Χρυσοχοΐδης : Ο χρόνος μας κυνηγά γιατί οι βάρκες δεν σταματούν να έρχονται
«Αυτόν τον χρόνο που τρέχει πρέπει να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Δεν επιτρέπεται η φλυαρία», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
«Επιτάχυνση εξέτασης αιτημάτων ασύλου – επιστροφές μεταναστών – κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων», είναι το τρίπτυχο του νομοσχεδίου για το άσυλο και την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι αποτελεί εθνική ανάγκη η επίτευξη των «φιλόδοξων στόχων» που θέτουν οι προωθούμενες διατάξεις καθώς οι μεταναστευτικές ροές έχουν πάρει επικίνδυνη τροπή.
«Οι ροές θα περάσουν από πάνω μας»
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, εάν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση, «οι ροές θα περάσουν από επάνω μας και όχι δίπλα μας»
«Ο χρόνος μας κυνηγά και μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται. Όσο περνούν οι μέρες, έρχονται περισσότεροι γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα. Αυτόν τον χρόνο που τρέχει πρέπει να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Δεν επιτρέπεται η φλυαρία» επισήμανε για να προσθέσει «Αποτελεί πεποίθησή μας ότι το μεταναστευτικό θα συνεχιστεί για δεκαετίες, είναι συστημικό με γεωπολιτική διάσταση και ανθρωπιστική. Ενέσκηψε στην Ελλάδα στην καρδία της κρίσης. Όμως αντιμετωπίστηκε δυστυχώς σαν κάτι έκτακτο και ξένο. Δεν είναι έτσι. Αν συνεχίσουμε σαν τη στρουθοκάμηλο να το κρύβουμε, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας».
Ο υπουργός άσκησε κριτική στην μεταναστευτική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η κατάσταση που παρέδωσε είναι εκρηκτική.
68.000 οι αιτήσεις που εκκρεμούν
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 υπάρχουν 68 χιλ εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και 2,5 χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος μιας αίτησης. Υπάρχουν 14.000 προσφυγές στην αρχή και περισσότερα από 2 χρόνια για την εξέτασή τους. Οι επιστροφές στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι μόλις 1.800. Αυτές οι στατιστικές δηλώνουν ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει την αρχή προστασίας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά» είπε και εξήγησε:
«Δεν παρέχει προστασία, στοιβάζει ανθρώπους σε ενδοχώρα και νησιά. Δεν διακρίνει ασυλούχους και μη, δεν επιστρέφει, δοκιμάζει τις αντοχές των δομών. Πρόκειται για αδιέξοδο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι αδιέξοδο και παθητική πολιτική. Αυτές τις αβελτηρίες έρχεται να διορθώσει το νομοσχέδιο».
Οι στόχοι του ν/σ
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί:
– Να δημιουργήσει δομημένο σύνολο διατάξεων που θέτουν ως προτεραιότητα την εξέταση αιτημάτων ασύλου
– Να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε σε 60 ημέρες το πολύ να ολοκληρώνονται οι βασικές εργασίες εξέτασης ασύλου και να έχουμε μια πρώτη απόφαση.
– Να αποτρέψει κάθε παρελκυστικής τακτική με υποβολή μεταγενέστερων αιτημάτων. Υπάρχουν χιλιάδες αιτούντες που για 5-6 χρόνια περιμένουν χωρίς τελεσιδικία γιατί υποβάλλουν συνεχώς νέα αιτήματα
– Να προετοιμάσει από την πρώτη ημέρα τον αιτούντα. Το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση η ένταξη αυτών των ανθρώπων. Από την πρώτη ημερα ο αιτών οφείλει να γνωρίζει που βρίσκεται τι θα γίνει ποια τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του. Από την πρώτη ήμερα θα έχει ενημέρωση, προστασία, περίθαλψη και ταχύτητα»
Πάντως, ο κ. Χρυσοχοϊδης παραδέχθηκε ότι η επιτυχία του νομοσχεδίου θα κριθεί από τον τρόπο αντίδρασης της δημόσιας διοίκησης γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι προχωρούν άμεσα 470 προσλήψεις για την στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και η δημιουργία νέων διοικητικών δομών στο κτίριο Κεράνης, στην Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Ρόδο.
Προκειμένου δε να δείξει ότι προς ώρας η διοίκηση λειτουργεί με σοβαρές καθυστερήσεις, ανέφερε ότι μόνο για την έγκριση δαπάνης για αλλαγή λαδιών αυτοκινήτου στο ΚΙΤ Σάμου χρειάζεται διαδικασία 6 μηνών.
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοϊδης αντέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης για γρήγορες διαδικασίες επεξεργασίας του νομοσχεδίου εξηγώντας ότι η διαβούλευση κράτησε 6 ημέρες και τηρήθηκε η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Πρόσθεσε δε ότι ενσωματώθηκαν όλες σχεδόν οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων καθώς και αρκετά σχόλια πολιτών κατά την διάρκεια της διαβούλευσης.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με «θωράκιση συνόρων και σαφές νομικό πλαίσιο εξέτασης του ασύλου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις