Συρία : Ποιος είναι ο ηγέτης των Κούρδων το «κεφάλι» του οποίου θέλει ο Ερντογάν
Πρόκειται για τον Μαζλούμ Αμπντι, οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του οποίου αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και αποτελούν τον de facto στρατό της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων της Συρίας, που μοιάζει να πνέει τα λοίσθια
Την παράδοση του επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων με τους οποίους συνεργάστηκαν στενά οι αμερικανικές δυνάμεις στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους απαίτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Αμερική πρέπει να μας παραδώσει αυτόν τον άνδρα με το ψευδώνυμο Μαζλούμ, είναι ένας τρομοκράτης που καταζητείται και έχει εκδοθεί σε βάρος του κόκκινη ειδοποίηση της Interpol» είπε ο Ερντογάν ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Πρόκειται για τον Μαζλούμ Αμπντι, οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του οποίου αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και αποτελούν τον de facto στρατό της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων της Συρίας, που μοιάζει να πνέει τα λοίσθια.
Τα δύσκολα χρόνια του αγώνα εναντίον του ΙΚ, οι SDF διέθεταν την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, η οποία πλέον κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους συμμάχους της στη βορειοανατολική Συρία, ότι πρακτικά επέτρεψε την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον των YPG την 9η Οκτωβρίου.
Ο Μαζλούμ Άμπντι ανακοίνωσε τη 16η Οκτωβρίου το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, το οποίο έχει μετατραπεί σε μυστική οργάνωση μετά την ήττα του στο πεδίο τον Μάρτιο.
Στο πλευρό του 100.000 αγωνιστές
Το πραγματικό του όνομα είναι Φερχάτ Αμπντί Σαχίν και γεννήθηκε γύρω στο 1967. Το Μεζλούμ Αμπντί είναι το όνομα που υιοθέτησε εν καιρώ πολέμου ενώ είναι γνωστός και με αρκετά ακόμη όπως Σαχίν Σιλό και Μεζλούν Κομπάνι (όπου Κομπανί είναι ένα από τα τρία καντόνια του αυτο-ανακηρυσσόμενου ως αυτόνομου κράτους της Ροζάβα εντός της Συρίας).
Είναι διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με τις οποίες συμμάχησαν τα αμερικανικά στρατεύματα για να απωθήσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία. Εκτός από τις ικανότητες του στην μάχη και στον στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι στο οποίο έχουν αναφερθεί κυρίως αμερικανοί αξιωματικοί, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν του που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ασφαλείς.
Ο Μαζλούμ και οι αγωνιστές του – οι οποίοι αριθμούν περίπου 100.000 σε διαφορετικές μονάδες που εκπαιδεύτηκαν από τους Αμερικανούς – αναγκάστηκαν σε υποχωρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω σφυροκοπήματος από την Τουρκία.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια δήλωση που μάλλον… μπερδεύει . Ο Μαζλούμ δήλωσε ότι εκτίμησε τις «ακούραστες προσπάθειες» του Τραμπ, που σταμάτησαν την βίαιη τουρκική επίθεση προς τον λαό μας».
Ο Τραμπ εμφανίστηκε ευγενικός στην απάντησή του. «Σας ευχαριστώ για τα συμπαθή λόγια και το θάρρος σας. Παρακαλώ, μεταφέρετε τις θερμές μου ευχαριστίες στον κουρδικό λαό, ανυπομονώ να σας δω σύντομα».
Οι ΗΠΑ θέλουν το SDF να συνεχίσει να εξασφαλίζει τμήματα της ανατολικής Συρίας, ιδιαίτερα 10.000 κρατούμενους του ISIS και μερικά πετρελαϊκά πεδία κοντά στον ποταμό Ευφράτη. Οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν σε αυτόν τον τομέα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Το προφίλ του
Ο Μαζλούμ υπηρέτησε για πρώτη φορά στο Κόμμα Εργατικών του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, προσχώρησε στην οργάνωση το 1990 και κρατήθηκε αρκετές φορές από τις συριακές αρχές.
Μετά έχει αναφερθεί πως πήρε μέρες σε επιχειρήσεις στην Τουρκία και το 1997 έφυγε στην Ευρώπη όπου και έζησε έως το 2003 οπότε πήγε στο Ιράκ. Εκεί εκτιμάται πως ανέλαβε και πάλι στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις για το PKK, ενώ το 2012 με την έναρξη του πολέμου στη Συρία επέστρεψε σε αυτή και η παρουσία στην, μετέπειτα, «Ροζάβα» των Κούρδων ήταν έντονη.
Πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους που είχαν εισβάλει στην περιοχή των Κούρδων και το 2014 ήταν υπεύθυνος από πλευράς του YPG (κουρδικές δυνάμεις πολιτιτοφυλακής και άμυνας στη Συρία) για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κούρδων, Ιρανών και Αμερικανών για τη δημιουργία μιας συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Τελικά ΥPG και ΗΠΑ συμφώνησαν και έτσι γεννήθηκαν οι SDF με τους 70.000 στρατιώτες υπό τον Αμπντί.
Λίγες εβδομάδες πριν, μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων από τους αμερικανούς συμμάχους τους κατ′ εντολή Τραμπ ήταν αυτός ο οποίος κλήθηκε να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση. Να απευθυνθεί στον Άσαντ και να κλείσει μια συμφωνία για να «γλυτώσουμε την γενοκτονία του λαού μας» από τους Τούρκους, όπως είπε σε μια έντονα φορτισμένη, συναισθηματικά δήλωση.
Στο πλαίσιο συμφωνίας με το SDF, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έλαβαν άδεια να εισέλθουν στις πόλεις Μάνμπιτζ και Κομπάνι με την ελπίδα να αποτρέψουν την περαιτέρω τουρκική επιθετικότητα.
- Στοχευμένα μέτρα από την ΕΕ για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
- AI: Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Αποκάλυψη in: Συνδέουν με παλιά «αδρανή» οργάνωση τη νέα γιάφκα στο Παγκράτι
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- ΔΙΜΕΑ: «Ξεσκονίζει» 9 σούπερ μάρκετ και 15 βιομηχανίες – Στο στόχαστρο το περιθώριο κέρδους
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα – Όλα έτοιμα για το debate