Θεοδωρικάκος : Έως τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή τα νομοσχέδια για ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού και απλούστευση της εκλογικής διαδικασίας
Στα χέρια των κομμάτων αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και την ψήφο των ομογενών, που συζητήθηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Στόχος του υπουργείου είναι, μετά τη σχετική διαβούλευση και συζήτηση, καθώς και την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα νομοσχέδια να έχουν κατατεθεί προς […]
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Στα χέρια των κομμάτων αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και την ψήφο των ομογενών, που συζητήθηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Στόχος του υπουργείου είναι, μετά τη σχετική διαβούλευση και συζήτηση, καθώς και την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα νομοσχέδια να έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επανέλαβε τα σημεία της συμφωνίας της Διακομματικής Επιτροπής, τα οποία είναι:
1. Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα, τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτήρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτήρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία.
2. Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένως για την κατανομή των 300 εδρών.
3. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν, εφόσον επιθυμούν, έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδας εκλογέων.
4. Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
5. Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών το οποίο -όπως είπε- συνδέεται άμεσα με την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων και είναι τα εξής:
Για πρώτη φορά, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων.
Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης.
Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.
Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας.
Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το υπουργείο Εσωτερικών σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις