Σημαντικές εξελίξεις και νέες επενδύσεις στην αγορά κρέατος
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς των αγροτών και τόνισε ότι μέσα από την ΚΑΠ πρέπει να λαμβάνονται όλες οι μέριμνες ώστε τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές με αυτά που παράγονται στην ΕΕ.
Τις βάσεις για την ανάληψη πολιτικών δράσεων και παρεμβάσεων στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό Τομέα του κρέατος, έθεσαν ομιλητές και συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV) και του Δικτύου Νέων Ευρωπαίων Στελεχών του Κρέατος (YEMCo), το οποίο διοργάνωσε η ΕΔΟΚ στις 7-9 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα.
Υπό τον γενικό τίτλο «Συναντούμε το παρόν, διαμορφώνουμε το μέλλον» και με κεντρικό σύνθημα «Αντιμετωπίζοντας μελλοντικές προκλήσεις: Εμπορικές Σχέσεις και Τεχνολογία», το διεθνές αυτό forum ασχολήθηκε με μια θεματολογία άκρως επίκαιρη για όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και φορείς και συμφωνήθηκε καταρχήν η ανάγκη να γίνει πράξη η συνεργασία όλου του Τομέα του κρέατος σε διεθνές επίπεδο με τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η Πράσινη Συμφωνία σε συνδυασμό με το βιομηχανικό πρότυπο 4.0 (industry 4.0), ενώ τονίσθηκε η ανάγκη εφαρμογής μιας σωστής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προσαρμογής στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής .
Τη σημασία του Διεθνούς Συνεδρίου κατέδειξε και η συμμετοχή πολύ σημαντικών ομιλητών, πέραν των στελεχών της UECBV και της ΕΔΟΚ, μεταξύ των οποίων ήταν ο ΥπΑΑΤ κ. Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν κ. Τάσος Χανιώτης, ο Διευθυντής της Copa-Cogeca κ. Daniel Azevedo, ο Διευθυντής Οικονομικής Υπηρεσίας της IDELE (French Livestock Farming Institute), κ. Philippe Chotteau και στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» και ο Νίκος Μαυρίκος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών πλοίων και Εξαγωγέων.
H πρόκληση
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν μια σημαντική πρόκληση για την ΕΔΟΚ, με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά κρέατος, αφού στον πληθυσμό των τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων, προστίθενται κάθε χρόνο 30 εκατομμύρια τουριστών, που πρέπει να τραφούν και να γευθούν την ελληνική κουζίνα, στην οποία το κρέας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο». Πρόσθεσε, δε ότι: «το Διεθνές αυτό Φόρουμ συνιστά ιδανική συγκυρία για όλους εμάς που απαρτίζουμε τον ευρωπαϊκό Τομέα κρέατος να θέσουμε τους δικούς μας στόχους και να προετοιμαστούμε για να μετατρέψουμε την Πράσινη Συμφωνία από πρόβλημα, σε ευκαιρία ανάπτυξης».
Ο πρόεδρος της UECBV, Philippe Borremans, στον δικό του χαιρετισμό δήλωσε:
«Από τη δική μας οπτική, ο όρος «Πράσινη Συμφωνία» υπονοεί ότι οι εταίροι δρουν μαζί, συνεργάζονται δηλαδή για το κοινό συμφέρον. Αυτό είναι κάτι που το επιβεβαιώσαμε και στην πρόσφατη καμπάνια μας, με τίτλο «MeatTheFacts» και το σύνθημα «Πως θα ήταν η ζωή χωρίς τα αγροτικά ζώα;». Για αυτό ας δείξουμε ενδιαφέρον για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν, να ξεκινήσουμε τον διάλογο και να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να κάνουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις και να διεξάγουμε εντατικές συζητήσεις».
Τόσο τους συνέδρους όσο και τους ομιλητές απασχόλησαν οι διεθνείς συμφωνίες και κυρίως αυτές με τη Mercosur και τον αντίκτυπο που έχουν στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία και όλοι παραδέχθηκαν ότι η ΚΑΠ θα έπρεπε να ισορροπεί τέτοιες συνέπειες. Επιπλέον, το θέμα της Πράσινη Συμφωνίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε στο επίκεντρο ομιλιών και ερωτήσεων από το κοινό.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς των αγροτών και τόνισε ότι μέσα από την ΚΑΠ πρέπει να λαμβάνονται όλες οι μέριμνες ώστε τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές με αυτά που παράγονται στην ΕΕ.
Σε ότι αφορά την Πράσινη Συμφωνία, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αν κανείς τη δει «απλώς ως ένα σύνολο από πρόσθετες υποχρεώσεις, χάνει τη μεγάλη εικόνα. Στην Ε.Ε. πλέον διαμορφώνουμε πρωτοπόρα, υψηλής ποιότητας προϊόντα, που απευθύνονται σε ενημερωμένους καταναλωτές. Ελπίζω ότι όλοι θα δουν τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από αυτές τις συνθήκες».
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα μας από την εμπορική συμφωνία Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι στην λίστα με τα υπό προστασία προϊόντα περιλαμβάνεται και η ελληνική φέτα.
Ο υπουργός τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, απηύθυνε πρόσκληση για την μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση θα είναι μειωμένο το ποσοστό που απαιτείται για την αναγνώριση τους.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή στην ομιλία της τόνισε ότι «βιώσιμη κτηνοτροφία είναι η κτηνοτροφία που καινοτομεί» και υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας πρέπει να είναι η εναρμόνιση της παραγωγής με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας». Ακόμη, σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, η υφυπουργός δήλωσε ότι οι υπεραπλουστευμένες τοποθετήσεις δεν δίνουν απαντήσεις. «Είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν νοείται η αποδυνάμωση της κτηνοτροφίας».
«Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτή θα είναι η ελληνική απάντηση στην πρόκληση για την παγκόσμια κτηνοτροφία, που είναι η κλιματική αλλαγή»
Νέες επενδύσεις
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης αναμένει σύντομα νέες επενδύσεις στον τομέα του κρέατος στη χώρα μας. Όπως είπε, μιλώντας από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου της UECBV που διοργανώνει η ΕΔΟΚ, «η χώρα μας τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον και αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για επενδύσεις στον τομέα του κρέατος.
Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο λύνονται πολλά προβλήματα. Χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με αρκετά εργαλεία, οι επενδυτές μπορούν εύκολα πλέον να επιλέξουν που θα επενδύσουν».
Ο κύριος Σταμπουλίδης διευκρίνισε βέβαια ότι «μας προβληματίζουν οι χαμηλές επιδόσεις στην εγχώρια παραγωγή, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί δεδομένου ότι η Ελλάδα αποκτά ένα περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις. Παράλληλα, κωδικοποιούμε όλους τους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Είναι πεποίθηση όλων ότι σύντομα θα δούμε νέες επενδύσεις στον τομέα του κρέατος».
Ο Διευθυντής Οικονομικής Υπηρεσίας της IDELE (French Livestock Farming Institute), κ. Philippe Chotteau επεσήμανε ότι παρατηρείται μια δυναμική προοπτική για την αύξηση της κατανάλωσης κρέατος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ειδικά στο βόειο και αιγοπρόβειο κρέας, και ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι το επίκεντρο του διεθνούς εμπορίου ζώντων βοοειδών. Υπογράμμισε, όμως, ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός στην περιοχή, μεταξύ άλλων και λόγω της συμφωνίας με τη Mercosur. Εξήγησε, δε, ότι οι εξαγωγική στρατηγική στις χώρες της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είναι ετερογενής. «Για παράδειγμα η Ισπανία έχει διεθνή προσανατολισμό και το 50% των εξαγωγών κατευθύνεται σε Τρίτες Χώρες. Η Ιταλία στοχεύει κυρίως στην ενδοευρωπαϊκή αγορά ενώ η Ελλάδα συναλλάσσεται πρωτίστως με τους γείτονές της, τη Βουλγαρία και την Κύπρο». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου στηρίζονται στις εισαγωγές κρέατος και ότι είναι μια δυναμική και αναδυόμενη αγορά.
Στον παγκόσμιο μετασχηματισμό που αντιμετωπίζουμε αναφέρθηκε στην παρουσίασή του ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν, κ. Τάσος Χανιώτης. «Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων μετακινείται από τη φάση της επίλυσης οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων εις βάρος του περιβάλλοντος, προς μια φάση όπου θα επιλύονται ταυτόχρονα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα (με τη γεωργία ακριβείας) και πιθανές αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις (υγεία, ψηφιακό χάσμα, χάσμα στην αγορά εργασίας σε αστικές και αγροτικές περιοχές)».
Τόνισε δε ότι «το σημείο εκκίνησης για τον στρατηγικό σχεδιασμό πρέπει να είναι οι πιο πρόσφατες τεκμηριωμένες και επιστημονικές πληροφορίες. Μολύνουν για παράδειγμα οι αγελάδες περισσότερο από τα αυτοκίνητα; Σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για το πόσα άρθρα θα έχει η Συμφωνία, αλλά για το πως αυτή θα καταστεί ευκαιρία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις