Βερολίνο: «Τεράστιο λάθος» το μπλόκο σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
«Το να κάνει κανείς τα πάντα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη δημοκρατία στα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο» σημειώνει σε άρθρο του ο γερμανός υφυπουργός Μίχαελ Ροτ
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Την πρόσφατη απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να μην δώσουν σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στηλιτεύει με άρθρο του στη γερμανική Welt ο γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ.
Υπό τον τίτλο «Τεράστιο λάθος» ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Το να κάνει κανείς τα πάντα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη δημοκρατία στα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Διότι η περιοχή δεν είναι απλώς η «πίσω αυλή» του ευρωπαϊκού σπιτιού.
»Είναι η εσωτερική αυλή! Η σταθεροποίηση και σύνδεση της περιοχής (σσ. με την υπόλοιπη Ευρώπη) εξυπηρετεί άμεσα τα ευρωπαϊκά και γερμανικά συμφέροντά. Εάν η ΕΕ γυρίσει την πλάτη στα δυτικά Βαλκάνια τότε θα αφήσει το έδαφος σε άλλους πρωταγωνιστές, όπως τη Ρωσία, την Κίνα ή την Τουρκία. Και, ασφαλώς, βασικό τους μέλημα δεν είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
»Το ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία απέτυχε πρόσφατα εξαιτίας της αντίστασης μεμονωμένων χωρών είναι μια πικρή εξέλιξη. Αλλά θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθεί τώρα η όλη προσπάθεια.
»Την άνοιξη του 2020 το θέμα θα επανέλθει στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών. Και τότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποσαφηνίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενταξιακή προοπτική. Και πως τυχόν νέες καθυστερήσεις θα ήταν ανεύθυνες.
»Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει βέβαια να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες. Είναι το καλύτερο μήνυμα προς όλους τους σκεπτικιστές. Την ίδια ώρα θα πρέπει και εμείς στην ΕΕ να κάνουμε το καθήκον μας και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιφυλάξεις μεμονωμένων χωρών».
Κώστας Συμεωνίδης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις