Η «ακτινογραφία» του νέου Ποινικού Κώδικα στο One Channel
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου που περιέχει 57 τροποποιήσεις στον τρέχοντα Ποινικό Κώδικα.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου που περιέχει 57 τροποποιήσεις στον τρέχοντα Ποινικό Κώδικα. Το νομοσχέδιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επικαιροποιεί τον ΠΚ της χώρας, επαναφέρει παλαιότερες διατάξεις, ενώ αυστηροποιεί πολλά κρίσιμα, για το νομικό πολιτισμό της χώρας, στοιχεία.
Εξ’ αφορμής αυτών των αλλαγών στον ΠΚ, ο δικηγόρος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, μιλά στην εκπομπή One Line Weekend, αναλύοντας τις σημαντικότερες τροποποιήσεις. «Ο Κώδικας είναι ένα σύστημα ολόκληρων κανόνων.
Ο Ποινικός Κώδικας που άλλαξε το καλοκαίρι είχε να αλλάξει 60 χρόνια. Βέβαια, είχε υποστεί πάνω από τριάντα τροποποιήσεις. Έχουμε αλλαγές οι οποίες έγιναν όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών και τη διαφάνεια στις συναλλαγές με δημόσιους λειτουργούς» εξηγεί ο κ. Ανδρικόπουλος.
Συγκεκριμένα, γίνεται κακούργημα η δωροληψία και επεκτείνεται σε όλους τους δημόσιους τους λειτουργούς. «Από τον πρωθυπουργό μέχρι… τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο. Υπάρχει σαφής αυστηροποίηση. Και η ποινή φυλάκισης ποικίλει.
Από πέντε έως 15 χρόνια» σημειώνει ο δικηγόρος. Μεγάλη αλλαγή συντελείται στην προστασία των κάθε είδους μειονοτήτων, ως προς τα βασανιστήρια. «Οι ομάδες αυτές προστατεύονται πολύ περισσότερο πλέον από ότι στο παρελθόν» επισημαίνει ο κ. Ανδρικόπουλος. Ακόμα, προστατεύονται οι δημόσιοι λειτουργοί που πραγματοποιούν ελέγχους (σ.σ. εφοριακοί και άλλοι) αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες από «συναθροίσεις» τύπου Ρουβίκωνα. «Η σχετικά διάταξη προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη για τους παραβάτες» λέει.
«Μεγάλη αλλαγή υπάρχει στις κλοπές. Πριν ήταν πλημμελήματα. Οι διακεκριμένες κλοπές γίνονται κακουργήματα. Διακεκριμένες θεωρούνται οι κλπές που το ποσό τους είναι πάνω από 120.000 ευρώ» περιγράφει ο κ. Ανδρικόπουλος.
Καίρια είναι και η αλλαγή που αφορά τα τροχαία ατυχήματα, στα οποία η Ελλάδα έχει πληρώσει αρκετό «φόρο» αίματος. «Όσα ατυχήματα έγιναν πριν το Μάρτιο του 2016 και είχαν τραυματισμούς, παρεγράφησαν όλα. Μειώθηκε η ποινή και με συνδυαστική εφαρμογή του νόμου περί αποσυμφόρησης των φυλακών, η ποινή έπεσε στα δύο χρόνια και παρεγράφησαν. Πλέον, εάν κάποιος τραυματίσει κάποιον υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως δέκα έτη.
Εάν προκαλέσει ανθρώπινη απώλεια, αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης» τονίζει. Επιπλέον, οι πολυισοβίτες, αντί για τα 17 έτη, θα μπορούν πλέον να αποφυλακιστούν στα 22 χρόνια, ενώ οι ισοβίτες, από τα 16 χρόνια που ίσχυε έως σήμερα, θα έχουν δυνατότητα αποφυλάκισης, μετά από 20 χρόνια παραμονής στις φυλακές.
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις