Οι πολιτοφυλακές προβληματίζουν τις γερμανικές αρχές
Ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας για πολίτες» και ότι είναι «τα αυτιά και τα μάτια της αστυνομίας». Στην πραγματικότητα όμως είναι ομάδες ακροδεξιών, χούλιγκαν και δήθεν αγανακτισμένων πολιτών.
«Σχεδόν παντού στη Γερμανία υπάρχουν πολιτοφυλακές», παραδέχεται το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά. Με την ευκαιρία το ομοσπονδιακό υπουργείο προειδοποιεί ότι «μέσα στις ομάδες αυτές ενδέχεται να υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία».
Το 2015 δημιουργήθηκαν σε διάφορες πόλεις και τοπικές κοινωνίες ομάδες πολιτών, που αποτελούνται από ένα μείγμα ακροδεξιών, χούλικαν ή αγανακτισμένων πολιτών. Οι πολιτοφυλακές αυτές ζητούν τη δημιουργία «ζωνών προστασίας», στις οποίες «οι Γερμανοί να είναι ασφαλείς».
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov από το 2016 δείχνει ότι το 29% των ερωτηθέντων θα μπορούσε να φανταστεί να συμμετάσχει σε πολιτοφυλακή προσφεύγοντας στη βία για την υπεράσπιση των συμφερόντων του σε περίπτωση που το κράτος δεν το πράττει. Αφορμή για την κατανόηση, με την οποία αντιμετωπίζει τις αμφιλεγόμενες αυτές ομάδες τμήμα της γερμανικής κοινωνίας, θεωρούνται τα έκτροπα της Πρωτοχρονιάς του 2016 στη Κολωνία, όπου μέσα και γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό δεκάδες Γερμανίδες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από ομάδες νεαρών πιωμένων μεταναστών.
«Ακροδεξιά και ισλαμισμός, οι μεγαλύτερες απειλές»
Στο μεταξύ οι γερμανικές αρχές γνωρίζουν καλά το πρόβλημα των πολιτοφυλακών. Όμως οι δυνατότητες που παρέχει ο νόμος για την αντιμετώπιση των αυτοαποκαλούμενων σερίφηδων είναι δυστυχώς περιορισμένες.
Ένα από τα «τεχνάσματα» των γερμανικών αρχών ασφαλείας είναι ότι αντιμετωπίζουν πλέον νομικά τις πολιτοφυλακές ως «συγκεντρώσεις» και όχι απλά ως «περιπάτους» ή «πορείες», επιβάλλοντας έτσι αυστηρότερες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση γιλέκων, που θεωρούνται στολές.
Περίπου 250 άτομα ανήκουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στον σκληρό πυρήνα των πολιτοφυλακών, εκτιμά το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών.
Υπολογίζεται ότι ο πυρήνας αυτός είναι σε θέση να κινητοποιήσει σε διάφορες διαδηλώσεις μέχρι και 700 άτομα. «Οι ομάδες αυτές που αποτελούνται κυρίως από ακροδεξιούς και χούλιγκαν προσπαθούν μέσω των «περιπολιών» τους να κερδίσουν την εύνοια των πολιτών», λέει ο τοπικός υπ. Εσωτερικών Χέρμπερτ Ρόιλ σε σχετική συζήτηση στο τοπικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον ερευνητή ακροδεξιών φαινομένων Ματίας Κουέντ, από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών του ιδρύματος Αντόνιο Αμαντέο στην Γιένα, οι ακροδεξιοί, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες χαρακτηρίζουν τις ενέργειές τους «πολιτοφυλακή» ή «προστασία της πατρίδας» για να αποφύγουν την αποδοκιμασία της κοινωνίας, αλλά και για να μην χρειαστεί να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους κάνουν όσο κάνουν.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών φαίνεται πάντως ότι πιάνουν πλέον τόπο. Σε συνέδριο αντιμετώπισης ακροδεξιών φαινομένων στο Ντίσελντορφ, με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες (πολιτικούς, αρχές ασφαλείας και ερευνητές) ο υπ. Εσωτερικών Χέρμπερτ Ρόιλ δήλωνε τη Δευτέρα ότι «o δεξιός εξτρεμισμός είναι από κοινού με τον ισλαμισμό, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη Γερμανία».
Άστριντ Πράνγκε ντε Ολιβιέρα
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις