O ανατολικοευρωπαϊκός Τύπος για την Πτώση του Τείχους
Τι έγραφαν οι ανατολικοευρωπαϊκές εφημερίδες λίγο μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου εν έτει 1989; Κάποιες αποσιώπησαν το γεγονός και κάποιες πανηγύριζαν
Εάν διαβάσει κανείς τις ρουμανικές εφημερίδες στις 11 Νοεμβρίου 1989 θα νομίζει πως δεν συνέβη τίποτα σημαντικό στον κόσμο. Το όργανο του κόμματος Scînteia αναφέρεται «στην καταπληκτική ομιλία του συντρόφου Νικολάι Τσαουσέσκου ενώπιον της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας». Δεν αναφέρει λέξη για ό,τι συνέβαινε στο Βερολίνο, 1.500 χλμ βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου.
Και στη Βουλγαρία ο ενθουσιασμός για την πρώτη του Τείχους του Βερολίνου δεν είναι μεγάλος. Η εφημερίδα του κόμματος Rabotnitschesko delo αναφέρεται στο τριήμερο συνέδριο του SED και αναφέρει τα μέλη τη Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία για «πειθαρχικούς λόγους» πρέπει να αποχωρήσουν. Οι νέοι όροι με τους οποίους μπορούν πλέον να ταξιδεύουν οι πολίτες αναφέρονται στο φύλλο της 10ης Νοεμβρίου 1989 και επισημαίνεται ότι οι λόγοι για την ύπαρξη του «Τείχους» δεν έχουν εκλείψει μόνο και μόνο γιατί κανείς τώρα μπορεί να το περάσει χωρίς περιορισμούς.
Στην Κροατία αντίθετα ο Τύπος πανηγυρίζει. Η εφημερίδα Večernji list αφιερώνει τέσσερεις σελίδες στα γεγονότα που συνέβαιναν στο Βερολίνο. Παρουσιάζει τη φωτογραφία ενός άνδρα με σφυρί και γράφει ότι «αυτές οι σφυριές είναι σαν να κρύβουν όλη την οργή που είχε συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια πίσω από το Τείχος του Βερολίνου». Ακόμη η εφημερίδα πιστεύει ότι τα γεγονότα δεν ήταν αυθόρμητα και ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Μόσχα είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της ηγεσίας της Ανατολικής Γερμανίας.
Επιφυλάξεις και ενθουσιασμός
Η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza έχει τίτλο «Η Ευρώπη χωρίς Τείχος» και σχολιάζει: «Στο Βερολίνο, στην καρδιά της Ευρώπης, στην μάχη της ελευθερίας εναντίον του συρματοπλέγματος κέρδισε η ελευθερία».
Αλλά και στη Σοβιετική Ένωση ο Τύπος γράφει για τα γεγονότα στο Βερολίνο. Η Ιswestija κάνει λόγο ήδη στις 10.11.1989, δηλαδή μια μέρα αργότερα, για τα «δραματικά γεγονότα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας». Υπάρχει λεπτομερές ρεπορτάζ για τους νέους όρους με τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξής καθώς και η ομιλία του Έγκον Κρεντς, του διαδόχου του ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας, Έρικ Χόνεκερ.
Όσον αφορά την ίδια την Ανατολική Γερμανία, εκεί ο Τύπος προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να υποβαθμίσει τα γεγονότα. Η εφημερίδα Neues Deutschland, όργανο του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας, έγραφε πως υπεύθυνη για την παρούσα κατάσταση ήταν η Δύση «και η ξεκάθαρη ανάμειξη των πολιτικών και των μίντια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».
Ράνια Μπρόιερ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα
- Πάρμα – Αταλάντα 1-3: Έπιασε την Ίντερ στην κορυφή – 7η σερί νίκη!
- Εργασία: Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- ΗΠΑ: «Ο υποψήφιος του Τραμπ για διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής είναι απατεώνας» – Βγήκαν τα μαχαίρια