«Πείραμα της Φιλαδέλφειας» : Η εξαφάνιση και οι θρύλοι
Εφαρμόζοντας τις θεωρητικές αρχές του Αϊνστάιν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 28 Οκτωβρίου του 1943, κατάφερε να εξαφανίσει ένα ολόκληρο πλοίο μαζί με το πλήρωμά του στη Φιλαδέλφεια.
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Εφαρμόζοντας τις θεωρητικές αρχές του Αϊνστάιν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 28 Οκτωβρίου του 1943, κατάφερε να εξαφανίσει ένα ολόκληρο πλοίο μαζί με το πλήρωμά του στη Φιλαδέλφεια, όπως και να το επαναφέρει στην ακριβή του θέση μέσα σε λίγα λεπτά.
Γνωστό με την ονομασία «Πείραμα της Φιλαδέλφειας», αποτελεί μάλλον έναν διάσημο αστικό μύθο αφού πιθανότατα να μην έγινε ποτέ.
Μύθος ή αλήθεια;
Ο αστρονόμος και ουφολόγος Μόρις Τζέσαπ ήταν εκείνος που αποκάλυψε για πρώτη φορά το εν λόγω πείραμα, που είχε ως στόχο να κάνει αόρατα τα πολεμικά μέσα από τον εχθρό. Στις 13 Ιανουαρίου του 1955 λαμβάνει γράμμα, από αυτόπτη μάρτυρα, που ονομάζεται Κάρλος Αλέντε, του πειράματος της «εξαφάνισης».
Ο Τζέσαπ συνεχίζει να αλληλογραφεί με τον αυτόπτη μάρτυρα-πληροφοριοδότη του, το όνομα του οποίου αλλάζει στην πορεία σε Καρλ Άλεν.
Όπως αναφέρει το βιβλίο των Τζέιμς Μόσλεϊ και Καρκ Φλοκ, που κυκλοφόρησε το 2002, ο Τζέσαπ εξακολούθησε να ερευνά το περιστατικό, μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του, το 1959 από σοβαρό τραυματισμό σε σφοδρό τροχαίο.
Το πείραμα και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο
Το βιβλίο «Το Πείραμα της Φιλαδελφείας» των αμερικανών συγγραφέων Τσαρλς Μπέρλιτζ και Γουίλιαμ Μουρ, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και επιδραστικά έργα που άπτονται του εν λόγω πειράματος.
Σύμφωνα με αυτό, όλα ξεκινούν την δεκαετία του 1920, την στιγμή που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ολοκληρώνει τη «θεωρία του ενοποιημένου πεδίου», όπου αποδεικνύεται ότι η βαρύτητα συνδέεται με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό.
Ο Αϊνστάιν, στην προσπάθειά του να επαληθεύσει τη θεωρία του, συνεργάζεται με το αμερικανικό πολεμικό στο «Πείραμα της Φιλαδέλφειας».
Το αντιτορπιλλικό «US Eldridge» λοιπόν, με το πλήρωμά του εξαφανίζεται με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας και επανεμφανίζεται στη ναυτική βάση του Νόρφολκ της Βιρτζίνια, 350 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του.
Αμέσως μετά επανήλθε με τον ίδιο αόρατο τρόπο στη Φιλαδέλφεια, μέσα σε λίγα λεπτά.
Η πυκνή ομίχλη και η εξαφάνιση μελών του πληρώματος
Οι ναύτες και αξιωματικοί του πληρώματος έπαψαν να βλέπουν ο ένας τον άλλον όπως και τους εαυτούς τους ενώ το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο σε σχήμα σφαίρας γύρω από το πλοίο, «έπνιγε» το αντιτορπιλλικό σε μια πυκνή ομίχλη.
Με την ολοκλήρωση του πειράματος, ο Αϊνστάιν αποφασίζει να μην αποκαλύψει στην κοινή γνώμη το εν λόγω πείραμα, αφού η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί μια «τέτοια γνώση».
Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εγχείρημα, επειδή κάποιοι από το πλήρωμα του πλοίου κάηκαν, άλλοι εξαφανίστηκαν και άλλοι τρελάθηκαν.
Το αντιτορπιλλικό «Λέων» στην Ελλάδα
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πλοίο που συμμετείχε στο υποτιθέμενο πείραμα, δόθηκε το 1951 στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και μετονομάστηκε σε «Λέων».
Πάντα περίεργες ιστορίες, θρύλοι και φήμες συνόδευαν το «Λέων».
Θρυλείται ότι κατά τη διάρκεια ασκήσεων στο Ιόνιο τη δεκαετία του 1950 εξαφανίστηκε για δύο ολόκληρες ημέρες όπως και ότι κάποιοι χώροι του πλοίου είχαν σφραγιστεί δίχως προφανή αιτία.
Υπάρχουν αναφορές, επίσης, ότι πολλοί ναύτες που υπηρέτησαν στο πλοίο παρουσίασαν ανεξήγητα ψυχολογικά και νευρολογικά προβλήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις