Δ. Δημητράκος στο One Channel : Η πτώση του Τείχους και η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού
Καλεσμένος στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (8/11) ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Δημητράκος, με αφορμή τα 30 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου».
- Εισφορά αλληλεγγύης: Νέα κλίμακα για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
- Χειροπέδες σε μαθητή: Κατηγορείται ότι οπλοφορούσε στο σχολείο - Συνελήφθη και ο πατέρας του
- Γονέας ξυλοκόπησε μαθητή έξω από σχολείο – Θεώρησε ότι τον καθυστέρησε
- Νέα προθεσμία έλαβε η 33χρονη που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
Καλεσμένος στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (8/11) ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Δημητράκος, με αφορμή τα 30 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου».
Σε μια ιστορική αναδρομή ο κ. Δημητράκος μίλησε για το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που όρισε τον χωρισμό, πρώτα ιδεολογικό και στην συνέχεια φυσικό, της Ευρώπης την επομένη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα στη ζώνη της σοβιετικής επιρροής, στην ανατολική Ευρώπη, και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Φράγμα το οποίο γκρεμίστηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1989 με την πτώση του «Τείχος του Βερολίνου» φέρνοντας και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ο κ. Δημητράκος συγκρίνοντας την εκλογή Τραμπ και την πτώση του Τείχους, δήλωσε πως πρόκειται για δύο γεγονότα με κοινά χαρακτηριστικά καθώς και στις δύο περιπτώσεις, κανείς δεν τα περίμενε, ενώ και στις δύο περιπτώσεις την ανατροπή την έφερε ο κόσμος.
«Αυτό που σηματοδοτούν και τα δύο γεγονότα είναι η ανατροπή του κατεστημένου», δήλωσε ο κ. Δημητράκος σχετικά, ενώ σχολιάζοντας τα «τείχη» που χτίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι «η περιχαράκωση είναι κοινό χαρακτηριστικό των συστημάτων που θέλουν να λειτουργούν με κλειστό τρόπο».
Στο τραπέζι του Citizen One ο κ. Δημητράκος μίλησε για το πώς ολοκληρωτικά και κομμουνιστικά καθεστώτα, μπόρεσαν να αντέξουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, αλλά και το εάν μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, για τους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η «ουτοπία του υπαρκτού σοσιαλισμού» και για τον αντίκτυπο που είχε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη.
«Όταν μία ουτοπία αποκτήσει όπλα, όταν γίνει δηλαδή πολιτική ουτοπία, τότε χρειάζεται να επιβληθεί. Ο ουτοπιστής όταν δεν του βγαίνει η πραγματικότητα την εκβιάζει. Περί αυτού επρόκειτο. Εκβίασαν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα εκδικήθηκε, αλλά δυστυχώς για τους κατοίκους, για τουλάχιστον δύο γενιές, εκδικήθηκε πολύ αργά» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Δημητράκος μιλώντας για τους λόγους που οδήγησαν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε πως ουσιαστικά επρόκειτο για μία δυστοπία.
Ο κ. Δημητράκος, έβαλε επίσης στο μικροσκόπιο κομμουνιστικά καθεστώτα και την πορεία τους στην ιστορία, ενώ ανέλυσε τον κομουνισμό στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα, μιλώντας ταυτόχρονα για την επικράτηση του καπιταλισμού σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον και για αν μπορεί κανείς τελικά να προβλέψει το μέλλον, με βάση τη γνώση που αποκομίζουμε μέσα από την ιστορία μας.
Πηγή: Onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις