Υπάρχει τρόπος να μοιράσετε ισότιμα τις γονεϊκές υποχρεώσεις;
Το νεογέννητο σίγουρα έχει αλλάξει πολύ τις ισορροπίες στη σχέση σας, όμως αν μοιράσετε σωστά τις υποχρεώσεις σας θα είστε και οι δύο ευχαριστημένοι
- Ένας απρόσμενος επισκέπτης: Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
Το έχουμε γράψει πολλές φορές: Όσο ανυπόμονα και αν περιμένατε το μωράκι σας, η έλευσή του κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδευτεί από ορισμένους τριγμούς στη σχέση σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο ελεύθερος χρόνος σας μοιάζει να συρρικνώνεται διαρκώς (ναι, ακόμη και αν είστε σε άδεια μητρότητας), τα χρήματά σας πετούν από το παράθυρο και παράλληλα δεν θυμάστε καν την τελευταία φορά που συμπληρώσατε ένα οκτάωρο ύπνου. Ταυτόχρονα, δεν έχετε το περιθώριο για τις τρυφερές στιγμές που απολαμβάνατε οι δυο σας μέχρι μερικούς μήνες πριν. Και εν πάσι περιπτώσει, πόσες πάνες μπορεί να αλλάξει ένας άνθρωπος; Δεν είναι να απορείτε που συχνά πιάνετε τον εαυτό σας να νιώθει αδικημένος. Υπάρχει όμως τρόπος να μοιράσετε ισότιμα όλο αυτό το βάρος;
Ένα κοινό συναίσθημα
Αν και συχνά νιώθετε ότι έχετε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των γονικών ευθυνών, δεν είναι βέβαιο ότι έχετε δίκιο σε αυτή την εκτίμηση. Αμερικανική έρευνα σε νέους γονείς διαπίστωσε πως το 95% των μαμάδων πιστεύει πως αλλάζει συχνότερα την πάνα του μωρού. Το ίδιο, όμως, δήλωσε και το 75% των μπαμπάδων! Φυσικά, κάποιοι θα πρέπει να έχουν άδικο…
Πώς θα μοιράσετε ισότιμα τις υποχρεώσεις σας
Κρατήστε στο νου σας ότι ισότιμα δεν σημαίνει απαραίτητα και ισόποσα. Τα παρακάτω βήματα δεν αποκλείεται να δώσουν τη λύση που ψάχνετε.
Μοιραστείτε το συναίσθημα
Είναι γεγονός, έχετε πιεστεί πάρα πολύ – περισσότερο από όσο πιστεύατε ότι μπορείτε να αντέξετε. Δοκιμάστε να συζητήσετε για αυτό και όχι για το ποιος κατεβάζει συχνότερα τα σκουπίδια. Πιθανότατα ο σύντροφος ή η σύντροφός σας βιώνει ακριβώς το ίδιο συναίσθημα.
Θυμηθείτε ότι είστε ομάδα
Έχετε τους ίδιους στόχους, αγαπιέστε και λατρεύετε το μωράκι σας. Δεν ανταγωνίζεστε για τη θέση του γονέα της χρονιάς και (ελπίζουμε) δεν έχετε απέναντί σας κάποιον που προσπαθεί υπογείως να σας φορτώσει τις υποχρεώσεις του.
Πάρτε άδεια πατρότητας
Σε πολλές χώρες πρόκειται για ένα θεσπισμένο προνόμιο των μπαμπάδων. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, θα πρέπει να οργανωθείτε μόνος σας για να κερδίσετε περισσότερο χρόνο με το νεογέννητο. Αν έχετε τη δυνατότητα, κρατήστε ημέρες της ετήσιας άδειάς σας και ζητήστε από τον προϊστάμενό σας να απουσιάσετε έστω για μια βδομάδα μετά τον τοκετό. Δεν πρόκειται για γενναίο διάστημα, όμως θα σας επιτρέψει να δεθείτε με το μωράκι σας και να εμπλακείτε εξ αρχής στην φροντίδα του.
Ξεχάστε τα στερεότυπα
Μπαμπάδες: Μην θεωρείτε πως αυτονόητα η σύντροφός σας θα αναλάβει συγκεκριμένες (ή και όλες) τις εργασίες που σχετίζονται με το σπίτι και το παιδί. Και οι δύο θα είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι αν συμμετέχετε ενεργά στην οικογενειακή σας ζωή. Να θυμάστε ότι δεν «βοηθάτε». Ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις σας. Και, μαμάδες: Μην θεωρείτε πως ξέρετε να κάνετε τα πάντα καλύτερα. Είστε και οι δύο πολύ καινούργιοι σε αυτό, και δύο διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούν να είναι εξίσου σωστές. Αν επικρίνετε διαρκώς τον σύντροφό σας, το πιθανότερο είναι σύντομα να παραιτηθεί από την προσπάθεια.
Κάντε μία (εξαντλητική) λίστα
Για μία εβδομάδα σημειώστε και οι δύο ακόμη και την μικρότερη αγγαρεία που κάνετε για το σπίτι ή το βρέφος. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και τα… διοικητικά. Ποιος παρατήρησε ότι χρειάζεστε μια επίσκεψη στο super market; Ποιος έκανε τον καταμερισμό των εργασιών; Ποιος θυμήθηκε ότι πρέπει να πάτε το μωρό στον παιδίατρο; Η νοητική εργασία δεν είναι λιγότερο κουραστική από την αποστείρωση του μπουκαλιού! Στο τέλος αυτών των επτά ημερών, συγκρίνετε τις λίστες σας. Δεν αποκλείεται να μην απέχουν και πολύ – σε αυτή την περίπτωση κάποια από τα νεύρα σας θα υποχωρήσουν αυτόματα. Αν, ωστόσο, υπάρχει αχανής διαφορά, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι. Είναι πιθανό να σας ξαφνιάσει και τους δύο εξίσου.
Μοιράστε στρατηγικά
Δεν είναι ανάγκη να χωρίσετε τις αγγαρείες ακριβώς στη μέση. Για παράδειγμα, αν ένας από τους δύο εργάζεται σχεδόν τις διπλάσιες ώρες από τον άλλο, είναι λογικό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια μοιρασιά. Για αρχή, σκεφτείτε αν υπάρχουν ορισμένες δουλειές που ο ένας από τους δύο δεν αντέχει με τίποτα – ή αντίθετα του φαίνονται πανεύκολες. Έπειτα, λάβετε υπόψη σας και το… ωράριο εκτός από το είδος της εργασίας. Αν ξυπνάτε έτσι κι αλλιώς στις επτά το πρωί για να πάτε στη δουλειά, γιατί να μην αλλάξετε εσείς την πρωινή πάνα ενώ ο άλλος γονιός χουζουρεύει για λίγο ακόμη;
Να είστε ευέλικτοι
Ακόμη και το καλύτερο πλάνο χρειάζεται διαρκείς μετατροπές. Μην επιμείνετε η σύντροφός σας να ανταποκριθεί στις ευθύνες της μετά από μια ημέρα απροσδόκητων και σκληρών υπερωριών. Επιτρέψτε στον σύντροφό σας να ξεκουραστεί αν βλέπετε ότι η υγεία ή η ψυχολογία του δεν είναι στα καλύτερά τους.
Επικοινωνήστε
Θέλετε να κάνει εκείνος μπάνιο το μωρό σήμερα; Πείτε το. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Και ποτέ κανείς δεν φάνηκε συνεργάσιμος όταν ήρθε αντιμέτωπος με τη φράση «Γιατί πρέπει να το κάνω πάντα εγώ αυτό;».
Ζητήστε βοήθεια
Αν οι παππούδες μπορούν να βοηθήσουν, πείτε τους πως έχετε ανάγκη από τη στήριξή τους. Σε περίπτωση που η οικονομική σας κατάσταση το επιτρέπει, προσλάβετε μια babysitter ή αναθέστε την περιποίηση του σπιτιού σε μία καθαρίστρια. Δεν θα πάρετε κάποιο βραβείο αν τα κάνετε όλα μόνοι σας.
Βρείτε χρόνο για εσάς
Η οικειότητα με το μωρό είναι πολύτιμη, όμως και η σχέση σας έχει ανάγκη από προσωπικές στιγμές. Αναζητήστε τρόπους να αναζωογονήσετε την επαφή με τον ή τη σύντροφό σας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις