«Κλάμα» στο Twitter με αφίσα της ΔΑΠ από την 28η Οκτωβρίου στην… Ίβο Τζίμα
Αφίσα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετέφερε τον αγώνα της Ελλάδας με τις δυνάμεις του Άξονα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στη μακρινή Ίβο Τζίμα της Ιαπωνίας.
«Σπαρτάρισε» το Twitter με τις γκάφες που έγιναν και ειπώθηκαν με αφορμή την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Μετά την άστοχη ανάρτηση της Δόμνας Μιχαηλίδου περί εθελοντισμού, η οποία προκάλεσε πλήθος σχολίων, σειρά είχε μία αφίσα που δημιούργησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Στην αφίσα της για την επέτειο του «Όχι», επιλέχθηκε μία φωτογραφία από την ιστορική στιγμή της κατάληψης του νησιού της Ίβο Τζίμα της Ιαπωνίας από τους στρατιώτες των ΗΠΑ.
Η φοιτητική οργάνωση άλλαξε με photoshop την αμερικανική σημαία με την ελληνική, μεταφέροντας το μέτωπο του αγώνα της Ελλάδας με τις δυνάμεις του Άξονα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην… μακρινή Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Η αφίσα της ΔΑΠ:
Η ιστορική φωτογραφία, η οποία πήρε και Πούλιτζερ:
Αντιδράσεις στο Twitter
Φυσικά, το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από τους χρήστες του Twitter που ήδη είχαν δει και είχαν ακούσει πολλά κατά τη χθεσινή επέτειο.
Τα πραγματικά γεγονότα της μάχης της Ίβο Τζίμα
Η Μάχη της Ίβο Τζίμα ήταν η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που οδήγησε στην αμερικανική κατάληψη του νησιού Ιβο Τζίμα κατά την διάρκεια της αποστολής του Ειρηνικού Ωκεανού του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να καταλάβουν την Ίβο Τζίμα για να καταφέρουν να νικήσουν ενάντια της Ιαπωνίας.
Διήρκεσε από τις 19 Φεβρουαρίου ως τις 26 Μαρτίου 1945. Οι ΗΠΑ στόχευαν την ολοκληρωτική κατάληψη του νησιού συμπεριλαμβανομένου των τριών αεροπορικών του βάσεων.Μέσω αυτών θα μπορούσαν να οργανώσουν την εκστρατεία για την κατάληψη της Ιαπωνίας.Μετά από πέντε εβδομάδες βίας και αιματοχυσίας οι ΗΠΑ κατάφεραν να καταλάβουν το νησί.
Ο στρατός της Ιαπωνίας αμύνθηκε με υπόγεια τούνελ. Οι ΗΠΑ όμως είχαν ισχυρό στόλο με πυροβολικό που κατέστρεφε μέσω βομβαρδισμών τους Ιαπωνικούς αμυντικούς μηχανισμούς και ολοκληρωτικό έλεγχο από τον αέρα. Η μάχη αυτή αποτέλεσε την πρώτη σύγκρουση των δύο κρατών μέσα στην γη της κύριας Ιαπωνίας. Οι Ιάπωνες καθ’όλη την διάρκεια της μάχης αρνήθηκαν να παραιτηθούν και υπέστησαν μία βίαιη ήττα.
H μάχη αυτή υπήρξε έμπνευση για την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ «Οι σημαίες των προγόνων μας» (Flags of Our Fathers).
- ΕΕ: Αυστηρές συστάσεις προς τη Βόρεια Μακεδονία
- ΠΑΣΟΚ: «Η αντιστροφή του pasokification είναι γεγονός» για τη Χαριλάου Τρικούπη
- OHE: Επί τάπητος η συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – Τι προκαλεί ανησυχία
- Συνταγή: Κρέπες με μανιτάρια και κοτόπουλο στο φούρνο
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Καιρός: Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή – Πότε έρχονται βροχές, καταιγίδες και «μπόλικα» χιόνια