Clasico με χριστουγεννιάτικο θαύμα
Oι Kαταλανοί διαδηλώνουν αυτές τις μέρες εναντίον της καταδίκης των αυτονομιστών που είχαν προκαλέσει το απίθανο εκείνο δημοψήφισμα που παραλίγο να σταθεί αιτία για στρατιωτική επέμβαση του ισπανικού κράτους στη Βαρκελώνη
Κάποτε, παραμονές ενός παιχνιδιού ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας καλεσμένο σε μία εκπομπή τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού και παλιό αρχηγό της Βασίλισσας Μίτσελ τον είχα παρακαλέσει να μου κάνει ένα προγνωστικό για το ντέρμπι που αποκαλούμε clasico.
Ο διπλωμάτης καριέρας Μίτσελ είχε προβλέψει ότι το παιχνίδι θα λήξει ισόπαλο. Του είχα πει ότι με αυτόν τον τρόπο θα βγει κερδισμένη η Ατλέτικο Μαδρίτης, αν έπαιρνε τη νίκη στο δικό της παιχνίδι. Ο Μίτσελ γέλασε και μου απάντησε ότι «όταν παίζει η Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ δεν υπάρχει κανένα άλλο παιχνίδι στην Ευρώπη». Αναρωτιόμουν τι θα λέει τώρα που έμαθε ότι το clasico αναβλήθηκε για λόγους που έχουν να κάνουν με την πολιτική.
Ταραχές
Oι Kαταλανοί διαδηλώνουν αυτές τις μέρες εναντίον της καταδίκης των αυτονομιστών που είχαν προκαλέσει το απίθανο εκείνο δημοψήφισμα που παραλίγο να σταθεί αιτία για στρατιωτική επέμβαση του ισπανικού κράτους στη Βαρκελώνη. Η τοπική αστυνομία έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει την τάξη στις εξέδρες του Καμπ Νου, αν είχαμε εστίες έντασης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία της Καταλωνίας δηλώνει τέτοια αδυναμία. Πριν από δυο χρόνια, όταν πάλι στη Βαρκελώνη είχαμε πορείες και ταραχές, η Μπαρτσελόνα έπαιξε ένα παιχνίδι με την Λας Πάλμας σε άδειο γήπεδο. Το clasico δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς κόσμο, αλλά και η αναβολή του είναι μεγάλο πρόβλημα. Μαρτυρά πως το ποδόσφαιρο, παρότι έχει εξελιχθεί σε κάτι που ανήκει στη βιομηχανία του θεάματος, παραμένει αιχμάλωτο κάθε ακραίας πολιτικής ομάδας που μπορεί να βρει καταφύγιο στις εξέδρες.
Πρόσφατα
Στο ματς Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης η πολιτική (με την ευρύτερη έννοια, έμπαινε πάντα από την πίσω πόρτα). Το 2012 είχε γίνει το περισσότερο πολιτικοποιημένο clasico της πρόσφατης ιστορίας. Πριν αρχίσει το ματς, όλοι οι ουδέτεροι παρατηρητές που είχαν σπεύσει στη Βαρκελώνη μας προετοίμαζαν για τα χειρότερα. Ακόμα και οι ανταποκρίσεις των συνήθως μετριοπαθών ρεπόρτερ του BBC μιλούσαν για ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη, πολιτικά φορτισμένη, σχεδόν πρωτόγνωρη.
Το πρόβλημα που υπήρχε τότε ήταν η άρνηση της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας να χρηματοδοτήσει τον Δήμο της Βαρκελώνης και τα κοινωνικά του προγράμματα. Ολόκληρη την εβδομάδα που είχε προηγηθεί του ντέρμπι οι ανταποκριτές υπενθύμιζαν ότι είχαν αποτύχει οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο μεταξύ κεντρικού κράτους και Καταλωνίας και ότι η έλλειψη αυτής της συμφωνίας οδηγούσε τον Δήμο της Βαρκελώνης σε πτώχευση.
Ροσέλ
Οι εφημερίδες της Βαρκελώνης είχαν θυμηθεί ότι ο πατέρας του κ. Σάντρο Ροσέλ, τότε προέδρου της Μπάρτσα, είχε σπάσει την προτομή του Φράνκο (!) δημοσίως, όταν αυτός πέθανε και ζητούσαν από τον πρόεδρο να φανεί αντάξιος της οικογενειακής κληρονομιάς.
Οι ίδιες εφημερίδες εμφάνιζαν τον πρόεδρο της Ρεάλ Χουάν Λα Πόρτα να χειροκροτάει κυβερνητικούς βουλευτές σε εκδηλώσεις στη Μαδρίτη, στις οποίες αυτοί εξηγούσαν γιατί δεν γίνεται να δίνονται χρήματα στους Καταλανούς. Παραμονές του ματς είχε κυκλοφορήσει μια φήμη πως εκτός από τη σημαία της Καταλωνίας που 98.000 οπαδοί της Μπάρτσα θα σχημάτιζαν στο Καμπ Νου πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, θα υπήρχε κι ένα τεράστιο πανό που θα έγραφε ότι η Καταλωνία είναι το επόμενο νέο μεγάλο κράτος της Ευρώπης.
