«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη με Ζάεφ – Πότε θα πραγματοποιηθεί
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις εργασίες της διάσκεψης Thessaloniki Summit 2019, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις εργασίες της διάσκεψης Thessaloniki Summit 2019, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.
Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Η πρώτη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας είχε γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο επαφών που είχε ο Κυρ, Μητσοτάκης με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.
Η εν λόγω συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού έρχεται μετά το γαλλικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, καθώς και τις «βόμβες» του Ζόραν Ζάεφ περί «παγώματος» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Δηλώσεις τις οποίες έσπευσε να ανασκευάσει αμέσως μετά καθιστώντας σαφές ότι θα τηρηθεί η συμφωνία.
«Δεν θα υπέγραφα τις Πρέσπες αλλά θα τις σεβαστώ»
Η συνομιλία έγινε στο πλαίσιο των επαφών του με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, και μετά τον Έντι Ράμα, τον Χασίμ Θάτσι, και τον Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός συνάντησε σήμερα Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη και τον Ζόραν Ζάεφ.
Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.
Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.
Σε καλό κλίμα η συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δυο πλευρές στα θέματα της Συμφωνίας όπως και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.
Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.
Εξέφρασε, επίσης, το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επαφές έγιναν πριν το «βέτο» της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
- Μουζάλας: Η Αριστερά έχει κατηγορηθεί για πολλά, αλλά για τα καραγκιοζιλίκια που γίνανε επί Κασσελάκη, ποτέ
- ΣτΕ: Αντισυνταγματικές διατάξεις για τα πτυχία των καλλιτεχνών – Στην Ολομέλεια η υπόθεση
- «Women in Male Fields»: Οι γυναίκες στο TikTok έχουν κουραστεί με τις δικαιολογίες των ανδρών
- Πλήγμα για την Γιουβέντους: Χάνει το ντέρμπι με την Μίλαν ο Βλάχοβιτς
- To λεπτότερο μακαρόνι του κόσμου φαίνεται μόνο στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
- Έγινε πατέρας ο Κωνσταντίνος Αργυρός