Πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος στέλνει η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει το Νοέμβρη.

«Ή έχω τη στήριξη της βάσης ή φεύγω»  ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μια έμμεση παραδοχή ότι για την ίδια δεν τίθεται ζήτημα διαρχίας. Η κ. Γεννηματά η οποία με την απόφασή της να πραγματοποιήσει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος καθώς αρκετοί δεν είδαν με «καλό μάτι» αυτή την εξέλιξη.

Ένα από τα πιο πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τονίσει πως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εξαγγέλθηκε πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ιστορία του και στις θεσμικές διαδικασίες.

Τα μηνύματα που στέλνει η Φώφη

Η απόφαση να επιταχύνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που στο μυαλό των ενδιαφερομένων θα διεξαγόταν προς το τέλος του χρόνου, δεν ήταν ξαφνική -ήταν όμως αρκετά αιφνιδιαστική ώστε να σηκώσει σκόνη στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ»  θεωρούν πως ήταν απαραίτητη, μια που στη Χαριλάου Τρικούπη έβλεπαν το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής» να δημιουργεί μια εικόνα εσωστρέφειας που, ακόμα και στις θετικές στιγμές της μετεκλογικής κεντροαριστερής πορείας, δημιουργούσε σκιές.

Η διαφοροποίηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση του συνεδρίου ανακοινώθηκε λίγο μετά τη στάση που τήρησε το Κίνημα Αλλαγής στην ψήφο των αποδήμων, δείχνοντας επί της ουσίας τη διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται καθόλου τυχαία.

Το ΚΙΝΑΛ θέλει να επικοινωνήσει τη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δύο κομμάτων, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος να εντάξει και άλλα στελέχη από το παλαιό ΠΑΣΟΚ.

«Δεν με ενδιαφέρει να γίνω εξαπτέρυγο του ΣΥΡΙΖΑ»

Η κ. Γεννηματά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις σχετικά με την πορεία του κόμματος αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η ίδια σε σοβαρά πολιτικά  θέματα.

«Δεν με ενδιαφέρει να γίνω εξαπτέρυγο του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στα «ΝΕΑ» η κ. Γεννηματά όταν ρωτήθηκε για τον λόγο που κρύβεται πίσω από την απόφασή της.

Το δίλημμα άλλωστε  που η ίδια ετοιμάζεται να θέσει στο Συνέδριο είναι συγκεκριμένο: είτε το ΠΑΣΟΚ, με θεσμικές διαδικασίες, θα αποφασίσει πως το Κίνημα Αλλαγής είναι η φυσική του συνέχεια, αποδεχόμενο τη νέα κατάσταση ως τη μοναδική που κατοχυρώνει την αυτόνομη πορεία της παράταξης, είτε θα συνεχίσει μόνο του, απομεινάρι του εαυτού του και, μην έχοντας άλλη επιλογή, θα προσδεθεί στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η δεύτερη επιλογή δεν φαίνεται πως εκφράζει την αρχηγό του, η οποία έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει τη θέση της για μια ενδεχόμενη «Προοδευτική Συμμαχία».

Το ρίσκο και η ηγεσία

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν όλα τα διαδικαστικά ενόψει του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η κ. Γεννηματά στην εισήγησή της θα ζητήσει αλλαγή που θα επιτρέπει στον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, εφόσον προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και η εισήγηση της Γεννηματά εγκριθεί στο συνέδριο, βάζει τέλος και στη δική της αμφισβήτηση, μια που η θητεία της στο Κίνημα Αλλαγής διαρκεί έως το 2021.

Επί της ουσίας όμως κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμες, μια και υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών που ενδεχομένως  θελήσουν να θέσουν θέμα ηγεσίας – ο Παύλος Γερουλάνος, για παράδειγμα, έχει καταθέσει μια δική του πρόταση για την Κεντροαριστερά και τη θέση του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν, η οποία διαφέρει αισθητά από την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που θέλει τα κόμματα να κάνουν «ένα βήμα πίσω», έτσι ώστε να εκλεγούν όργανα και ενιαίο κέντρο αποφάσεων εντός του κεντροαριστερού φορέα. Παράλληλα όμως έχει θέσει και θέμα αλλαγής της ηγεσίας, με σκοπό την αναμόρφωση του χώρου.

Αναταράξεις

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου – εξπρές  προκάλεσε αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Τώρα οδηγείται σε κάτι σαν συνέδριο που θα το απαξιώσει πλήρως» αναφέρουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους βουλευτές και στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων κάνουν λόγο για καταστατική αυθαιρεσία. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται εν πολλοίς στον αιφνιδιασμό και την αμηχανία που προκάλεσε η απόφαση.

Είναι εμφανές ότι η κυρία Γεννηματά, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ με μια απρόβλεπτη κίνηση που έφερε σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους της.

Τακτική αιφνιδιασμού

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυρία Γεννηματά, αιφνιδιάζει ακόμα και τους στενούς της συνεργάτες με τις αποφάσεις της.

Η τελευταία ήταν με την απόφαση της να απομακρύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τώρα, με την επιλογή να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο μέσα σε 15 ημέρες, χρονικό διάστημα, που όπως λέγεται, είναι απαγορευτικό για την πραγματοποίηση ενός ουσιαστικού προσυνεδριακού διαλόγου για το μέλλον του κόμματος.