Ιστορικό βήμα: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως εξαλείφθηκαν δύο από τους τρεις ιούς της πολιομυελίτιδας
Η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας σημαίνει ότι κυκλοφορεί ακόμη μόνο ο τύπος 1 του ιού της πολιομυελίτιδας, αφού η εξάλειψη του τύπου 2 έχει κυρηχθεί ήδη από το 2015 και του τύπου 3 αυτή την εβδομάδα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μιλά, σήμερα, για «ιστορικό βήμα» προς έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα, καθώς μια ομάδα ειδικών επιβεβαίωσε ότι ο δεύτερος από τους τρεις τύπους του ιού της πολιομυελίτιδας έχει εξαφανιστεί παγκοσμίως.
Η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας σημαίνει ότι κυκλοφορεί ακόμη μόνο ο τύπος 1 του ιού της πολιομυελίτιδας, αφού η εξάλειψη του τύπου 2 έχει κυρηχθεί ήδη από το 2015 και του τύπου 3 αυτή την εβδομάδα.
Τα περιστατικά πολιομυελίτιδας παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 99% από το 1988, αλλά ο ιός πολιομυελίτιδας τύπου 1 εξακολουθεί να υπάρχει στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου προσέβαλε συνολικά 88 άτομα φέτος. Πρόκειται για μια αύξηση από το 2017 που είχαν παρατηρηθεί μόνο 22 περιπτώσεις πολιομυελίτιτιδας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημαντικό ορόσημο στον κόσμο
«Η εξάλειψη του ιού της πολιομυελίτιτδας τύπου 3 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε», δήλωσε η Ματσίντισο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική.
Ο Σεθ Μπέρκλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της GAVI, της διεθνούς οργάνωσης που αγωνίζεται για ίση πρόσβαση στα εμβόλια των παιδιών που ζουν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, δήλωσε ότι ήταν «μια τεράστια νίκη στον αγώνα κατά της πολιομυελίτιδας».
Η πολιομυελίτιδα εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση εντός ωρών. Δεν μπορεί να θεραπευθεί, αλλά η μόλυνση μπορεί να αποφευχθεί με εμβολιασμό – και μια σημαντική μείωση των περιπτώσεων παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται σε έντονες εθνικές και περιφερειακές εκστρατείες ανοσοποίησης σε μωρά και παιδιά.
Προσοχή στα εμβόλια
Σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς, ωστόσο, οι ιοί πολιομυελίτιδας μπορούν να επανεμφανιστούν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Κρούσματα πολιομυελίτιδας που προήλθαν από εμβόλιο μπορεί επίσης να παρατηρηθούν σε περιοχές όπου η ανοσία είναι χαμηλή και δεν είναι καλό το σύστημα αποχέτευσης, καθώς οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορεί να εκκρίνουν τον ιό, θέτοντας τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό σε κίνδυνο.
Οι Φιλιππίνες τον περασμένο μήνα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν εκστρατεία επείγοντος εμβολιασμού μετά την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας και την καταγραφή των πρώτων δύο περιπτώσεων πολιομυελίτιδας εδώ και 20 χρόνια.
Η Μοέτι καλεί τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, λέγοντας πως οι χώρες πρέπει διαρκώς να ενισχύουν τις προσπάθειες εμβολιασμού για να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να εντείνουν τις επισκέψεις ρουτίνας στους γιατρούς προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ακόμη και ο παραμικρός κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού θα εντοπιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων