Ψήφος απόδημων: Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξ. Κοντιάδης αναλύει στο One Channel
Τις πτυχές της ψήφου των απόδημων αναλύει στην εκπομπή One Direct o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Τσάτσος», Ξενοφών Κοντιάδης
Τις πτυχές της ψήφου των απόδημων αναλύει στην εκπομπή One Direct o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Τσάτσος», Ξενοφών Κοντιάδης.
«Είναι ένα θέμα που απασχολεί τη συζήτηση 45 χρόνια. Προβλέπεται ρητά η δυνατότητα του νομοθέτη να θεσπίσει τη διαδικασία για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Είτε είναι μόνιμα εκτός είτε τύχει να βρεθούν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα» εξηγεί ο καθηγητής, λέγοντας πως είναι μια καλή ευκαιρία για να λυθεί το ζήτημα. Σχετικά με τους περιορισμούς στη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, τονίζει πως «τα κόμματα συγκλίνουν προς την άποψη αφενός ότι θα πρέπει να προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στο δικαίωμα των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίζουν. Αυτό είναι το ένα μεγάλο ζήτημα. Και απασχολεί, διότι, άνθρωποι που δεν έχουν βιοτικό δεσμό με τη χώρα, ενδέχεται να μπορούν να ψηφίζουν και να επηρεάσουν τα πολιτικά πράγματα».
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα σύμφωνα με τον καθηγητή είναι «εάν η ψήφος των αποδήμων ή όσων βρίσκονται εκτός Ελλάδος θα προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας ή μόνο για την εκλογή κάποιων βουλευτών. Η δεύτερη πρόταση θα ήταν αντισυνταγματική». Προσθέτει σχετικά πως «στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό αλλά με κάποιους περιορισμούς».
Ως εκ τούτου ο κ. Κοντιάδης υπογραμμίζει την ανάγκη «να προβλεφθεί ρητά ότι ο νόμος με τον οποίο θα εξειδικευτεί η ψήφος εξ αποστάσεως, θα μπορεί να θέτει περιορισμούς με γνώμονα τους βιοτικούς δεσμούς που διατηρούν με τη χώρα». Σχετικά με τους περιορισμούς, διασαφηνίζει πως «πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν δεσμούς τα τελευταία 30-35 χρόνια. Αυτό φαίνεται με το αν κάποιος πήγε σχολείο εδώ, εάν φοίτησε στο Πανεπιστήμιο, εάν δούλεψε στη χώρα, εάν πήγε στρατό ή εάν είχε οικονομική δραστηριότητα. Εδώ εμπίπτει και το ενεργό ΑΦΜ». Τέλος, όσον αφορά της διαδικασία της εξ αποστάσεως ψήφου, σημειώνει πως τέθηκαν «ζητήματα μυστικότητας ή επηρεασμού των ψηφοφόρων για την επιστολική ψήφο από τα κόμματα, παρότι είναι μια μέθοδος που λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό».
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις