Εντονες αντιδράσεις από τη… συμφωνία Τραμπ με την ExxonMobil για το συριακό πετρέλαιο
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχόλιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εμπλοκή της ExxonMobil στη διαχείριση των πετρελαιοπηγών της ανατολικής Συρίας.
Σχόλιο που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χθες Κυριακή, το ότι η ExxonMobil ή κάποια άλλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση των πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία, προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς νομικών και ειδικών στον ενεργειακό τομέα.
«Συμφωνία με την ExxonMobil»
«Αυτό που έχω σκοπό να κάνω – ίσως – είναι να κλείσω συμφωνία με την ExxonMobil, ή κάποια άλλη από τις μεγάλες εταιρείες μας, για να πάει εκεί πέρα, να το κάνει σωστά (…) και να μοιράσει τον πλούτο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με θέμα την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων η οποία οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Η ExxonMobil και η Chevron, δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
«Το διεθνές δίκαιο προβλέπει προστασία έναντι ακριβώς αυτού του είδους της εκμετάλλευσης», τόνισε η Λόρι Μπλανκ, καθηγήτρια στη Σχολή Νομικής Εμορι (Emory Law School) και διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου (Center for International and Comparative Law) που έχει ιδρύσει το πανεπιστήμιο.
«Θέλει να κλέψει το πετρέλαιο»
«Η κίνηση αυτή όχι μόνο θα ήταν αμφισβητήσιμη από νομική άποψη, αλλά θα έστελνε το μήνυμα σε όλη την περιοχή [της Μέσης Ανατολής] και στον κόσμο ότι η Αμερική θέλει να κλέψει το πετρέλαιο», προειδοποίησε ο Μπρους Ρίντελ, άλλοτε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, σήμερα στέλεχος του κέντρου μελετών Brookings Institution.
«Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα “κρατήσουν το πετρέλαιο” στα χέρια της ExxonMobil ή κάποιας άλλης αμερικανικής εταιρείας είναι ανήθικη και πιθανόν παράνομη», σχολίασε ο Τζεφ Κόλγκαν, επισκέπτης καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών μελετών στο πανεπιστήμιο Μπράουν.
Ακόμη, ο Κόλγκαν προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα αντιμετώπιζαν σωρεία «πρακτικών προκλήσεων», εάν αποφάσιζαν να δραστηριοποιηθούν στη Συρία.
«Θα ήταν δύσκολο»
Το να πειστεί η ExxonMobil ή κάποια άλλη μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία να πάει να εκμεταλλευθεί συριακές πετρελαιοπηγές θα ήταν «δύσκολο», σύμφωνα με την Ελεν Ουόλντ, ειδική στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ενέργεια (Global Energy Center) του ινστιτούτου μελετών Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), λαμβανομένων υπόψη παραγόντων όπως η κατάσταση των υποδομών και η περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα.
Η Συρία παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη χώρα, το 2011. Εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συμπεριλήφθηκε σε τεχνικό έγγραφό του το 2016 ήταν πως η παραγωγή είχε μειωθεί τότε σε μόλις 40.000 βαρέλια αργού την ημέρα.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν την τύχη των πετρελαιοπηγών της Συρίας, σύμφωνα με τον Αλεξ Κράνμπεργκ, πρόεδρο της ενεργειακής εταιρείας Aspect Holdings, η οποία στο παρελθόν είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει την παραγωγή πετρελαίου στο ιρακινό Κουρδιστάν, πάντως δεν δραστηριοποιείται πλέον στην περιοχή.
«Η κατάχρησή του έχει σημασία»
«Δεν είναι τόσο το ότι το ίδιο το [συριακό] πετρέλαιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ, αλλά είναι το ότι η κατάχρησή του θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για εμάς στο μέλλον», εάν οι πετρελαιοπηγές βρεθούν σε λάθος χέρια, συνέχισε ο Κράνμπεργκ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει έλθει σε επαφή με την εταιρεία του.
«Ο έλεγχος της εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών και του σκληρού συναλλάγματος που γεννούν από πλευράς των ΗΠΑ θα τους δώσει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Συρίας», εξήγησε.
Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, μέλος του συμβουλίου της αμερικανικής προεδρίας για θέματα εθνικής ασφάλειας, υποστήριξε ότι απαιτείται στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ για την προστασία των συριακών πετρελαιοπηγών και ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να έχει λόγο όσον αφορά τα έσοδα από τις πωλήσεις αργού.
«Θα είμαστε εκεί για ορισμένη χρονική περίοδο για να διατηρήσουμε τον έλεγχό τους, να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου ισχυροποίηση του ΙΚ [λόγω της εκμετάλλευσής τους] και επίσης για να εξασφαλίσουμε ότι οι Κούρδοι θα έχουν κάποια έσοδα από αυτές τις πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Ο’ Μπράιεν, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Meet the Press» στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.
Πηγή: ΑΠΕ
- Αγόρασε διαμέρισμα πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπρέντφορντ και έγινε περιζήτητη «νύφη»
- Ονάνα: «Οι παίκτες θέλουν να παραμείνει ο Φαν Νίστελροϊ»
- Θεσσαλονίκη: Μαθητές πιάστηκαν στα χέρια εν ώρα μαθήματος – Κατέληξαν στο νοσοκομείο
- Ντόναλντ Τραμπ: Η θεωρία πίσω από το ιδιαίτερο… μαύρισμα του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο χαρακωμάτων
- ΣΥΡΙΖΑ: Στικάκι με 1.934 υπογραφές υπέρ της συμμετοχής Κασσελάκη στις εκλογές, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη