Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μουράτ παίρνει χειρότερο βαθμό απ΄ τον Μαξ

Ο Μουράτ παίρνει χειρότερο βαθμό απ΄ τον Μαξ

Οι νεαροί μουσουλμάνοι είναι οι «χαμένοι» του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, ισχυρίζεται ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Αχμέντ Τοπράκ. Κατά την εκτίμησή του το πρόβλημα οφείλεται στην «αποτυχημένη ανατροφή στο σπίτι»

Μουσουλμάνοι έφηβοι εγκαταλείπουν συχνότερα από άλλους συνομήλικους το σχολείο χωρίς απολυτήριο, ενώ αργότερα πολλοί καταλήγουν στην ανεργία. Με άλλα λόγια είναι οι «χαμένοι» της ενσωμάτωσης και του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτιμά ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του ΤΕΙ Ντόρτμουντ Αχμέντ Τοπράκ. Ο τουρκικής καταγωγής ειδικός και πρώην κοινωνικός λειτουργός αποδίδει την ευθύνη για την «αποτυχία» των μουσουλμάνων νέων στους γονείς τους που περνούν στους γιούς τους λάθος αξίες και πρότυπα. Στο νέο βιβλίο του «Μουσουλμάνοι, μάτσο και μη ενσωματωμένοι» ο Αχμέντ Τοπράκ σημειώνει ότι στόχος της δημοσίευσης δεν είναι να επικρίνει τους νεαρούς μουσουλμάνους και τις οικογένειές τους, αλλά να συμβάλλει στην επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστόσο η γερμανίδα ειδικός σε ζητήματα ανατροφής στο Πανεπιστημίου Κάσελ Μανουέλα Βέστφαλ, η οποία επιρρίπτει στον Αχμέντ Τοπράκ ότι «γενικεύει υπερβολικά» και «δυσφημεί» τους νεαρούς μουσουλμάνους. Είναι λάθος να φωτογραφίζονται οι γονείς ως μόνοι υπεύθυνοι. Κατά την εκτίμησή της παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες στην εξέλιξη των νέων, όπως είναι οι παρέες, το σχολείο ή οι αθλητικοί σύλλογοι. Η γερμανίδα επιστήμονας συμφωνεί ωστόσο με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του ΤΕΙ Ντόρτμουντ ότι στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα γίνονται διακρίσεις σε βάρος πολλών νεαρών μουσουλμάνων.

Μόλις το 19% των νεαρών μουσουλμάνων σπουδάζει

Ο Αχμέντ Τοπράκ υπολογίζει τους νεαρούς μουσουλμάνους στη Γερμανία στα 4,7 εκατομμύρια, από τα οποία περίπου 3 εκ. είναι τουρκικής καταγωγής. Το 2017 περίπου το 29% των νεαρών τουρκικής καταγωγής εγκατέλειψε το σχολείο χωρίς απολυτήριο, ενώ μόλις γύρω στο 19% σπουδάζουν σε γερμανικά ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό εισαγωγής στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σαφώς χαμηλότερο από εκείνο των νέων χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Παρόλα αυτά ο γερμανός ερευνητής ζητημάτων εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Μπόχουμ Καρίμ Φερεϊντούνι δεν θεωρεί τους νεαρούς μουσουλμάνους τους «μεγάλους χαμένους» του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, επειδή τα τελευταία χρόνια οι επιδόσεις τους σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης βελτιώνονται συστηματικά. Δεν αρνείται ωστόσο το συμπέρασμα πολλών ερευνητών ότι υπάρχουν από την πλευρά του διδακτικού προσωπικού προκαταλήψεις και στερεότυπα απέναντι κυρίως σε νεαρούς μουσουλμάνους. Ενδεικτικά, έρευνα του 2018 δείχνει ότι εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι δίνουν καλύτερο βαθμό στον γερμανό Μαξ από ότι στον μουσουλμάνο Μουράτ για την ίδια ακριβώς εργασία.

Γιουρίκο Βαλ-Ίμελ (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024