Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σοφοκλής, γλυκύτητα και μέτρο (Μέρος Γ’)

Σοφοκλής, γλυκύτητα και μέτρο (Μέρος Γ’)

Στις σημαντικές καινοτομίες που εισήγαγε στους δραματικούς αγώνες ο Σοφοκλής συγκαταλέγονται η αύξηση του αριθμού των μελών του χορού από δώδεκα σε δεκαπέντε, η εισαγωγή του τρίτου υποκριτή —σύμφωνα τουλάχιστον με την Ποιητική του Αριστοτέλη— και η διδασκαλία τριών τραγωδιών με διαφορετική υπόθεση

Ο Σοφοκλής, που μυήθηκε στην τραγική τέχνη από τις τραγωδίες του Αισχύλου, εισήλθε στο διαγωνισμό των τραγικών ποιητών το 468 π.Χ., κατάφερε δε να κερδίσει γρήγορα το κοινό του και να εξασφαλίσει τη σταθερή εύνοιά του.

Αρχικά, ακολουθώντας παλαιότερη συνήθεια, πρέπει να υποδύθηκε ρόλους και ο ίδιος, στη συνέχεια όμως έπαψε να εμφανίζεται ως ηθοποιός.

Στις σημαντικές καινοτομίες που εισήγαγε στους δραματικούς αγώνες ο Σοφοκλής συγκαταλέγονται η αύξηση του αριθμού των μελών του χορού από δώδεκα σε δεκαπέντε, η εισαγωγή του τρίτου υποκριτή —σύμφωνα τουλάχιστον με την Ποιητική του Αριστοτέλη— και η διδασκαλία τριών τραγωδιών με διαφορετική υπόθεση, με άλλα λόγια η εγκατάλειψη της τριλογίας με το ενιαίο περιεχόμενο.

Ο επιγραφικός κατάλογος των νικητών στα Διονύσια αναφέρει δεκαοκτώ νίκες του Σοφοκλή, ο οποίος κατήγαγε νίκες και στα Λήναια.

Ο Σοφοκλής έγραψε περί τα 120 δραματικά έργα, από τα οποία σώζονται ακέραιες επτά τραγωδίες —Αίας, Αντιγόνη, Τραχίνιαι, Οιδίπους τύραννος, Ηλέκτρα, Φιλοκτήτης, Οιδίπους επί Κολωνώ— και αποσπασματικά ένα σατυρικό δράμα, οι Ιχνευτές.

Επίσης, σύμφωνα με το λεξικό της Σούδας, έγραψε παιάνες και ελεγείες.

Σχετικά με τη χρονολόγηση των δραμάτων του Σοφοκλή, έχουμε στη διάθεσή μας ελάχιστα σταθερά σημεία: ο Φιλοκτήτης διδάχθηκε το 409 π.Χ., ο Οιδίπους επί Κολωνώ το 401 π.Χ., δηλαδή μετά το θάνατο του ποιητή. Η χρονολόγηση της Αντιγόνης το 442 π.Χ. δεν είναι εξίσου ασφαλής.

Σύμφωνα πάντως με μια ευρέως διαδεδομένη άποψη, το αρχαιότερο από τα επτά σωζόμενα έργα του Σοφοκλή είναι ο Αίας, που ανάγεται πιθανώς στη δεκαετία 460-450 π.Χ.

Σοφοκλής, γλυκύτητα και μέτρο (Μέρος Α’)

Σοφοκλής, γλυκύτητα και μέτρο (Μέρος Β’)

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024