Εθνικισμός
Ακόμα και οι παίκτες δεν είχαν μείνει έξω από τις συζητήσεις: ο Πικέ είχε πει δυο μέρες πριν από το παιχνίδι σε τοπική τηλεόραση πως αισθάνεται ότι την Κυριακή «η Βαρκελώνη θα αναμετρηθεί με την Ισπανία»! Οι μαδριλένικες εφημερίδες έκαναν αφιερώματα στον καταλανικό εθνικισμό, συγκρίνοντας τα όσα συνέβαιναν στη Βαρκελώνη με πρακτικές ναζιστικές και οι υπερβολές υπήρξαν τόσο μεγάλες, ώστε την ημέρα του αγώνα η εφημερίδα El Mundo Deportivo, ειρωνευόμενη τους Μαδριλένους, είχε γράψει ότι τη Δευτέρα το πρωί θα αποκαλύψουν πως τον Χριστό τον σταύρωσαν στην Καταλωνία. Το περιοδικό Las Razon είχε κυκλοφορήσει με 27 σελίδες αφιερωμένες στην πολιτικοποίηση του clasico, σημειώνοντας από τότε πως αν ποτέ διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Καταλωνίας και οι εθνικιστές το κερδίσουν αυτό το ματς θα λείψει πιο πολύ από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ολο αυτό το παράξενο και σαφώς αντιποδοσφαιρικό κλίμα έφτασε το 2012 στο pick του όταν οι οπαδοί της Μπάρτσα τραγούδησαν δυο φορές (!) τον ύμνο της Καταλωνίας πριν από την έναρξη του ματς. Τότε η αναμέτρηση ήταν σχεδόν εμφυλιοπολεμική αλλά το ματς έγινε κανονικά. Τώρα κάτι ανάλογο δεν υπάρχει, αλλά το ματς αναβλήθηκε.
Παρουσία
Σκεφτόμουν γιατί τότε το ματς έγινε, ενώ τώρα δεν έγινε. Είναι μεγαλύτερος ο φανατισμός που υπάρχει στη Βαρκελώνη αυτό τον καιρό; Οι ανταποκρίσεις από την Ισπανία τώρα δεν τρομάζουν, τότε τρόμαζαν. Αλλά το 2012 οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν κανονικά, παρά την ατμόσφαιρα εμφυλίου πολέμου που είχε προηγουμένως καλλιεργηθεί, γιατί τότε το παιχνίδι ήταν πραγματικά ένα μοναδικό ευρωπαϊκό γεγονός – κάτι παραπάνω από ένα ματς ποδοσφαίρου.
Η παρουσία των δύο σούπερ σταρ, του Μέσι και του Ρονάλντο, είχε μετατρέψει για χρόνια το clasico σε ένα παιχνίδι το οποίο ήθελε να δει ολόκληρος ο πλανήτης. Τα κατορθώματα των δύο (και σε ατομικό επίπεδο…) ήταν τόσο εντυπωσιακά που υποχρέωναν τη γη ολόκληρη να στηθεί μπροστά στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσει μία ακόμα μεταξύ τους αναμέτρηση.
Μπροστά στο ποδοσφαιρικό μέγεθος του παιχνιδιού η πολιτική του διάσταση πήγαινε περίπατο ή για την ακρίβεια έπαυε να υπάρχει από τη στιγμή που το ματς ξεκινούσε. Σήμερα χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των δύο το καταπληκτικό clasico είναι ένα σπουδαίο ματς, αλλά όχι ένα παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός και ως εκ τούτου όπως όλα τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια μπορεί και να αναβληθεί.
Θαύμα
Η ιστορία είναι διδακτική διότι βλέπουμε σε ποια περίπτωση μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι σημαντικότερο από την πολιτική και τις χειρότερες εντάσεις της. Οπως αποδεικνύεται αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που στο γήπεδο κατεβαίνουν προσωπικότητες όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο. Ειδικά ο Μέσι του 2012 και ο Ρονάλντο το 2012 είχαν διαστάσεις που ξεπερνούσαν ακόμα και τα στενά πλαίσια του τεράστιου αυτού παιχνιδιού!
Αυτό και μόνο μαρτυρά πόσο τρομακτικοί παίκτες έχουν υπάρξει αυτοί οι δύο στην ιστορία του ποδοσφαίρου και όχι απλά στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ. Φέτος ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πια ο Ρονάλντο στη Ρεάλ, το παιχνίδι μπορεί να αναβληθεί και να γίνει κοντά στα Χριστούγεννα αν οι διαδηλωτές το επιτρέψουν. Κάποτε περιμέναμε στο Μπάρτσα – Ρεάλ τα θαύματα του Μέσι και του Ρονάλντο.
Τώρα περιμένουμε ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα απλά για να δούμε το ματς…
- Νεταχιάχου προς Ισραηλινό στρατό: Καταστρέψτε τους Χούθι
- Φιορεντίνα – Ουντινέζε 1-2: Δεύτερη σερί ήττα για τους «βιόλα»
- LIVE: Ίντερ – Κόμο
- Μαρούσι: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ανήλικους – Η στιγμή που 15χρονος μαχαιρωμένος ζητά βοήθεια σε κατάστημα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπές σε καταστήματα ρούχων
- Οι πρώην πρωθυπουργοί που στριμώχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη