Διαπραγμάτευση 2015 : Ποιοι φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία
Νέες αποκαλύψεις για τη διαπραγμάτευση του 2015... υπόσχονται πολιτικοί που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία.
- «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» η Ζιζέλ Πελικό - Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» - Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ - Οι αναφορές της στην Ελλάδα για το κρίσιμο 2015
Η διαπραγμάτευση του 2015 με τα γνωστά της αποτελέσματα φαίνεται πως συνεχίζει να εμπνέει αρκετούς πολιτικούς οι οποίοι χρόνια μετά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους δανειστές και τους ηγέτες της ΕΕ, το δημοψήφισμα, το υπερήφανο «όχι» των Ελλήνων που έγινε εν μία νυχτί «ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται θέλουν να βάλουν το δικό τους… λιθαράκι εξιστορώντας από τη δική τους οπτική γωνία όλα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή.
Μετά το περιβόητο βιβλίο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που οδήγησε και στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τον Κώστα Γαβρά, τις αποκαλύψεις που έγιναν μέσω του βιβλίου των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα» αλλά και τα όσα συγκλονιστικά έφερε στο φως τις προηγούμενες ημέρες το in.gr σχετικά με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωδραχμή, φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να γράψουν το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία του τόπου.
Ένας από αυτούς, ο Γιώργος Σταθάκης, αποκάλυψε ότι ετοιμάζει βιβλίο για την διαπραγμάτευση του 2015, μία περίοδο για την οποία ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρνείται πεισματικά να αναφερθεί επί της ουσίας, για τις ευθύνες του ίδιου αλλά και των πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης.
Γιατί όπως σωστά έχουν πει όλοι οι κρίσιμοι «παίχτες» εκείνης της περιόδου, οι αποφάσεις για την διαπραγματευτική τακτική δεν ανήκαν σε ένα άτομο, αλλά ήταν συλλογικές και είχαν το «πράσινο φως» του πρωθυπουργού.
Ο Γιώργος Σταθάκης, που είναι πλέον και επικεφαλής του νέου Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με συναδέλφους του, «καθοριστικούς παίκτες» της περιόδου, αλλά και με εκπροσώπους των θεσμών, έχει μελετήσει όλα τα σχετικά βιβλία που έχουν εκδοθεί, ενώ έχει παρακολουθήσει και την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα».
Η διαπραγμάτευση του 2015 εμπνέει
Πάντως η ιδέα να εξιστορηθούν όλα τα γεγονότα γύρω από τη διαπραγμάτευση του 2015 ξεκίνησε αρχικά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έχει γράψει το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ενήλικοι στην Αίθουσα», στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά.
Ο τότε υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας έχει επίσης δηλώσει ότι έγραψε βιβλίο με τη μορφή μυθιστορήματος. Για το παρασκήνιο του 2015, τις συγκρούσεις και το λεγόμενο Plan B έχουν γράψει το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» και οι δημοσιογράφοι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού.
Η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα
«Εμείς το 2015 υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε τον άλλο δρόμο μέχρι τέλος. Αυτό δεν ήταν ψέμα. Μπορεί, και το παραδεχθήκαμε να είχαμε σε πολλά την αυταπάτη όμως δεν διακινήσαμε μία συνειδητή πολιτική απάτη» είχε δηλώσει πριν από αρκετό διάστημα ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας βλέποντας όμως το τελευταίο διάστημα να «ανοίγουν στόματα» σχετικά με τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκεται σε αμηχανία καθώς αδυνατεί να δικαιολογήσει όλα όσα έγιναν.
Προκειμένου να δείξει ότι δεν φοβάται και σε μία προσπάθεια να αποδομήσει όλες τις αποκαλύψεις που δεν τον συμφέρουν, έχει πει ότι κάποια στιγμή… ίσως να μιλήσει για το 2015.
«Βλέπω ότι όλοι θέλουν να γράψουν ένα βιβλίο για την περίοδο του 2015, ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής να αισθανθεί την ανάγκη να τοποθετηθεί πάνω στα πραγματικά γεγονότα εκείνης της ιστορικής περιόδου. Αυτό που έχει σημασία είναι να βγάλουμε τα πολιτικά συμπεράσματα», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του.
Οι αποκαλύψεις Στουρνάρα
Μέσα σε όλο αυτό κλίμα, τα ερωτηματικά παραμένουν για την περίφημη διαπραγμάτευση του 2015 αλλά και τα σχέδια της τότε κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ΕΕ.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, βασικός πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου, ο «εχθρός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μίλησε και είπε πολλά.
Η αφήγηση για τις δραχμές
Αυτό που έμεινε, ωστόσο, ήταν η αφήγησή του για το πώς το 2015 η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στη Ρωσία για να τυπωθούν δραχμές στη Μόσχα.
Είπε συγκεκριμένα:
«Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça…», εκδόσεις Stock, 2016) οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει.
Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο».
Το σχέδιο για ευρωδραχμή που μελετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Προφανώς και δεν έχουν γραφτεί όλες οι λεπτομέρειες για τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα του 2015.
Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τα κρίσιμα γεγονότα του 2015, ωστόσο ακόμη και σήμερα έρχονται στο προσκήνιο άγνωστες λεπτομέρειες των σχεδίων που μελετούσε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα από αυτά, όπως αποκάλυψε το in.gr αφορούσε την ηλεκτρονική «ευρωδραχμή».
Πρόκειται για ένα εγχείρημα νέου «νομίσματος» που προωθούσε η βελγική εταιρεία «Τipik Communication Agency»μαζί με την πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών «Payservices».
Σύμφωνα με κείμενο που έστειλαν οι προαναφερόμενες ξένες εταιρείες στους έλληνες κρατικούς παράγοντες «μετά την συμφωνία στέλνουμε μία ομάδα ειδικών στην Αθήνα. Δημιουργούμε το νόμισμα EUDR (ευρωδραχμή) στο σύστημα μας. Επιτρέπουμε σε ορισμένα εξουσιοδοτημένα άτομα να το χειριστούν. Ζητάμε από τις τράπεζες να στείλουν τους καλύτερους προγραμματιστές τους για να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία της «Payservices» για μεταφορά δεδομένων λογαριασμών. Ξεκινάμε μετατροπές και μεταδόσεις αρχείων και προσαρμογή κάλυψης για τοπικές ανάγκες».
Όμως κι η συνέχεια των ενεργειών για το σχέδιο της «ευρωδραχμής» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως σημειώνουν οι ξένοι «παραγωγοί» του ηλεκτρονικού νομίσματος « χρειαζόμαστε χώρο στέγασης για την ομάδα 10 ατόμων της Payservices, έναν γραφειακό χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση που να μπορεί να στεγάσει 50 με 100 εργαζόμενους που θα είναι όλοι Ελληνες για να λειτουργούν τα σύστημα EUDR.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις