Σοφοκλής, γλυκύτητα και μέτρο (Μέρος Β’)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, ο Σοφοκλής ήταν αφοσιωμένος στην αθηναϊκή πολιτεία, στη διοίκηση και στους κοινωνικούς θεσμούς της
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, ο Σοφοκλής ήταν αφοσιωμένος στην αθηναϊκή πολιτεία, στη διοίκηση και στους κοινωνικούς θεσμούς της.
Παράλληλα, είχε φιλικούς δεσμούς με τις επιφανέστερες οικογένειες της πόλης και ήταν προσωπικός φίλος διακεκριμένων πολιτικών.
Το ζωηρό ενδιαφέρον του για τη ζωή της πόλης του, την οποία εγκατέλειψε μόνο και μόνο για να την υπηρετήσει, ο Σοφοκλής το έδειξε με την ανάληψη υψηλών αξιωμάτων.
Στο Σαμιακό Πόλεμο, το 441/440 π.Χ., υπηρέτησε στο δεκαμελές σώμα των στρατηγών μαζί με τον Περικλή — η εκλογή του σε αυτό το αξίωμα συνιστούσε αναγνώριση της αξίας του ποιητικού έργου του.
Σημαντικότερη, όμως, από τη στρατιωτική υπηρεσία του πρέπει να ήταν η δραστηριότητα του Σοφοκλή στην κύρια οικονομική επιτροπή του αθηναϊκού κράτους, στο σώμα που συγκροτούσαν οι ελληνοταμίες και ήταν υπεύθυνο για την είσπραξη και τη διαχείριση των εισφορών των συμμαχικών πόλεων.
Εξάλλου, σε προβεβηκυία ηλικία, το 413 π.Χ., ο Σοφοκλής εξελέγη στο σώμα των προβούλων, που ανέλαβε έκτακτες εξουσίες με σκοπό την ανόρθωση της Αθήνας μετά τη σικελική καταστροφή.
Όσον αφορά πάλι τη δραστηριότητα του Σοφοκλή στη λατρεία, ο μεγάλος τραγικός ποιητής σχετίστηκε ιδιαίτερα με τον Ασκληπιό, το θεραπευτή θεό της Επιδαύρου.
Όταν οι Αθηναίοι εισήγαγαν τη λατρεία του Ασκληπιού, το 420 π.Χ., ο Σοφοκλής ήταν εκείνος που συνέθεσε τον υμνητικό προς το θεό παιάνα.
Επίσης, ο Σοφοκλής κατείχε το αξίωμα του ιερέα ενός ήρωα θεραπευτή που ονομαζόταν Άλωνας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις