Ε/κ πλευρά», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αυτή η δουλειά δεν είναι μονόπλευρη και πως απέναντί τους υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί. Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά αρκετές φορές συμπεριφέρθηκε μη ειλικρινώς.
«Σε ένα θέμα είμαστε αποφασισμένοι, εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει θα διαπραγματευτούμε. Εάν οι Ε/Κ δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο για μας δεν υπάρχει θέμα να διαπραγματευτούμε. Θα συνεχίσουμε την δουλειά αυτή με την ‘τδβκ’ όπως μέχρι σήμερα με ένα πολύ θετικό τρόπο» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις