Νερό : Η ποσότητα που πρέπει να πίνουμε ημερησίως
Το νερό είναι το πιο απαραίτητο συστατικό για να μπορέσουμε να αυτοσυντηρηθούμε, μαζί με το φαγητό
Όλα τα έμβια όντα χρειάζονται το νερό για να επιβιώσουν. Σε περιπτώσεις που η κατανάλωσή του είναι μειωμένη το αποτέλεσμα είναι η αφυδάτωση. Για αυτό πρέπει να γνωρίζουν όλοι πόση ποσότητα νερού πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Η ποσότητα είναι αντίστοιχη της αίσθησης της δίψας που έχουμε. Δε μπορεί να απαντηθεί με έναν αριθμό επειδή είναι κάτι το εξατομικευμένο.
Παράγοντες
Πρέπει πάντα να συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η γενική κατάσταση της υγείας. Αν κάποιος είναι άρρωστος, ανάλογα με την αρρώστια θα πρέπει να καταναλώνει την αντίστοιχη ποσότητα σε νερό. Επιπλέον, αν κάποιος γυμνάζεται συχνά ή αρκετά συχνά πρέπει να καταναλώνει περισσότερο νερό. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (άμα έχει καύσωνα, κρύο κλπ) διαδραματίζουν άμεσο ρόλο εξίσου. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και αν κάποια είναι έγκυος ή θηλάζει, όπου οι ανάγκες για ενυδάτωση αυξάνονται κατά πολύ.
Έμμεση πρόσληψη
Το νερό δεν παρέχεται μόνο από την άμεση κατανάλωσή του αλλά και από την έμμεση. Υγρά προσφέρουν τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα (π.χ. καφές, τσάι), τα φρούτα και τα λαχανικά. Η διατροφή υπολογίζεται ότι καλύπτει το 20% των αναγκών του οργανισμού σε υγρά (εξαρτάται φυσικά και από τη διατροφή).
Ημερήσια ποσότητα
Τα 2 λίτρα νερό που λένε συνέχεια, αποτελεί έναν μύθο. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες βάσει του ύψους του, του βάρους του, των προβλημάτων υγείας κλπ. Φερειπείν κάποιος που είναι 55 κιλά δε θα χρειάζεται την ίδια ποσότητα νερού με κάποιον που είναι 100 κιλά. Κάποιος που είναι 55 κιλά και έχει γραστεντερίτιδα είναι πιο αφυδατωμένος από κάποιον άλλον με τα ίδια κιλά. Δεν υπάρχει συνεπώς ένας απόλυτος αριθμός που να προσδιορίζει την ποσότητα που οφείλουμε να πίνουμε. Αυτό όπως προειπώθηκε, έχει να κάνει με τους διαφορετικούς παράγοντες του καθένα.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πίνουμε νερό μόλις νιώσουμε ότι διψάμε. Όταν νιώσουμε ότι καλύψαμε τη δίψα μας τότε απλά δεν πίνουμε άλλο. Σε περιπτώσεις πχ καύσωνα καλό θα ήταν να μην κάνουμε παράταση της κατανάλωσης νερού. Αυτό γιατί η αναπλήρωση των υγρών πρέπει να γίνεται πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες εποχές που δεν ιδρώνουμε, ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει κλπ.
- Κόρινθος: ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά